Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Vrijeme korizme je vrijeme za dobra djela

Autor: Valentina Mlađen

20.02.2010. 23:00
Vrijeme korizme je vrijeme za dobra djela

Foto: Adam VIDAS



 Počela je Korizma i vrijeme odricanja. Godina je ovo kada se većina “malih” ljudi zbog krize morala odreći ne samo luksuza već i stvari koje su nužne za život. Može li se još nekako stegnuti remen i odreći još nekih navika ili bit korizme uopće i nije u odricanju od materijalnog pitali smo i neke poznate Zadrane. Iako korizma označava razdoblje unutrašnje i vanjske pokore najpoznatiji dio korizme jest upravo onaj odricanja od nekih navika kojih nam se inače teško odreći. Korizma je tako u društvu postala sinonim za odricanje od psovki, seksa, alkohola, cigareta, pa i čokolade ili slatkiša dok se ona druga strana duhovne pokore počesto zaboravlja. A jesu li se loših navika u korizmi odricali i poznati i što za njih znači korizma upitali smo njih same.
Zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić se ove godine tako nije ničega odrekao:
– Za korizmu se nisam odrekao ničega. Niti sam kroz godinu bahat niti se tijekom korizme odričem. Na žalost imam neke svoje poroke kojih se ne mogu odreći pa se nikad nisam ni odricao.
I dogradonačelnik Darko Kasap se ove godine odlučiti ne odricati od materijalnih dobara.
– Korizma je za mene upozorenje u duhovnom smislu da se pažnja više obrati na nematerijalno i okrene se nekim bitnijim stvarima. Odricanje je formalistički, a korizmeni period trebao bi označavati vrijeme u kojem ćemo pokazati više obzira prema zajednici u kojoj živimo kao i vjeri koju živimo.
Izgleda da se u gradskoj upravi Grada Zadra ove godine nitko ne odriče ničega. Tako je i Dražen Grgurović na naše pitanje čega će se odreći u korizmi jednostavno odgovorio ništa.
– Korizma je dobro vrijeme za ljude koji imaju neke navike kojih se pokušavaju riješiti i ona im je svojevrstan poticaj i pomoć u tome da uspiju. Osobno se nisam ničega odrekao jer mislim da trenutno nemam neke navike ili običaj kojeg bih se morao odreći.
Ničega se ne odriče ni Ingrid Antičević Marinović koja smatra da je vrijeme korizme vrijeme dobrih djela.
– Ne odričem se ničega konkretno nego za vrijeme korizme nastojim činiti dobra djela. Treba nam puno više angažiranog kršćanstva, a manje uzaludnog mučeništva. To bi se moglo pokazati korisnijim od odricanja od materijalnog.


 ZORAN JELENKOVIĆ


– Nikada se nisam odricao nečega konkretnoga, ali kako idu godine smeta alkohol, cigarete pa neka hrana i pomalo se odričem svega. To bi razdoblje trebalo uzeti za razmišljanje o samome sebi i ići onim putem kojim nas uči vjera da idemo. Možda bi čovjek razmišljajući više o sebi, a manje o materijalnom smanjio neke poroke ili ih se odrekao na duže od četrdeset dana.




 TOMISLAV BRALIĆ


– Na tu temu ne bi se trebalo puno komentirati. Smatram da je odricanje za vrijeme korizme nešto intimno što bi svaki čovjek trebao zapravo zadržati za sebe i u sebi.