Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Preventivni pregledi spašavaju život

Autor: Valentina Mlađen

08.10.2012. 22:00
Preventivni pregledi spašavaju život

Foto: Marin GOSPIĆ



U Zadru prosječno između 100 i 110 žena godišnje oboli od raka dojke, a prošle je godine, nažalost, 48 žena umrlo. Međutim, ove godine umrlo ih je 25. To nam daje nadu da se statistika ipak poboljšava i da svi ovi programi za rano otkrivanje raka dojke daju rezultate, kazala je dr. Tatjana Vukelić-Baturić


U Hrvatskoj svake godine od raka dojke umre oko 900 žena, a ta zastrašujuća statistika jedan je od razloga subotnje šetnje gradom žena iz Udruge Europa Donna Zadar, u povodu obilježavanja Dana ružičaste vrpce, kako bi kod Zadranki upozorile na važnost prevencije i ranog otkrivanja ove opake bolesti.
– U Zadru prosječno između 100 i 110 žena godišnje oboli od raka dojke, a prošle je godine, nažalost, 48 žena umrlo. Međutim, ove godine umrlo ih je 25. To nam daje nadu da se statistika ipak poboljšava i da svi ovi programi za rano otkrivanje raka dojke daju rezultate, kazala je predsjednica Udruge dr. Tatjana Vukelić- Baturić.
Šetnji gradom s članicama udruge i ružičastom vrpcom na sakou pridružila se i Ingrid Antičević Marinović.
– Često mislimo da je rak, ili druge nevolje, nešto što se događa oko nas i drugima, no moramo shvatiti da se događa i nama. U posljednjih par godina imamo dosta preventivnih programa i apeliram na žene da nađu vremena za sebe i odu na pregled jer su time najviše učinile za svoju budućnost, poručila je Antičević Marinović.
Rak dojke je najčešća zloćudna bolest žena u razvijenom svijetu te je visoko zastupljen među uzrocima smrti kod žena. Upravo zato postoje brojni prevencijski programi, kakav je i Dan ružičaste vrpce, ali i pozivi na redovite preglede ultrazvukom ili mamografiju koji bi na vrijeme otkrili začetke ove zloćudne bolesti u žena. Dr. Vukelić Baturić upozorava kako je najbolje oružje za borbu protiv ove bolesti znanje, važnost odlazaka na sistematske preglede, misliti na svoje zdravlje i ako se bilo što dogodi ne bojati se nego otići na pregled i vidjeti o čemu se radi. Kako je i sama preboljela rak dojke Vukelić Baturić zna o čemu govori.
– Jedino žena sa iskustvom preboljelog raka dojke može oboljeloj ženi reći, evo ja sam još tu, prema tome samo hrabro do izlječenja, poručila je Vukelić Baturić. Također svu podršku oboljele žene ili njihove obitelji mogu dobiti u prostorijama Udruge Europa Donna Zadar u Veslačkoj ulici 2, a mogu se javiti ponedjeljkom i utorkom od 17 do 19 sati.