Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Stradalnici 2. svjetskog rata još čekaju pravdu

20.01.2012. 23:00
Stradalnici 2. svjetskog rata još čekaju pravdu


Od najnovije Vlade RH tražimo da se u Saboru RH konačno donese Zakon o civilnim žrtvama Drugog svjetskog rata i ratnog nasilja. Sa ovim zahtjevom obratili smo se kabinetu Vlade Ivice Račana, zatim Ive Sanadera te Jadranke Kosor, ali do danas se naš predmet nalazi kod Vladinog Ureda za ljudska prava, rekao je predsjednik Udruge stradalnika II. Svjetskog rata pod okupacijom Neven Ivan Letinić na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji održanoj u prostorijama Udruge.
Donošenje Zakona omogućilo bi članovima Udruge da dobiju određenu odštetu za duševne boli zadobivene u zarobljeničkim logorima i izbjegličkom kampu u El Shattu. Odštetu bi prema Letiniću odredila i isplatila Republika Hrvatska, a ne Italija. Kasnije bi Hrvatska ta sredstva trebala potraživati od Talijana.
– Italija je isplatila bivšoj državi 125 milijuna dolara ratne odštete, ali to se odnosilo samo na materijalnu štetu. Nijemci su isplaćivali i za duševne boli. Hrvatska Vlada bi se trebala pozvati na dogovor s Talijanima, a ako se ne mogu dogovoriti, normalno da bi ih trebalo tužiti.