Četvrtak, 2. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Hrvatski mališani brži od njemačkih

20.02.2011. 23:00
Hrvatski mališani brži od njemačkih


Speed4 je kompjutorski potpomognuta utrka – igra za mališane koja se odvija na posebno dizajniranom poligonu s preprekama. Sudionici imaju zadatak u što kraćem roku pretrčati poligon, svladavajući pritom određene prepreke


Zadarska City  galerija u subotu je bila domaćin prvog hrvatskog natjecanja u Speed4 utrkama.  Speed4 je kompjutorski potpomognuta utrka, zapravo  posebno osmišljena igra za  mališane koja se odvija na  inovativno dizajniranom poligonu s preprekama. Sudionici imaju zadatak u što  kraćem roku pretrčati poligon, savladavajući pri tome  određene prepreke, a njihova  brzina i spretnost u savladavanju prepreka kompjuterski  se nadgleda te se shodno prikupljenim podacima na kraju  utrke u stotinku sekunde mogu odrediti najbolji sudionici.  Posebni svjetlosni senzori registriraju pet kategorija koje  se procjenjuju: reakcija, ubrzavanje, okretnost, povrat i  ukupno vrijeme. Natjecanju  koje je okupilo osnovnoškolce iz cijele županije prethodila je prezentacija utrke po školama županije. Organizatori su, s obzirom na  to da je Speed4 prvi put  u Hrvatskoj, obišli osnovne škole Šime Budinić, Petar Preradović  (Zadar i Kožino) te osnovne škole u Poličniku, Zemuniku, Sukošanu i Preku.
– Odaziv je bio  odličan, testirali smo  oko 2.000 djece od 1.  do 6. razreda osnovne  škole. Rezultati su bili  izvrsni, a djeca su bila  oduševljena što nas posebno veseli s obzirom  na to da je upravo zadarska županija prva  županija u Hrvatskoj u kojoj  kreće Speed4 natjecanje koje  je već jako popularno u Njemačkoj i Švicarskoj. Mogu  reći da imamo stvarno izvrsnu djecu, da su brži od njemačke djece. To mogu bez  zadrške zaključiti s obzirom  na to da sam Speed4 natjecanja organizirao i u Njemačkoj kao zemlji podrijetla  ove igre. Kada prikupimo sve  podatke, uspoređivat ćemo ih  s podacima za švicarske i njemačke mališane na državnoj  razini te vidjeti kako stvari  stoje. Djeca su odmah shvatila što moraju napraviti,  nije im trebalo puno objašnjavati, dovoljno im je bilo  jednom pokazati kako treba  trčati. A imaju i fizičku spremu, naglasio je organizator  Ivica Barić. Okupljeni mališani su po završetku natjecanja dobivali i prigodna  priznanja za sudjelovanje te  nagrade koje su osigurali  sponzori s obzirom na to da je  sudjelovanje bilo besplatno.  Više informacija na  www.speed4.hr.