Petak, 3. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

U Turskoj je sve odlično, osim rezultata

20.02.2011. 23:00
U Turskoj je sve odlično, osim rezultata


Prije početka sezone, cilj nam je bio ući u doigravanje, koje nam trenutačno bježi dvije pobjede, što nije malo, ali je sigurno dostižno


Tomislav Ružić  ove se sezone treći put vratio  u Tursku. Prvo je u sezoni  2003/2004. branio boje Bešiktaša, zatim u sezoni  2007/2008. Kepeza, a u ljeto  prošle godine, nakon odluke  da neće ostati u Zadru, potpisao je jednogodišnji ugovor  s Tofasom iz Burse. U subotu  je njegova momčad doživjela  težak domaći poraz od Galatasaraya 30 razlike, a Tome  je utakmicu odgledao s tribina, zbog problema s  leđima.
– Na prijateljskoj utakmici  prošli utorak sam ozlijedio  leđa i od onda sam na poštedi, odnosno na terapijama,  tako da prvi put ove sezone  nisam bio u sastavu. Prije  utakmice sam odradio lagani  trening, vježbao sam u teretani i malo na parketu, tek  toliko da vidim koliko mi to  smeta, ali pravim treninzima  se vraćam tek za par dana –  kaže lanjski kapetan Zadra.
Tofas se nalazi u donjem  dijelu tablice turske lige, koja  ima 16 klubova. Do sada je  ostvario samo šest pobjeda,  uz dvostruko više poraza, a s  obzirom na ambicije kluba  da dohvati najmanje osmo  mjesto, posljednje koje vodi u  doigravanje, u Bursi ne mogu  biti zadovoljni dosadašnjim  rezultatima.
Borba za doigravanje
– U svakom slučaju se  moglo bolje. U prvom dijelu  prvenstva smo imali par utakmica, pogotovo na gostovanjima, u kojima smo bili  blizu, ali bismo u posljednjoj  četvrtini pali u koncentraciji,  pogubili konce igre, dopustili  protivniku da se razmaše i  tako gubili. Prije početka sezone, cilj nam je bio ući u  doigravanje, koje nam trenutačno bježi dvije pobjede,  što nije malo, ali je sigurno  dostižno. Tu smo negdje, ne  daleko, ali moramo dobiti  neke važne utakmice, posebno kod kuće, jer nam  dolaze momčadi iz donjeg  dijela tablice.
Težak domaći poraz u  prošlom kolu bio je novi  udarac na te ambicije.
– Naravno da je teško kada  izgubiš 30 razlike kod kuće,  no Galatasaray je kvalitetna,  dobro posložena momčad s  uigranim sustavom i nisu  slučajno u vrhu tablice, odmah iza Fenerbahcea. Ima još  dosta kola do kraja i vjerujem  da se možemo dići i dohvatiti  play-off.
Na tablici vodi Fener s  omjerom 16-2, Galatasaray i  Banvit imaju 14-4, Efes Pilsen 13-5, a Bešiktaš i protivnik Zadra u prvoj fazi  Eurochallenge kupa, Pinar  Karsiyaka 11-7 (u Izmiru je  slavio samo Banvit i to za  pola koša).
– Euroligaši Fenerbahce i  Efes Pilsen su tu u vrhu,  Galatasaray, također dok se  Bešiktaš još traži, jer su promijenili trenera i neke igrače.  Ima tu još vrlo dobrih  momčadi, koje uvijek mogu  iznenaditi nekoga iz vrha i  liga je dosta izjednačena.
Mogu i bolje
Ružić je u 17 ligaških  utakmica ove sezone igrao u  prosjeku 31 minutu, uz  učinak od 10,8 poena (45% za  dva, 23% za tri, 69% sl.  bacanja), 8 skokova, te po  jednu asistenciju  i blokadu. Iako  na samo četiri  utakmice nije  ubacio dvoznamenkasti broj  poena, smatra da  je mogao pružiti  više.
– Minutaža mi  je i veća nego što  sam očekivao.  Gledajući statistiku, mislim da  mogu i bolje, bar  što se koševa tiče.  Imam u prosjeku  desetak koševa  po utakmici, a sigurno mogu  više. U nekim utakmicama  me šut jednostavno nije  služio i zato je ta brojka  manja od očekivane.
Očekivanja su sigurno bila  veća, naročito nakon što je  sredinom listopada Fenerbahceu u kupu zabio 31.
– To je bila moja najbolja  partija u dresu Tofasa. Šteta  što nije bilo više takvih, ali  vjerujem da ću se dići do  kraja sezone, kao i cijela  momčad.
Budžet Tofasa je oko dva  milijuna dolara. Što se isplata, ali i svega ostaloga u  klubu tiče, Tome kaže kako je  sve u najboljem redu.
– Organizacija je stvarno na  visokom nivou. Što god  igračima treba, svi u klubu su  tu da ti pomognu. Nemam  nikakve zamjerke, jer je sve  zaista odlično organizirano.
Prilagodbu na novu sredinu olakšala je i činjenica  da je trener Nihat Izić porijeklom iz BiH, a nedavno je  iz Zadra stigao i prijatelj  Jurica Žuža.
– Trener je rođen u Bosni, a  bio je i pomoćnik u turskoj  reprezentaciji. On mi je dosta  pomogao, ali Turci su inače  kao narod vrlo gostoljubivi i  otvoreni prema strancima.  Uvijek će ti pomoći, pokazati  sve što treba i s te strane  stvarno nema nikakvih problema. A sada je došao i Žule  pa mi je još i bolje.
Zadar se treba  ujediniti
U Zadar će se Ružić vratiti  sredinom svibnja, nada se što  kasnije, jer bi to značilo da će  Tofas igrati u doigravanju.
– Do kraja regularnog dijela sezone nemamo više  stanke, a posljednje kolo je 7.  svibnja. Nadam se da ćemo  uspjeti ući u doigravanje.  Ugovor sam potpisao do kraja sezone, a onda ćemo vidjeti  što i kako dalje.
Kao i svi Zadrani u inozemstvu, Tome prati situaciju u matičnom klubu i još  uvijek vjeruje da će uspjeti  izboriti ostanak u Jadranskoj  ligi.
– Znam da je vrlo teška  situacija. Koliko god mogu  pratim preko interneta,  tražim prijenose utakmica, ali  problem je što Turska ne  dopušta pristup nekim internet stranicama pa ne mogu  baš uvijek uhvatiti taj “streaming”. Pratim događanja i  preko Zadarskog lista i ostalih zadarskih portala. Nije  im lako i žao mi je što nemaju  dobre rezultate. Jednostavno,  momčad se mora skupiti i biti  “svi za jednoga, jedan za sve”.  Ništa još nije gotovo i treba  se boriti do posljednjeg zvuka  sirene. Svaka sljedeća utakmica mora biti kao da je  finale svjetskog prvenstva.  Treba odigrati svaku maksimalno, bez kalkulacija i dati  sve od sebe. Iskreno se nadam da će na kraju sve ispasti  dobro i da će Zadar ostati u  NLB ligi.
Što se isplate prošlosezonskog duga tiče, za sada  sve ide po dogovoru.
– Dogovorili smo obročnu  isplatu. Prva rata po tom  sporazumu je uplaćena i za  sada nema problema. Nadam  se da će tako i ostati – za kraj  će Ružić.


ACB, NLB, TBL




Gdje svrstati tursku ligu u ovom trenutku u europskoj košarci?
– Prva je sigurno Španjolska, a na drugo mjesto bi stavio NLB ligu pa onda Tursku, makar mi se ove sezone čine izjednačenijima. Jadranska liga ima tri euroligaša, Turska dva, a NLB ima i jednog predstavnika više u Eurokupu, no bez obzira na to, turski su klubovi ove sezone uložili dosta novca i još uvijek ulažu. Samim time što je Turska ugostila Svjetsko prvenstvo prošle godine, košarka se digla na jedan viši nivo – smatra Ružić.


Hrvatska invazija u Tursku


Dva najjača turska kluba, Fenerbahce i Efes Pilsen, od ove sezone vode hrvatski treneri, Neven Spahija i Velimir Perasović. U Feneru su i Marko Tomas i Roko Ukić, u Efesu Nikola Vujčić, u Galatasarayu Lukša Andrić, u Mersinu Andrej Štimac, a u Tofasu Ružić i Žuža. Turska je ove sezone obećana zemlja za hrvatske košarkaše.
– Naravno da mi je drago da ima dosta Hrvata u turskoj ligi. Osim toga, tu je dosta kvalitetnih stranaca, od Amerikanaca do primjerice Sanija Bečirovića – kaže bivši kapetan Zadra.
Stranac koji je definitivno podigao najviše prašine je Allen Iverson, slavni NBA košarkaš, koji je s pompoznim najavama došao u Bešiktaš, ali se tamo nije dugo zadržao.
– Neki ljudi su bili oduševljeni njegovim dolaskom, dok su neki ipak bili skeptični, jer nisu vjerovali da će se on tu snaći, zbog života izvan terena. No pokazao je da je stvarno igračka veličina, a svi znamo kakav je trag ostavio u NBA ligi. Protiv nas je odigrao odlično, ali smo mi ipak dobili tu utakmicu.


Nogomet pa košarka


Kakav status ima košarka u Bursi?
– Zna se da je u Bursi glavni sport nogomet. Bursaspor je aktualni prvak Turske, tako da je Tofas tu na drugom mjestu.
Kakav je posjet i atmosfera na utakmicama Tofasa?
– Dvorana prima oko 3000 ljudi, a u prosjeku ih bude oko 1500-2000, ovisi kako na kojoj utakmici. Navijači dolaze na svaku utakmicu. I sada protiv Galatasaraya su navijali cijelo vrijeme, iako smo igrali loše. Bilo bi lijepo da ih je više, ali stvarno nemam nikakve zamjerke – kaže Ružić.


Nedostaje “samo” obitelj


Ružić ne skriva zadovoljstvo životom u Turskoj, no nešto ipak  nedostaje.
– Sve je odlično, osim što mi, naravno, nedostaje obitelj. Ostali su  u Zadru, jer nam kćer ide u školu pa je nismo htjeli seliti samo zbog  ove jedne sezone. Odlučili smo se da ostanu kući, ali naravno da  dođu tu kada mogu, a i ja sam nedavno bio nekoliko dana u  Zadru.
Bursa je četvrti po veličini turski grad, s oko 2,5 milijuna  stanovnika. Kako se živi tamo?
– Grad je u podnožju najboljeg skijališta u Turskoj. Tako reći  gledaš na planinu, samo se trebaš popeti. To je sat vremena autom  od grada. Što se života tiče, sve je super. I prve sezone, kada sam  bio u Bešiktašu, Turska me kao zemlja oduševila i drago mi je što  sam se vratio igrati tu.