Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Kostelić srebrni, Miller zlatni

Autor: Hina (H)

20.02.2010. 23:00
Kostelić srebrni, Miller zlatni

Foto: FaH



Najbolji hrvatski skijaš Ivica Kostelić osvojio je srebrnu medalju u superkombinaciji na Zimskim olimpijskim igrama u Vancouveru. Kostelić je time ponovio uspjeh otprije četiri godine iz Torina kada je bio srebrni u kombinaciji.
Kostelić je za pobjednikom, Amerikancem Bodeom Millerom zaostao 33 stotinke, dok je brončanu medalju osvojio Švicarac Silvan Zurbriggen sa 40 stotinki iza Millera.
“Pun sam dojmova, u ovom trenutku ne znam što bi rekao,” kazao je Kostelić koji se nakon devetog mjesta u spustu odličnim slalomskim nastupom popeo do drugog mjesta.
“Nisam strahovao od Bodea Millera i Aksela Lund Svindala, već od Silvana Zurbriggena. Nakon spusta sam bio jako zadovoljan jer sam ostao u krugu kandidata za medalju, a slalom je ipak moja disciplina,” dodao je Ivica koji je obranio srebro u ovoj disciplini iz Torina.
Kostelićeva medalja drugo je hrvatsko odličje na ZOI u Vancouveru nakon bronce Jakova Faka, te ukupno deveto za Hrvatsku sa ZOI. Janica Kostelić osvojila ih je šest, Ivica dvije, a Fak jednu.
Kostelić je bio deveti nakon spusta, ali se petim vremenom u slalomu probio do postolja. Slalomsku stazu postavio je Kostelićev otac i trener Ante, te je naš skijaš odličnim nastupom iskoristio tu pogodnost. No, Bode Miller se nalazi u životnoj formi, te je bio bolji od našega asa i u slalomskoj utrci i to za četiri stotinke.
Natko Zrnčić-Dim, koji je bio 13. nakon spusta, napravio je veliku pogrešku u slalomu, te je natjecanje završio na 20. mjestu sa 3.94 sekunde zaostatka za Millerom.
Norveški skijaš Aksel-Lund Svindal, vodeći nakon spusta u olimpijskoj superkombinaciji, izrazio je nezadovoljstvo slalomskom stazom Ante Kostelića koja ga je, kako tvrdi, koštala izlijetanja i gubitka zlatne medalje.
“Znao sam da su drugi prije mene odskijali jako dobro i stoga nisam mogao voziti suzdržano. Morao sam napadati ako sam htio zlato”, rekao je Svindal nakon utrke i na novinarski upit da objasni razloge svoga izlijetanja odgovorio: “Bila je ovo komična kombinacija. Klasična Kostelićevska kombinacija. Neprirodna”, rekao je Svindal, kako ga prenosi austrijska agencija APA.
“Ante Kostelić je postavio zapetljanu stazu kakvu nisam vidio dugo, dugo godina”, rekao je za norvešku televiziju njihov skijaški ekspert, četverostruki olimpijski pobjednik Kjetil Andre Aamodt.
Ivica Kostelić stao je u obranu staze svoga oca, javlja AFP. “Staza je slalomašima dala prigodu da nadoknade zaostatke iz spusta”, rekao je. “Ovo je malo drugačije nego u Svjetskom kupu gdje su slalomske staze često prelagane. Salom nije samo ravno, lijevo, desno, kao gimnastika. Slalom mora imati kombinacije, promjene kuteva, promjene ritma”, rekao je osvajač srebrne olimpijske medalje i time odgovorio, navodi AFP, na Svindalovu tvrdnju da je bio žrtva zamke njegova oca.
Olimpijski pobjednik Bode Miller izjavio je da je utrci dao zadnji atom snage. “Mislim da ću do kraja života biti ponosan na način kako sam danas skijao. Dao sam 100 posto i nemam više kapi benzina. Osjećaj je čudesan”, rekao je.
Milleru je ovo treća medalja u Vancouveru, ali prvo zlato. U spustu je osvojio broncu, a u superveleslalomu srebro. Usto ima još i dva srebra otprije osam godina iz Salt Lake Cityja iz veleslaloma u kombinacije.
Treći hrvatski predstavnik Ivan Ratkić pao je u spustu i ostao bez plasmana.