Četvrtak, 2. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

U novu sezonu s novim troškovima

20.02.2011. 23:00
U novu sezonu s novim troškovima


Gradonačelnik Knez poskupljenje obrazlaže time što Grad još obračunava zakupnine temeljem odluke iz 2005. godine, a cijene iz te odluke zapravo su utvrđene još 1997. godine


Predloženo povišenje zakupnine javnih površina za ugostiteljske terase, koje će biti  jedna od tema sljedećeg Gradskog vijeća Biograda, zasigurno neće naići na odobravanje  biogradskih ugostitelja.
Povećanje iznosa za zakupnine javnih površina najavio je  biogradski gradonačelnik  Ivan Knez na redovitom radnom dogovoru sa suradnicima.
Novom odlukom o visini,  načinu obračuna i plaćanju zakupnine za zakup javnih površina za postavljanje ugostiteljskih terasa, spomenuta bi  naknada u odnosu na dosadašnju trebala biti veća čak za  48 posto.
No i unatoč tomu, ističu u  Gradu, nove cijene će biti niže  nego u nekim drugim gradovima.
Gradonačelnik Knez poskupljenje obrazlaže time što  Grad Biograd još obračunava  zakupnine za korištenje javnih  površina za postavljanje ugostiteljskih terasa temeljem  odluke iz 2005. godine, a cijene zakupa iz te odluke zapravo su utvrđene još 1997.  godine i one se cijelo ovo vrijeme nisu mijenjale. Izvršenom analizom cijena zakupa javnih površina za postavljanje ugostiteljskih terasa  koje primjenjuju neki priobalni gradovi utvrđeno je da su  one znatno iznad cijena koje  se primjenjuju u gradu Biogradu.
Spomenimo i da su dosadašnje cijene zakupa u prvoj  zoni u Biogradu, točnije na  rivi, za razdoblju od 1. srpnja  do 31. kolovoza iznosile 54  kune mjesečno po četvornom  metru. U predsezoni i posezoni, znači od 1. do 30. lipnja i  1. do 15. rujna za četvorni  metar se plaćalo 18 kuna mjesečno. Za drugu zonu, koja  obuhvaća plaže, iznos najma u  svim sezonskim razdobljima  bio je 29 kuna. Isti taj iznos, ali  samo tijekom srpnja i kolovoza, plaćali su i vlasnici objekata u trećoj zoni koja se  odnosi na sve gradske prostore osim rive i plaža. U ostalim je mjesecima njihov  najam iznosio deset kuna po  četvornom metru.