Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Djevojčica usmrćena hicem iz nehaja

Autor: Suzana Bandić

20.02.2010. 23:00
Djevojčica usmrćena hicem iz nehaja

Foto: Filip BRALA



Devetnaestogodišnjak za kojeg je utvrđeno da je sjedio na zadnjem sjedištu automobila, prilikom premještanja puške nehajno je ispalio streljivo, koje je 14-godišnjakinju pogodilo u glavu i na mjestu je usmrtilo – navodi policija
Dan nakon tragične pogibije 14-godišnje Kate Ivković koju je u subotu oko 14 sati hicem iz automatske puške nehotice usmrtio njezin rođan A. I.(19) Škabrnjom vladaju šok i nevjerica.
Među njezinim školskim kolegicama koje su u nedjelju ujutro došle u mjesnu crkvu na misu zadušnicu, tuga i suze.
– Ne mogu se pomiriti s tim da Kate više nema. Dva sata prije nego je poginula na facebooku smo se dopisivale i dogovarale što ćemo obući na Patricijin rođendan koji je slavila taj dan. Bila je vesela i dobro raspoložena kao i uvijek. Tamo smo navečer trebale otići zajedno, a rekla mi je da će obući bijele hlače i majicu na špaline – kroz suze je ispričala Tina K.(14), Katina najbolja prijateljica koju smo s još nekoliko djevojčica zatekli kraj crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Škabrnji.
Pamtit će je kao veselu djevojčicu
Kata se, kažu djevojčice, najviše družila sa svojim dvije godine starijim bratom s kojim je nakon stradavanja 2002. godine, kada su zajedno naletili na minu zaostalu iz Domovinskog rata, bila neizmjerno bliska. Kako u zaseoku Ivkovići gdje se nalazi njezina obiteljska kuća nema djevojčica njezine dobi, slobodno vrijeme najčešće je provodila upravo sa svojim bratom i dvojicom mladića koji su s njom bili u starom “yugu” tog kobnog popodneva. Njezine školske kolegice pamtit će je kao uvijek nasmijanu, optimističnu i dobronamjernu djevojčicu, a u nedjelju nakon mise su se okupile kako bi joj napisale oproštajno pismo.
Očevid koji su na mjestu tragedije proveli istražni sudac Županijskog suda u Zadru Vladimir Mikolčević i službenici kriminalističkog odjela PU zadarske okončan je u subotu kasno navečer, a njime je, kako stoji u policijskom izvješću, utvrđeno da se četvero mladih u dobi od 14, 17 i 19 godina u subotu oko podne sastalo u garaži gdje je 17-godišnjak donio nesastavljenu automatsku pušku za sada neutvrđenog porijekla i vlasnika. Nakon što su je sastavili ispalio je jedno streljivo u zrak te je potom pušku odložio na zadnje sjedište u vozilo marke “zastava yugo” koje je bilo smješteno unutar garaže, a zatim su svi četvero sjeli u vozilo. Oko 13,55 sati, 19-godišnjak za kojeg je utvrđeno da je sjedio na zadnjem sjedištu automobila, prilikom premještanja puške nehajno je ispalio streljivo, koje je 14-godišnjakinju pogodilo u glavu i na mjestu je usmrtilo – navodi se u priopćenju PU zadarske koja će protiv 19-godišnjaka nadležnom Državnom odvjetništvu podnijeti kaznenu prijavu zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo okarakterizirano kao prouzročenje smrti iz nehaja.
Bratu i rođaku kaznene prijave
Isto tako, policija će podnijeti i kaznenu prijavu protiv 17-godišnjeg brata nastradale djevojčice koji je pušku donio u garažu, a za koju nekolicina mještana kaže da ju je svega par dana ranije kupio na crnom tržištu, dok drugi svjedoče da ju je četveročlana grupica dugogodišnjih prijatelja zajedno pronašla odbačenu u Škabrnji “kod mosta”. Mladiću, koji je zbog pretrpljenog šoka u subotu smješten na odjel Psihijatrije, stoga slijedi kaznena prijava zbog dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom.
Obiteljsku kuću Ivkovićevih u subotu i nedjelju obilazili su susjedi, rodbina i brojni prijatelji, među se moglo vidjeti i načelnika PU zadarske Antuna Dražinu obzirom da su i nastradala djevojčica, a i mladić koji je u nju nehotično ispalio kobni hitac, djeca policijskih službenika PU zadarske.
Po nalogu istražnog suca, sutra će se na tijelu smrtno stradale djevojčice, koje je nakon nesreće prevezeno na Odjel patologije Opće bolnice u Zadru, izvršiti obdukcija kako bi se nedvojbeno utvrdile sve okolnosti koje su dovele do ove tragedije.


 PRIJE OSAM GODINA IZBJEGLA SMRT OD MINE


Kao devetogodišnjakinja, Kata Ivković, njezin tada 11-godišnji brat i još dvije djevojčice 10. studenog 2002. godine pronašli su i aktivirali minsko-eksplozivno sredstvo nedaleko puteljka koji vodi kroz zaseok Ivkovići. Samo pukom srećom četvoro dječice tada je preživjelo nakon čega je uslijedio dug i mukotrpan oporavak. Nastradala djevojčica, prema priči njezinih prijateljica, svega nekoliko mjeseci prije stradavanja bila je podvrgnuta posljednjem operativnom zahvatu i dobro se oporavljala od ranjavanja.