Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Krstičević: Oluja je bila kruna rata, no Maslenica je bila prekretnica

20.01.2017. 23:00
Krstičević: Oluja je bila kruna rata, no Maslenica je bila prekretnica


Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Gradskom groblju u Zadru te kod spomen-obilježja 3. imotskoj bojni 4. GBR u Ulici Ante Starčevića, jučer je počelo obilježavanje 24. obljetnice Vojnoredarstvene operacije Maslenica. Kao i svake godine, i ove je obilježavanje u Zadru pratio impresivan mimohod hrvatskih branitelja i zastava ratnih postrojbi koje su sudjelovale u operaciji u kojoj je oslobođen znatan dio zadarskog zaleđa. U samo 72 sata oslobođeno je gotovo stotinu četvornih kilometara dotad okupiranog zadarskog zaleđa. Ponovno je cestovno povezana južna i sjeverna Hrvatska. U Maslenici se Hrvatska vojska pokazala kao organizirana sila, odlučna da, unatoč protivljenju međunarodne zajednice, u konačnici oslobodi cijeli svoj državni teritorij.
Na političke prilike koje su prethodile VRO Maslenici, ukazao je u zadarskom HNK-u ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, povjesničar Ante Nazor.
– Političke prilike prije Maslenice kazivale su da je međunarodna zajednica bila za očuvanje Jugoslavije. Ako je baš moralo doći do osamostaljenja Hrvatske, onda se Jugoslavija morala očuvati kao zajednica nezavisnih država. Rezolucija 762. UN-a, koju je Hrvatska prihvatila iako tzv. Ružičaste zone nisu ušli u UNPA područje, bila je potvrda da Hrvatska želi mirno riješiti problem svojih okupiranih područja, iako joj ova rezolucija nije sasvim odgovarala. No, Srbi nisu prihvatili ništa od te rezolucije, a istovremeno se počela komplicirati situacija u BiH. Hrvatska je, što joj je kasnije bilo priznato od te iste međunarodne zajednice, bila prisiljena pokrenuti akciju kako bi se spriječila ciprizacija Hrvatske ili podjela njenog teritorija. Međunarodna zajednica je rezolucijom 802. tražila od Hrvatske povratak na početne pozicije, ali je tadašnja hrvatska diplomacija uzvratila zahtjevom za pojašnjenjem neprovođenja Vance- Owenovog plana od te iste međunarodne zajednice. Da je hrvatsko rukovodstvo pokretanjem Maslenice bilo u pravu, pokazao je i daljnji razvoj događanja kako nakon neprijateljskog protuudara nazvanog ‘Čelik’, tako i kompliciranje situacije u BiH, pojasnio je Ante Nazor.
Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved također je stigao u Zadar na svečano obilježavanje. Istaknuo je kako je Malenica bila prekretnica u Domovinskom ratu, iako je prije Maslenice HV provela oslobađanje dijela zapadne Slavonije i južnog bojišta. Izaslanik premijera Plenkovića, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, inače i sam sudionik u akciji, istaknuo je kako je VRO Maslenica bila prekretnica u Domovinskom ratu iz nekoliko razloga.
– Za mene, Oluja je kruna rata, no Maslenica je u strateškom smislu bila prekretnica. Pokazali smo da je HV na takvom stupnju organiziranosti i opremljenosti ne samo da može izvesti operaciju, nego i pobijediti u njoj. U političkom smislu, cijelom svijetu, a napose našem neprijatelju pokazali smo da smo u stanju sami riješiti probleme okupiranih područja. Našem političkom vodstvu, na čelu s predsjednikom Tuđmanom, osnažili smo poziciju na međunarodnoj sceni. Našem narodu usadili smo vjeru u pobjednički karakter HV-a. U Domovinskom ratu imali smo vrhunske ljude što je bilo presudno, rekao je ministar Krstičević koji je posebno naglasio važnost čuvanja uspomene na sve izgubljene živote hrvatskih branitelja, zbog kojih treba nastaviti njegovati vrijednosti Domovinskog rata.