Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Uvjetno osuđen zadarski policajac koji je usmrtio pješaka

20.01.2012. 23:00
Uvjetno osuđen zadarski policajac koji je usmrtio pješaka


– Osjećam se krivim i duboko žalim zbog svega. Još jedanput se ispričavam obitelji nastradalog i zahvaljujem im što su mi dopustili da im izrazim sućut, budem na sahrani, obilazim grob i palim svijeću, rekao je optuženi policajac shrvan činjenicom što se takva nesreća dogodila baš njemu


Na 18 mjeseci zatvorske kazne koju neće izdržavati ukoliko u sljedeće tri godine ne počini novo kazneno djelo, jučer je na Općinskom sudu u Zadru nepravomoćno osuđen Vitomir Burčul, zadarski krim-policajac optužen da je prije tri godine iz nehaja izazvao prometnu nesreću oborivši 69-godišnjeg pješaka Antu Buterina koji je nekoliko sati kasnije podlegao ozljedama.
Burčul je priznao krivnju upravo na način kako mu je to tužiteljstvo optužnim prijedlogom i stavljalo na teret, a ujedno je prihvatio i predloženu kaznu u trajanju od dvije godine zatvora s rokom kušnje od četiri godine, no Sudsko mu je vijeće pod predsjedanjem suca Domagoja Kurobase zbog niza olakotnih okolnosti sankciju umanjilo.
Ispričao se obitelji
– Osjećam se krivim i duboko žalim zbog svega. Ovim putem, još jedanput bih se želio ispričati obitelji nastradalog, a ujedno im i zahvaliti na civiliziranom ponašanju i tome što su mi dopustili da im izrazim sućut, prisustvujem sahrani, obilazim grob i palim svijeću – kroz suze je jedva izustio Burčul dodajući da je jako teško podnio činjenicu da se ovakvo što dogodilo baš njemu. Istaknuo je da je cijeli život i kroz svoju profesiju on druge upozoravao i apelirao na oprez zbog opasnosti u prometu.
– Događaj me strašno pogodio. U vrijeme rata izgubio sam četiri člana svoje obitelji i kasnije se brinuo o majci pa posebice zbog toga gajim posebne osjećaje prema starijim osobama – shrvan osjećajem krivnje, jedva je izgovorio Burčul dodajući kako je iz Domovinskog rata, u kojemu je sudjelovao od početka pa sve do kraja, izišao “koliko toliko normalan”, ali da je ovaj događaj bio toliko traumatičan za njega da je bio prisiljen obratiti se liječniku za pomoć. Na poseban upit tužiteljice odgovorio je da sve od nesreće redovito posjećuje psihijatra te da funkcionira zahvaljujući terapiji i svom poslu kojem je jako predan.
Postupak okončan u sat vremena
Nesreća se dogodila 28. listopada 2008. godine u 8.53 sati na križanju Ulice svetog Vinka Paulskog i Molatske ulice, a tužiteljstvo zadarskog policajca tereti da je vozeći ford fiestu po kišnom vremenu, iako svjestan da je kao vozač dužan obratiti pozornost na ostale sudionike u prometu, lakomisleno ušao u raskrižje brzinom od 64 kilometra na sat te da stoga nije na vrijeme uočio pješaka Antu Buterina, nakon čega ga je unatoč kočenju prednjim dijelom automobila oborio na kolnik. U nesreći tada 69-godišnji pješak zadobio je niz teških ozljeda od nagnječenja i krvarenja unutar lubanje i prsišta, do serijskih lomova rebara, potkoljenice i niza hematoma po cijelom tijelu. Nesretni muškarac prevezen je u Opću bolnicu Zadar, no tamo je u 13 sati preminuo. Burčul se odmah nakon nesreće kod svojih kolega raspitivao za njegovo stanje, a nakon očevida osobno se uputio u bolnicu kako bi ga obišao. No, tamo je zatekao njegova sina Vladimira koji mu je rekao da je upravo od liječnika primio vijest da je njegov otac preminuo.
Prilikom odmjeravanja kaznene sankcije Sudsko vijeće i tu mu je činjenicu uzelo u obzir kao olakotnu okolnost, ali ponajviše iskreno priznanje i kajanje do mjere da nije želio ništa iz optužnog prijedloga osporavati.
– Ja sam obitelji stradalog obećao da ni na koji način neću odugovlačiti ovaj postupak i da ću preuzeti krivnju na sebe kako ne bi bili onemogućeni u ostvarivanju svojih prava na odštetu – rekao je Burčul tijekom postupka koji je okončan u sat vremena.