Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

“Olympicu” presudila koncesija za nepostojeće zemljište

20.02.2011. 23:00
“Olympicu” presudila koncesija  za nepostojeće zemljište


Grad Pag je Božidaru Joviću dao u koncesiju 24.000 metara četvornih zemljišta na 30 godina za izgradnju sportskog centra. No nakon što je uz sve pribavljene dozvole završena prva faza izgradnje, pokazalo se da na parceli koja mu je dana u koncesiju nije određeno pomorsko dobro. Novom izmjerom utvrđeno je da površina parcele ne iznosi 24.000 nego jedva 9.000 metara četvornih


Prije sedam godina  na Lokunji u Pagu otvoren je  sportski centar “Olympico”  proslavljenog zlatnog rukometaša Božidara Jovića. Danas, sedam godina poslije  sportski centar je ruševina,  pregažena vremenom, tužan  podsjetnik na vremena kada je  u “Olympico” dolazila rukometna reprezentacija, kada su  se na sportskim terenima odigravali međunarodni turniri u  rukometu i odbojci na pijesku,  humanitarne utakmice na kojima su sudjelovali političari,  estradne zvijezde, poznati  sportaši. Kameni zidovi bazena podsjećaju na vremena  kada su se ondje, od jutra do  kasne večeri, okupljali sportaši i sportašice, natjecali se,  družili se i zabavljali u ambijentu kakav do tada u Pagu  nije viđen. Sportski centar  “Olympico” je ubrzo nakon otvaranja postao mjesto koje se  mora posjetiti.
Netko krivo izmjerio  zemljište
Za tužnu sudbinu “Olympica” nije kriva pogrešna poslovna odluka Božidara Jovića, već jedna, ali vrlo važna  proceduralna pogreška. Grad  Pag je Božidaru Joviću dao u  koncesiju 24.000 metara četvornih zemljišta na 30 godina  za izgradnju sportskog centra.  No, nakon što je uz sve pribavljene dozvole završena prva faza izgradnje, pokazalo se  da na parceli koja mu je dana u  koncesiju nije  određeno pomorsko  dobro. Novom izmjerom utvrđeno je kako  površina parcele ne iznosi 24.000 nego jedva  9.000 metara četvornih, a to nije bilo dovoljno za gradnju druge faze sportskog centra. To je bio  početak  mučne priče o propasti “Olympica”.
– Uz već postojeće  sportske sadržaje želio  sam izgraditi još tri teniska terena, veliki bazen, podići kat na klubu, izgraditi manji hotel, dakle sve ono što je  bilo dio projekta, a to se moglo  izgraditi samo na površini koja  mi je dana u koncesiju, navodi  Jović.
Jović je tražio dodjelu one  površine koja je navedena u  natječaju i u ugovoru. No, tada  je uslijedio pravi šok. U sudskom postupku je utvrđeno  kako parcela koja je Joviću  dana u koncesiju uopće ne  postoji.
– Ne krivim nikog od tadašnje vlasti jer gradonačelnik  ili njegovi suradnici ne moraju  ništa znati o geodetskim poslovima. Međutim, netko je  sve krivo izmjerio i nije mi  jasno kako se to zemljište moglo upisati u zemljišne knjige,  kaže Božidar Jović.
Jović je pokrenuo novi sudski postupak kako bi zaštitio  svoje interese, a sudski vještaci  su štetu procijenili na jedanaest milijuna kuna. Gradonačelnik Paga Ante Fabijanić  je slučaj naslijedio od svojeg  prethodnika Andreje Bukše i  o sporu i odštetnom zahtjevu  je obavijestio Gradsko vijeće.
– Ne možemo prihvatiti tako  veliku odštetu, to je jednostavno previše i trebalo bi pronaći neko drugo rješenje, rekao je gradonačelnik Fabijanić.
 Od sjaja do ruševina
Prihvaćanje odštetnog zahtjeva od 11 milijuna kuna dovelo bi Grad Pag u tešku i  posve neizvjesnu financijsku  situaciju, a toga je svjestan i  Božidar Jović.
– Ne želim da Grad  Pag bankrotira i da se  dogodi nešto što će dugoročno poremetiti razvoj Paga. Zbog toga sam  predložio nagodbu i ponudio sam rješenje.  Grad može srediti imovinskopravne odnose na  zemljištu i ponovno raspisati natječaj za koncesiju kako bih mogao  nastaviti s radom, a ako  to nije moguće, prihvatio bih i zamjensko zemljište u razmjernoj vrijednosti. Moguća je i  treća varijanta, a to je  smanjenje odštetnog  zahtjeva i dogovor o  obročnom plaćanju kroz nekoliko godina, rekao je Jović.
Jović navodi kako mu je žao  što se odugovlači s dogovorom   jer se gomilaju kamate.
– Odgađanje dogovora pogoršava situaciju i na kraju će  se morati platiti i odšteta i  kamate, ne zbog moje želje,  nego zbog sudske odluke. To  ne želim, jer znam što bi to  značilo za Pag, ali moja želja je  jedno, a stav vlasti drugo, navodi Jović.
Neki krivnju za zatvaranje  sportskog centra “Olympico”  vide u stalnom ometanju rada  centra. Naime, netko je svakodnevno pozivao policiju  zbog navodne buke u centru.  Jović je postavio posebnu  zvučnu izolaciju i zvuk iz razglasa je na nekoliko koraka  udaljenosti od centra bio jedva  čujan. No, pritužbe su se nastavile i policija je svakodnevno  dolazila u “Olympico” zbog  čega je u centru bilo sve manje  gostiju. Jović, međutim, kaže  kako to nije razlog prestanka  rada sportskog centra.
– Pravi razlog prestanka rada je sudska presuda kojom se  utvrđuje nepostojanje parcele  koja mi je dana u koncesiju,  rekao je Jović.
Sudbina sportskog centra  “Olympico” je neizvjesna. Od  nekadašnjeg sjaja ostale su  ruševine.
– Na trenutno stanje sportskog centra ne mogu utjecati.  Na potezu je gradska vlast jer  ponavljam, spreman sam na  svaki dogovor, zaključio je  Božidar Jović.