Nedjelja, 5. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Vino i stihovi potekli centrom metropole

20.02.2011. 23:00
Vino i stihovi potekli centrom metropole


Za kompleksniju raznolikost programa te kulturne večeri u Klubu pobrinuo se je poznati zadarski vinar Željko Vrsaljko koji je tamo okupljenima predstavio neke autohtone proizvode iz radionice svog obiteljskog gospodarstva – prvorazredna ravnokotarska crna vina što su već stekla reputaciju ponude u selektivnosti agroturizma. Degustirajući Vrsaljskova vina u stilu kap vina, kap stiha jamačno su na toj večeri poezije potekle i nove ideje obogaćenja turističkih i ugostiteljskih varijabilnosti Zagreba i na kontinentalnom dijelu države


U Klubu Zadrana, tom kultnom sastajalištu naših sugrađana sa boravištem u Zagrebu, dogodila  se je još jedna prezentacija  duhovnog bitka drevnog kamenog grada na Jadranu kulturnoj javnosti nacionalne  Metropole. Kolanju duhovnog pulsa Zagreba dodatan  impuls je pružio pokušaj skretanja pozornosti te večeri u  Klubu na neke vidove estetskih i umjetničkih sklonosti u  Zadru i zadarskoj županiji.  Time su predstavljani autohtoni proizvodi ovoga kraja  garnirani s literarnim  izričajem jednog mladog izdanka niklog na stoljetnom  panju književnosti začete po  Zoraniću, Krnarutiću, Budiniću i inim zadarskim  “začinjavcima”.
Riječ je o zbirci pjesama  “Iza sna”, drugoj po redu izdanoj knjizi zadarske pjesnikinje Nikoline Mojić, a izašloj  u nakladi Hrvatske knjižnice i  čitaonice u Salima 2009. I ovoga puta u Zagrebu poput nekih ranijih prigoda na drugim  mjestima, Nikolina je sama  čitala i recitirala svoje stihove  nastojeći nazočnima poentirati i artikulirati važne odrednice i poruke koje nose njene  pjesme. Takvom koncepcijom  je nadalje željela ostati u  onom svom prije zacrtanom  trendu  stvaranja radi kontinuiteta književnosti same,  smatrajući to najboljim  načinom brušenja svog pjesničkog talenta,  pritom isključivši iz duhovnog obzora  svaki pomodan trend i hir što  svojom napadnošću nerijetko  zna umanjiti onaj istinski umjetnički dojam i vrijednost poruke samog djela. Pri takvoj  interpretaciji vlastitih stihova  Nikolini je idealna potpora  bila glazbena podloga izvrsne  gitare Ivana Dražovića, još jednog zadarskog mladog talenta u umjetnosti, ali u mediju glazbe. Osim umijeća gitarističke svirke, Ivan je pokazao i vokalni potencijal svoga iznimnog i obećavajućeg  tenora otpjevavši nekoliko uspješnica iz repertoara dalmatinske šansone,šlagera i napolitanske kancone.
Kap vina, kap stiha
Za kompleksniju raznolikost programa te kulturne večeri  u Klubu pobrinuo se je poznati zadarski vinar Željko Vrsaljko koji je tamo okupljenima predstavio neke autohtone proizvode iz radionice  svog obiteljskog gospodarstva  – prvorazredna  ravnokotarska  crna vina što su već stekla  reputaciju ponude u selektivnosti agroturizma. Degustirajući Vrsaljskova vina u stilu  kap vina, kap stiha jamačno su  na toj večeri poezije potekle i  nove ideje obogaćenja turističkih i ugostiteljskih varijabilnosti Zagreba i na kontinentalnom dijelu države.
U uvertiri ove pjesničke  večeri je svojim uvodnim pozdravom Zoran Parat, voditelj  Kluba, izrazio zadovoljstvo  što može još jednom u ovom  prostoru ugostiti predstavnike  zadarske kulture koja svojim  korijenima seže u daleka stoljeća postojanja u ovom svima  dragom nam gradu. Potom je  palicu vođenja  prepustio prof.  Pavlui Jerolimovu koji je bio  moderator cjelovečernjeg sadržaja u ugodnom kutku za  pjesničke duše i slične  “ptičice”, smještenom ponad  Britanca u strogom centru  grada.
Autoricu Mojić i njeno  kniževno djelo je predstavila  Renata Peroš, ravnateljica  Narodnog muzeja u Zadru.  Glede osobnosti same pjesnikinje Peroš je istaknula da  poznanstvo između njih dvije  seže iz vremena dok je ona još  bila pomoćnica pročelnika za  društvene djelatnosti Županije zadarske i kada je sveudilj  nastojala na podršci i potpori  mladim i neafirmiranim,a  kreativnim snagama u umjetnosti. Interaktivna suradnja sa  Mojićkom u ostalim vidovima  kulturne produkcije evoluirala je – po riječima Peroš – kada  joj je ova sada kao ravnateljica  zadarskog muzeja dala povjerenje da napiše recenziju za  recentno izdanje ove institucije, kalendar “Nošnje zadarske županije”, nedavno predstavljeno i u ovom zagrebačkom prostoru. Pored ovog  Nikolina se je istaknula pisanjem recenzije u katalogu  izložbe Foto i dizajn Stephana  Lupina. Ovaj renomirani dizajner i performer fotografije  za to joj se je i ovom prilikom  nastojao odužiti počastivši je  dolaskom na predstavljanje  njene zbirke u Zagrebu.
Sabornici na  predstavljanju
Pjesme iz Nikolinine zbirke  “Iza sna” Renata Peroš je oslikala i pojasnila recenzijom  knjizi koju potpisuje Zoran  Ćoso sa zadarskog Sveučilišta,  i u kojoj je između ostalog  rečeno:
– Ono što je srž Nikolinina  stvaralaštva su snažne i emotivno izražajne pjesničke slike.  Dok je u prvoj njenoj zbirci  Gospodar naglasak bio na refleksiji i traženju vlastitog puta u slobodu, kroz sivilo svakodnevice; u ovoj je zbirci  naglašena jedna lirska,emotivna crta. Ona izbija iz svake  poetske slike a dijelom prekrivena misaonim pejsažem,dominantno prisutnim  u službi baze i temelja njena  izraza. Istaknuti motivi pri  tom izričaju su motivi prolaznost, straha, gorčine i iznevjerenih očekivanja, no koji  ipak imaju svoje antipode u  naslućujućoj nadi i zasluženom očekivanju sreće.”
Na ovo uspješno druženje i  kulturnu razmjenu mora i  kontinenta, održanom u sastajalištu zagrebačkih Zadrana  i prijatelja Zadra, došli su i  zadarski saborski zastupnici:  Ivo Grbić sa svojom boljom  polovicom, te njegova kolegica Nevenka Marinović. I oni  su pokazali nakon odslušanog  službenog dijela večeri svoje  vidno oduševljenje i zadovoljstvo ovakvim predstavljanjem kulturnog života rodnog  zavičaja. U velikom broju su u  Klub zadrana za ovu priliku  pohrlili zadarski studenti u  Zagrebu koji su time još jednom iskazali generacijsku  solidarnost i podršku svakom  vršnjaku što dolazi iz rodnog  grada s kojima ih veže srodna  sklonost i sličnost nagnuća u  umjetničkom izrazu.
 Vidno ganuta autorica je na  kraju izrazila zahvalnost svima koji su joj došli i podržali  je ove zagrebačke večeri u  nadi da je zauzvrat uspjela  podariti “barem mrvu svjetlosti i topline u maglu koja nas  obavija prijeteći tjeskobom i  trenutnom neizvješnošću”. Još  jednom je zahvalila napose  Zadarskoj Županiji i Hrvatskoj knjižnici i čitaonici u Salima što su prepoznali njezina  stremljenja i dali joj svesrdnu  potporu pri objavljivanju knjige. To naročito iz razloga što  je u današnjim uvjetima  za  mlade i neafirmirane autore   vrlo teško samostalno se probijati u umjetničkom izričaju  bez institucionalne podrške.
Impresije nazočnih na  doživljeno ove lijepe umjetničke večeri svele su se na  “oduševljenje majstorskom,  skoro pa virtuoznom interpretacijom poezije što podsjeća na onu provjerenu klasiku tretmana i dotjerivanja u  ovom “fahu” kod starih majstora u umjetnosti.”- što pridodajemo umjesto zaključka i  pogovora ovom osvrtu.