Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

U Posedarju otkrivena spomen-ploča pripadnicima HRM-a

Autor: Suzana Bandić

20.01.2013. 23:00
U Posedarju otkrivena spomen-ploča pripadnicima HRM-a

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Spomen-obilježje otkrio je otac poginulog branitelja Dragana Klanca Dadele, Ivan Klanac, a don Stipe Mustapić potom ga je blagoslovio


U sklopu obilježavanja 20. godišnjice vojno-redarstvene operacije Maslenica u subotu je na posedarskoj rivi otkrivena spomen-ploča pripadnicima Hrvatske ratne mornarice (HRM) koji su sudjelovali u toj oslobodilačkoj akciji.
Spomen-obilježje otkrio je otac poginulog branitelja Dragana Klanca Dadele, Ivan Klanac, a don Stipe Mustapić potom ga je blagoslovio.
Uime “nikad pokorenih Posedaraca” svim nazočnima obratio se načelnik Općine Posedarje Ivica Juričević.
– Povijest ovoga kraja još od knezova Posedarskih, koju pamtimo kao svoju povijest, treba biti vodilja za budućnost kako se ne bi ponavljale povijesne pogreške. Posedarje je zajedno s okolnim mjestima aktivno sudjelovalo u obrani ovog napaćenog hrvatskog kraja, stoga danas ponosno ističemo da smo dio ponosa i slave današnjeg dana koji slavimo kao simbol otpora srbočetničkoj armiji koja je htjela pokoriti kompletan hrvatski narod – kazao je Juričević, dodajući kako je pridonijela daljnjem razvoju u idućim oslobađajućim akcijama na cijelom hrvatskom području.
– Mali čovjek je tada shvatio koliko je bitan u stvaranju tisućljetnog sna naših predaka o ostvarenju slobodne i samostalne države Hrvatske. Pokazali smo cijelom svijetu da smo sposobni preuzeti odgovornost i u ratu i u miru, te voditi svoj narod do potpunog suvereniteta – istaknuo je Juričević, dodavši kako su hrvatski branitelji nakon ove akcije bili vođeni ponosom i osjećajem pravednosti te da su ne misleći na vlastite živote odlučili prekinuti ugnjetavanje, braniti svoju obitelj, svoje ognjište i svoju domovinu. Podsjetio je kako je u tom nesebičnom davanju bilo puno žrtava te naglasio kako je upravo čin postavljanja spomen-ploče, zapravo čin zahvale i divljenja svim postrojbama Hrvatske vojske.
– Oslobađanjem ovog dijela našeg kraja započinje novi život i vraća se nada da će ratna stradanja i patnje napokon prestati. Tadašnji uspjeh hrvatske države i hrvatskog čovjeka danas se čini još veći i još sjajniji, a obilježavanje akcije Maslenica pokazuje kako to nismo zaboravili. Pobjeda u ratu je golemi ulog u budućnost i obveza da stvaramo i izgrađujemo nove vrijednosti – zaključio je Juričević, dodavši kako je to i temelj da naša djeca i buduće generacije mogu mirno i bezbrižno živjeti u svojoj vlastitoj državi.
Svečanost na posedarskoj rivi upotpunili su klapa HRM Sv. Juraj te mladi Posedarci, “Djeca Posedarja” koji su izveli recital “Akcija Maslenica” te otpjevali legendarnu pjesmu “Croatio, iz duše te ljubim”.