Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Dečki i cure iz Smiljevca uvjerljivo najbolji

20.02.2011. 23:00
Dečki i cure iz Smiljevca uvjerljivo najbolji


U organizaciji  županijskih povjerenstava i  Katehetskog ureda Zadarske  nadbiskupije održano je  Županijsko natjecanje iz vjeronauka za osnovne i srednje  škole ili Vjeronaučna olimpijada, na temu “Marija –  Isusova i naša majka”. Ukupno se natjecalo 16 srednjih i  18 osnovnih škola. Natjecanje  iz vjeronauka za učenike osnovne škole je održano u  Osnovnoj školi Bartula  Kašića – Zadar, a za učenike  srednjih škola u Medicinskoj  školi Ante Kuzmanića u Zadru. Ekipa učenika OŠ Smiljevac – Zadar koju vodi s.  Antonela Malenica osvojila je  prvo mjesto. Na drugom  mjestu su učenici OŠ Jurja  Dalmatinca – Pag pod vodstvom s. Tamare Bota, a treće  mjesto pripalo je vjeroučenicima OŠ Kistanje u Kistanjama koje je pripremala  Blaženka s. Mirjana Delonga.
 Ekipa učenika Srednje škole Biograd iz Biograda na  Moru koju vodi Ivica Kero  imala je najveći broj bodova u  Županijskom natjecanju iz  vjeronauka za učenike srednjih škola. Vjeroučenici Klasične gimnazije Ivana Pavla  II. s pravom javnosti pod  vodstvom s. Viktorije Gadža  nalazi se na drugom mjestu.  Učenici Gimnazije Franje Petrića – Zadar, koje je pripremala Marija Klanac – Jozić osvojili su treće mjesto.  Vjeroučenici kojima je pripalo prvo mjesto iz Županijskog natjecanja iz vjeronauka za osnovne i srednje  škole sudjelovat će na državnom natjecanju na Hvaru u  Splitsko-makarskoj nadbiskupiji, koje će se održati od 23.  do 25. ožujka. Svi sudionici  natjecanja će od Zadarske  županije dobiti zahvalnice, a  ekipne zahvalnice od Nacionalnog katehetskog ureda.  Također, sudionicima su na  kraju natjecanja podijeljena  priznanja, a prve tri najbolje  ekipe su dobile prigodne nagrade.  
Materijale za ovogodišnju  Vjeronaučnu olimpijadu je  pripremio fra Petar Lubina.  Predsjednica Povjerenstva za  Županijsko natjecanje iz vjeronauka za osnovne škole je  Ljiljana Elek, a za srednje  škole je s. Danijela Kovačević.       
Natjecanje u Osnovnoj školi Bartula Kašića je otvorila  ravnateljica škole Vesna Stojanov zaželjevši svima puno  sreće i uspjeha.
– Za vjeronauk i vjeru nije  dovoljno samo znanje, nego  je važnije od toga, da to  znanje primijenimo na suvremeni život, rekao je u  uvodnom dijelu natjecanja  mr. don Gašpar Dodić, predstojnik Katehetskog ureda  Zadarske nadbiskupije.
 Predstojnik nadbiskupijskog Katehetskog ureda je još  poželio učenicima da vjeru i  vjeronaučno znanje primijene  u svakodnevnom životu te da  ostvaruju prijateljstvo i zajedništvo međusobno i s Isusom Kristom kao Učiteljem.  Misno slavlje za vjeroučenike  osnovnih škola u crkvi Sv.  Josipa u Zadru na Plovaniji  predvodio je mr. don Gašpar  Dodić.