Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Kapelica za Borka Šarliju Kesu, tenkista sa Stanova

Autor: Velimir Brkić

20.01.2013. 23:00
Kapelica za Borka Šarliju Kesu, tenkista sa Stanova

Foto: Velimir BRKIĆ



San o hrvatskoj državi obitelj Šarlija, poput mnogih hrvatskih obitelji, platila je onim najvrjednijim, životom sina, rekao je ciljač u tenku Mladen Malta, poznati zadarski obrtnik


Komemoracijom, molitvom i polaganjem vijenaca Udruga zadarskih tenkista u subotu se dostojanstveno s puno domoljublja i pijeteta sjetila suborca Borka Šarlije Kese pored njemu posvećene obnovljene kapelice.
Zadarski Stanarac bio je zapovjednik tenka u 4. GBR Pauci, poginuo je prije 20 godina u Paljuvu, prvog dana Vojno-redarstvene akcije Maslenica 22. siječnja 1993.
Junak Domovinskog rata Keso, zadarski Stanarac, rođen je 29. kolovoza 1960. godine, podrijetlom iz podvelebitskih Jasenica.
– San o hrvatskoj državi obitelj Šarlija, poput mnogih hrvatskih obitelji, platila je onim najvrjednijim, životom sina, rekao je ciljač u tenku Mladen Malta, poznati zadarski obrtnik.
Keso je život na oltar domovine položio na dan kada je započela oslobodilačkih operacija HV-a, operacija Maslenica, koja je Hrvatskoj vratila ponos i dostojanstvo, rečeno je na komemoraciji na kojoj su uz tenkiste nazočili Kesini roditelji Ana i Ive, sestra Eva i druga rodbina.
Kapelicu na ulazu u Paljuv iz pravca Podgradine još su  1996. godine podignuli Kesini roditelji. Obnovili su je i kamenim pločama obložili članovi Udruge zadarskih tenkista, iznimno povezani članovi, suborci.
Jedinstveni u Hrvatskoj, tenkisti su osnovali Udrugu prije 18 godina, aktivni su u okupljanju i druženju, sportskim natjecanjima, izrađuju svoje kalendare, imaju majice i jakne s logom udruge, imaju i svoju zastavu.
– Domoljuba poput Kese, koji su nam pružili slobodu koju danas uživamo, moramo se sjećati vječno i nikad, baš nikad ne smijemo zaboraviti njihovu žrtvu, poručio je tenkist Branko Morić.
Na kapelici piše: “Borko Šarlija Keso 1960. – 1993. Našem milom jedincu kojem jedino Hrvatska bijaše zavjet svet, jedino njoj dade sve što imade, život svoj. Majka Ana i otac Ivan.”
U sklopu obilježavanja VRO Maslenica, danas će se s početkom u 13 sati na inicijativu Udruge zadarskih tenkista i MO Stanovi, upriličiti svečanost preimenovanja Bihaćke ulice u Ulicu Borka Šarlije Kese, hrvatskog branitelja.