Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Sikirić zapalio, tko je naručio!?

Autor: Minja Gugić

20.02.2009. 23:00
Sikirić zapalio, tko je naručio!?

Foto: Vedran SITNICA



Ime Ante Sikirića povezano je s još pet kaznenih prijava, a među ostalim on je još 1993. godine s Bibinjskog mosta kamenjem gađao automobile koji su prolazili prometnicom ispod mosta. Najteže djelo počinio je 1996. godine kada je u tučnjavi izbio oko sinu zadarskog poduzetnika Brace Baričevića
Nakon četiri godine PU zadarska oglasila se u petak priopćenjem u kojem je obavijestila novinare da je uspješno razriješila slučaj paljevine skupocjenog automobila marke “Porsche Cayenne” u vlasništvu tvrtke “Navita” d.o.o. zadarskog poduzetnika Zvonimira Nižića, poznatijeg kao Grof.
Naime, zbog sumnje da je počinio kazneno djelo koje su policajci ocijenili kao teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti – dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, u četvrtak je uhićen 36-godišnji Ante Sikirić.
Nakon višegodišnje kriminalističke obrade i rezultata vještačenja, utvrđeno je da je on 11.srpnja 2005.godine u Zadru u Ulici Trg fra Donata Fabijanića, zapaljivom tekućinom polio i zapalio Nižićev “Porsche”.
Tom prilikom terenac je potpuno izgorio, a materijalna šteta bila je procijenjena na 740 tisuća kuna.
Protiv Ante Sikirića Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru podnesena je kaznena prijava redovnim putem. Uhićenje Ante Sikirića, Zvonimir Nižić je jučer kratko komentirao rekavši najprije da ga je iznenadila vijest da je počinitelj uopće pronađen.
-Osim toga, iznenadilo me je i njegovo ime. Tu osobu ne poznajem, niti znam koji bi mogli biti njegovi motivi za ono što je učinio. Iako je od tada prošlo četiri godine, zadovoljan sam i sretan da je krivac priveden pred lice pravde – istaknuo je Nižić dodajući da vjeruje da će to biti pouka i drugima.
Kako smo uspjeli saznati neslužbenim kanalima, zadarski su policajci prvi put priveli Antu Sikirića upravo tog 11. srpnja 2005. godine, odnosno na dan kad je zapaljen Nižićev automobil. On je, naime, uhvaćen u neposrednoj blizini i sumnjivo se ponašao, što je policajcima bilo dovoljno da s njim malo “popričaju”, ali on nije htio ništa priznati.
Međutim, poligraf je pokazao da ima dosta saznanja o paljevini Nižićevog automobila.
Po okončanju dugotrajne kriminalističke obrade i dodatnih vještačenja dokaznih materijala, utvrđeno je da postoji osnovana sumnja da je Sikirić zapalio vozilo. Osim kaznene prijave, uskoro bi se mogao naći i na optuženičkoj klupi Općinskog suda u Zadru, a tijekom suđenja, prema našim informacijama moglo bi doći i do obrata. Naime, sumnja se da je Sikirić počinitelj djela, ali da je naručitelj ipak netko drugi, o čemu on tijekom istrage nije htio govoriti.
Inače, kako doznajemo, Ante Sikirić je već ranije poznat policiji. Uz njegovo ime veže se čak pet kaznenih prijava. Osim za remećenje javnog reda i mira, krađu i “poslova ” s drogom, zadarskoj je javnosti Sikirić ostao upamćen, jer je još 1993. godine uhićen kada je s tzv. Bibinjskog mosta kamenjem gađao automobile koji su prolazili prometnicom ispod mosta. Tada je ničim izazvan oštetio tri automobila marke “Mercedes”. Najteže kazneno djelo koje mu se stavlja na teret počinio je 1996. godine kada je u tučnjavi nanio teške ozljede sinu zadarskog poduzetnika Dolorisa Brace Baričevića. Nesretni je mladić tada ostao bez oka.
Zadarskim policajcima i inspektorima ostaje još puno posla, jer treba razriješiti i slučajeve niza drugih paljevina automobila poznatih Zadrana koji su se dogodili posljednjih desetak godina.