Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Otočna šaka uzdrmala i Herceg Novi

20.02.2011. 23:00
Otočna šaka uzdrmala i Herceg Novi


Trojica braće Filipi, rodom Saljani, Šime, Josip Bepo i Josip Toni te Jerko Galešić osim BK Zadar na turniru u Crnoj Gori su predstavljali i hrvatsku reprezentaciju


Da Boksački  klub Zadar nije poznat i  priznat samo u lokalnoj sredini potvrđuje i nedavni poziv za nastup na turniru  održanom u Herceg Novom  (Crna Gora). Trojica braće  Filipi, rodom Saljani, Šime,  Josip Bepo i Josip Toni te  Jerko Galešić osim BK Zadar na turniru su predstavljali i hrvatsku reprezentaciju. U Zadar su se četvorica natjecatelja vratila sa  tri zlatne i jednom srebrnom  medaljom, koje su osvojili u  konkurenciji s natjecateljima iz sedam država. Osim  pojedinačnih ostvarili su i  momčadski uspjeh kao najbolja reprezentacija, a Dragan Vidaić, klupski trener,  proglašen je najboljim trenerom na turniru.
Šime Filipi je u super  teškoj kategoriji nokautom  riješio susret u finalu protiv  Tomaša Vujovića, domaćeg  boksača zavidne reputacije.  Josip je imao dvije borbe, a u  finalu se namjerio na Marka  Radonjića, izvrsnog domaćeg  boksača. Meč je bio u egalu,  da bi na kraju odlukom sudaca za jedan poen slavio  crnogorski predstavnik. Josipu za utjehu ostaje što je  proglašen najboljim boksačem turnira. Jerko Galešić  je pobijedio u dva meča i  osvojio zlatno odličje porazivši Luku Jablana. Mladi Toni Filipi u tri je runde porazio  svog protivnika i također osvojio zlatno odličje.
– Na ovom kvalitetnom  turniru do izražaja je došla  ne samo snaga i moć koju  naši boksači imaju, nego i  pametno vođenje borbi. Blokade svih naših boraca bile  su izvrsne i donosile su rezultat. Svakako, braća Filipi  su još jednom potvrdila svoj  potencijal – naglasio je trener Vidaić koji se potom  kratko osvrnuo i na pojedinačne profile svojih mladih boksača.
– Bepo je pravi borac koji  se nikad ne predaje. Na  mečevima ima vrlo mudre  odluke, zna pronaći pravi  trenutak kada će protivniku  zadati odlučujući udarac. To  je osjećaj s kojim se pravi  boksač zapravo rađa. Osim  toga Bepo je marljiv na treninzima tako da su kod njega  idealno spojeni talent i rad.
O ostaloj trojici Vidaić  kaže:
– Šime boks trenira nešto  više od godinu dana, a već je  postigao znatne uspjehe.  Podatak da je imao velikih  pet borbi i da je sve pobijedio klasičnim nokautom  dovoljno govori o njegovoj  kvaliteti. Za Jerka nema izgubljene borbe, a mladi Toni revno slijedi svu trojicu.  Toni još uvijek ide u Osnovnu školu u Salima i kada  na jesen dođe živjeti u Zadar, moći će više trenirati, a  to znači i napredak u njegovoj karijeri. Inače, u klubu trenutačno imamo 48  članova. Trenira se dvaput  dnevno, a sve to rezultiralo  je pojavom novih mladih  kvalitetnih boksača – zaključuje Vidaić.
Josip Bepo Filipi nije  imao mnogo toga dodati na  ono što je rekao njegov trener:
– Trener Vidaić nam je  poput drugog oca i sve što  znamo o boksu naučili smo  od njega. Kad je riječ o  boksu to je sport u kojem  uživam i drago mi je da su i  moja braće nakon mene  počela trenirati. Ne mislim  stati samo na amaterskom  boksu, već se nadam da ću  jednog dana biti i profesionalac. Vjerujem da za to  imam sve predispozicije.
Saljski boksači na turnire  idu uglavnom o trošku roditelja, odnosno rijetkih  sponzora, a odlazak u Herceg Novi pomogla je Općina  Sali u kojoj razmišljaju i o  stipendijama za svoje boksače. Možda bi o podršci za  ove boksače trebali razmisliti i u nekim drugim institucijama…


Braća Filipi




Šime Filipi (1990.)
* Super teška kategorija
* Završio Hotelijersko-turističku i ugostiteljsku školu u Zadru
* Reprezentativac Hrvatske
* Uspjesi: Pobjednik turnira u Žepču i Herceg Novom
Josip Bepo Filipi (1993.)
* Teška kategorija
* Učenik četvrtog razreda Pomorske škole u Zadru
* Reprezentativac Hrvatske
* Uspjesi: Kadetski i juniorski prvak Hrvatske, treći na Europskom  prvenstvu, peti na Svjetskom prvenstvu, pobjednik 11 turnira (od 15 na  koliko je nastupio)
Jerko Galešić (1994.)
* Kategorija (-64 kg) poluvelter
* Učenik Srednje strukovne škole u Zadru
* Reprezentativac Hrvatske
* Uspjesi: Drugi na kadetskom Prvenstvu Hrvatske, prvi na turniru “Mate  Parlov” u Puli, pobjednik turnira u Herceg Novom
Josip Toni Filipi (1996.)
* Kategorija: Kadet
* Osmi razred osnovne škole
* Uspjesi: Pobjednik turnira u Herceg Novom


Podrška roditelja


Roditelji Marko i Mara Filipi  podržavaju sportski izbor svojih sinova.
– Pomažemo djeci koliko  možemo i drago nam je da je  boks njihov izbor. Raduje nas i  što su našli pravi klub i kvalitetnog  trenera – kaže Marko Filipi.