Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Benkovac potpisao 18 ugovora sa zakupcima poljoprivrednog zemljišta

20.02.2011. 23:00
Benkovac potpisao 18 ugovora sa zakupcima poljoprivrednog zemljišta


Gradonačelnik Benkovca Branko Kutija potpisao je danas ugovore za zakup 217 hektara poljoprivrednog zemljišta na dvadeset i pet godina sa osamnaest zakupnika. Riječ je o poljoprivrednom zemljištu u vlasništvu RH na području grada Benkovca u katastarskim općinama Biljane Donje, Biljane Gornje, Islam Grčki, Ceranje, Kolarina, Korlat, Raštević, Nadin i Smilčić.
Kutija je podsjetio kako je Grad Benkovac prva jedinica lokalne samouprave u Zadarskoj županiji koja je donijela program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u državnom vlasništvu na svom području.
– Mi smo 2005. godine potpisali ugovore za zakup 746 hektara. S ovim potpisivanjem u zakup je dano ukupno 963 hektara, od ukupno 1.035 hektara poljoprivrednog zemljišta obuhvaćeno programom. Time smo osigurali egzistenciju za 300 obitelji. Sada stvaramo preduvjete za prodaju poljoprivrednog zemljišta kako bi omogućili ljudima da dođu u posjed zemljišta što će im olakšati bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom. Na vama je sada da opravdate povjerenje, da zemljište što prije bude u funkciji, rekao je Branko Kutija novim zakupnicima i najavio kako će se u budućnosti na sličan način pristupiti i pašnjacima.
Najave gradonačelnika kako će se ljudima omogućiti da se natječu za kupnju zemlje komentirao je nadinski vinar i vinogradar Šime Škaulj koji je jučer potpisao ugovor o zakupu dva hektara vinograda u Nadinskom blatu:
– Dobit ćemo mogućnost da dobijemo zemlju u svoje vlasništvo po vrlo povoljnim cijenama. Ne moram govoriti da je zemlja u vlastitom vlasništvu osnova za bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom. Isto tako lakše ćemo razgovarati s bankama za dobivanje kredita za nove investicije kada imamo zemlju jedan kroz jedan na sebi.
Inače početna cijena zemljišta koje se na katastru vodi kao oranica ili višegodišnji nasad bit će 6.880 kuna po hektaru, a ona je određena pravilnikom koji je donio ministar poljoprivrede. Najviša ponuda po zakonu ne smije biti veća od 13.760 kuna po hektaru.
Zemlja je iznimno važna i stočarima što potvrđuje primjer Zdravka Katuše iz Medviđe koji je jučer zakupio 17 hektara u Biljanima Gornjim. On ima 600 ovaca i 100 koza.
– Meni kao i svima koji se bave stočarstvom zemlja je osnova za proizvodnju hrane za životinje. Isto tako posjedovanje vlastite zemlje uskoro će biti preduvjet za dobivanje poticaja u stočarstvu, kaže Katuša.


 UGOVOR NA 25 GODINA


Kada Grad Benkovac raspiše natječaj za kupnju poljoprivrednog zemljišta koje je dano u zakup postojat će teoretska mogućnost da zemlju kupi netko tko nije potpisao ugovor o zakupu s Gradom.
– Dosadašnji zakupnici bit će zaštićeni ugovorom o zakupu i nitko neće moći ući u posjed dok ne istekne dvadeset i petogodišnji ugovor o zakupu, kaže Branko Kutija.
Dodajmo kako će se prvo stvarati preduvjeti za prodaju 746 hektara koji su u zakup dani prije šest, odnosno pet godina.