Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Za KK i NK Zadar nema posebne kontrole potrošnje novca iz gradskog proračuna

20.02.2011. 23:00
Za KK i NK Zadar nema posebne kontrole potrošnje novca iz gradskog proračuna


Donosimo razgovor s prof. Radovanom Dunatovom i popis svih davanja klubovima iz proračuna Grada Zadra
Skoro 30 milijuna kuna (29.846.000) Grad Zadar namjerava izdvojiti u proračunu za 2011. godine pod zajedničkom stavkom javnih potreba u sportu. Približno 19 milijuna kuna dobit će sportske udruge, a to u praksi znači sportski klubovi. U Zadru djeluju čak 172 sportska kluba, udruge i saveza i procjenjuje se da je u sportske aktivnosti uključeno 11.696 sportaša i rekreativca. S obzirom na to da su zadarski klubovi u velikoj većini slučajeva ovisni isključivo o onome što dobiju iz gradskog proračuna, novac koji Grad izdvaja za sport uvijek je pod posebnim povećalom. Ovogodišnji planirani proračun u razgovoru za Zadarski list prokomentirao je Radovan Dunatov, pročelnik Upravnog odjela za kulturu i šport Grada Zadra.
– Pri raspodjeli sredstava za sport u 2011. godini držali smo se kriterija vrednovanja športskih udruga Grada Zadra i kategorizacije športova u Gradu Zadru, koje je zajedno s Programom javnih potreba u športu usvojilo Gradsko vijeće. Na taj način mislimo da smo što je bilo najbolje moguće raspodijelili sredstva. Naravno, može se uvijek bolje, ali pritom treba imati na pameti da situacija s financiranjem sporta u Hrvatskoj nije do kraja definirana na najvišoj razini, a to se prenijelo i na lokalnu samoupravu. U tom dijelu nisu jasno odvojeni profesionalni i amaterski sport. Ono čime se mi vodimo jest Zakon koji kaže da grad kao jedinica lokalne samouprave prema svojim mogućnostima treba podržavati javne potrebe u sportu – opći je zaključak Dunatova. Dakako, kad se pažnja usmjeri na konkretne klubove tada se pojavljuje mnogo pitanja. Prvo je zašto je Košarkaški klub Zadar od statusa udruge od posebnog značenja, koju je imao proteklo desetljeće, vraćen pod okrilje gradskog Odjela za kulturu i sport.
– Procjena gradonačelnika Zvonimira Vrančića i nas u Odjelu bila je da su prestali razlozi zbog kojih je KK Zadar u prijašnjim proračunima bio na posebnoj stavci. Naime, htjelo se istaknuti poziciju KK Zadra u našem gradu što je sada s usvojenom kategorizacijom jasno istaknuto da je na prvom mjestu košarka, a time i nositelj kvalitete KK Zadar. Tako je postalo logično da se KK Zadar vrati u nadležnost našeg Upravnog odjela. Dakle, ništa se ne mijenja u statusu KK Zadar koji i dalje može računati na financijsku pomoć Grada.
Ta je pomoć znatno smanjena u odnos na 2010. kada je KK Zadru bilo osigurano 5,7 milijuna kuna. Za 2011. predviđeno je pet milijuna kuna.
– Takva odluka je povezana s poteškoćama koje imamo u ostvarivanju onoga što smo planirali u gradskom proračunu. Uostalom, nisu smanjena samo izdvajanja za KK Zadar već i za neke druge klubove.
A ti drugi klubovi su KK Borik-Puntamika, VK Jadran, STK Donat, Kuglački klub Zadar… Svima njima proračun je smanjen za 40 do čak 50 posto (kuglači). Košarkaški Borika i veslači Jadrana tako su se spustili na 900 tisuća kuna, a ne tako davno imali su i milijun i pol kuna.
– Bez obzira na to što će tim klubovima zbog naše odluke biti teže izgurati ovu godinu određene mjere štednje morali smo poduzeti. Odlučili smo se na vrlo važno smanjenje za neke klubove i možemo se samo nadati da će u budućnosti situacija u proračunu biti takva da ćemo sve klubove koji su se našli u toj kategoriji moći izdašnije pomagati. Ipak, kad smo sve sagledali, sigurni smo da će i s tako smanjenim proračunom ti klubovi moći bez velikih teškoća izgurati sezonu.
NK Zadru 4,5 milijuna kuna
Vratimo se malo na košarku. KK Zadar je posljednjih mjeseci, pa i godina, u središtu pažnje i zbog nagomilanih dugova. Koliki su oni doista u javnosti nije precizno kazano. Zvonimir Vrančić, gradonačelnik, nedavno je izjavio da će Grad imati “posebnog izaslanika” u KK Zadar koji će pratiti kako klub troši (gradski) novac.
– To je izjava gradonačelnika na koju nemam što dodati. Uostalom, novim ustrojem lokalne vlasti zna se da je gradonačelnik na poziciji koju je nekad imalo gradsko poglavarstvo i kao takav ima izvršnu vlast. Kako KK Zadar ima najviše sredstava iz proračuna logično je da bude u fokusu zanimanja gradonačelnika. Kad je riječ o našem odjelu, mi ćemo pratiti kako KK Zadar troši novac na isti način kao što pratimo kako to rade i drugi klubovi.
Nogometnom klubu Zadar sa 3,8 proračun je podignut za 4,5 milijuna kuna. Zašto se klubu sa Stanova daje 700 tisuća kuna više, a tolikim drugim klubovima iznosi su smanjeni?
– Nogomet je jedan od najpopularnijih spotova u svijetu, u Hrvatskoj i u Zadru i to je vrlo važno. Osim toga NK Zadar posljednjih godina ima kontinuitet nastupa u Prvoj HNL, nositelj je kvalitete nogometa u Zadarskoj županiji, a ima i najviše djece u školi nogometa. Na ovaj način želimo dati dodatni poticaj napredovanju i razvoju NK Zadar, a time i nogometa općenito. Naša je želja da NK Zadar postane stabilan prvoligaš i smatram da takvo što treba i financijski podržati. U tih 4,5 milijuna kuna uračunati su i troškovi održavanja nogometnog stadiona na Stanovima.
Hoće li se posebno kontrolirati kako se gradski novac troše na Stanovima?
– Mislim da nema potrebe za posebnom kontrolom kako NK Zadar troši gradski novac. Precizno je određeno kako naš Odjel može kontrolirati potrošnju novca koji klubovi dobiju iz proračuna. Prema najnovijem naputku Ministarstva financija u Uredbi o računovodstvu neprofitnih organizacija utvrđeno je da jedinice lokalne područne (regionalne) samouprave primjenjuju Uredbu i sve ono što iz nje proizlazi. Najvažnije je da klubovi, odnosno sve neprofitne udruge, trebaju dostavljati svoja ovjerena financijska izvješća svaka tri mjeseca, odnosno svakih pola godine i godinu dana. Za nas u Odjelu je ta procedura ista bez obzira radi li se o iznosu od pet tisuća ili pet milijuna kuna. Primjenom ovog naputka, s kojim su upoznati svi klubovi, osigurat ćemo još bolju kontrolu i znat ćemo je li se gradski novac odgovorno i svrhovito troši.
Raste broj klubova
Posljednjih godina u Zadru je primjetan ubrzani trend osnivanja novih klubova. Tako u nekim sportovima (odbojka, atletika, košarka…) u Zadru djeluje više klubova. Većina onih koji rade u tim klubovima nekad su bili zajedno u istom klubu.
– Zakon omogućuje da svatko tko ispunjava određene uvjete može osnovati novi klub i registrirati ga u Uredu državne uprave. Na takvo što ne možemo utjecati, iako je želja našeg Odjela da se ovakav trend prekine. Štoviše, potičemo ujedinjenje klubova, a ne ovakvo raslojavanje koje se događa. Mislimo da bismo u pojedinom sportovima imali bolje rezultate da postoji jedan, a ne dva, tri ili više klubova. Rad takvih, nazovimo ih jedinstvenih, klubova bi bio racionalniji, a došlo bi i do koncentracije kvalitete s jedne i novca s druge strane. No klubove čine ljudi koji onda i odlučuju u tome hoće li raditi u nekom postojećem klubu ili smatraju da je bolje osnovati novi klub.
Može li se trend tolikog broja novonastalih klubova povezati sa željom da se na taj način izvuče novac iz gradskog proračuna?
– S pozicije na kojoj sam sada takvo što mi je teško komentirati. Ne bih htio tako zlonamjerno misliti. Ipak, svjesni da su i takve situacije moguće uveli smo odredbu da nijedan novoosnovani klub iz gradskog proračuna ne može dobiti financijsku pomoć prve dvije godine od osnutka. S tom odluku u Odjelu se nisu svi složili, ali smo je na kraju donijeli. Točno je da je nekima pomoć na početku možda i potrebnija nego kasnije, ali isto tako želimo pričekati dvije godine i vidjeti imaju li klubovi u tom vremenu kontinuitet rada, što nam onda može dati sliku o tome koliko u tom klubu ozbiljno rade. Zapravo, željeli smo izbjeći financiranje instant klubova.
Svojevremeno ste prije 12 godina kada su se AAŠD Zadar i AŠK Zadar ujedinili u AAŠK Zadar izjavili da je to pravi put i za ostale klubove. Danas u Zadru postoje AŠK Zadar, AK Olympionik, AK Alojzije Stepinac, veterani Zadra imaju svoj klub… Pritom daleko najveću pomoć iz proračuna dobiva AŠK Zadar.
– Prije deset godina je sazrelo vrijeme za ujedinjenje dvaju atletskih klubova i to je bio odličan potez koji smo mi podržali. Kasnije je očito ponovno došlo do razilaženja koja su dovela do stvaranja novih klubova. Hoće li doći vrijeme i za ponovno ujedinjenje ne znam, možda hoće, a možda i neće jer svi ti klubovi već imaju određeni kontinuitet samostalnih nastupa, pa i dobrih rezultata. Kad je riječ o financijama, AŠK je nositelj kvalitete, ima reprezentativce u svom klubu i dva trenera profesionalca. Zbog toga je njihov proračun veći od Olympionika i Alojzija Stepinca.
Koliko god atletskih klubova u Zadru bilo, ključni problem uvijek ostaje – nedostatak kvalitetne atletske staze.
– Taj problem neće biti moguće riješiti sve dok ne odredimo što će točno na tom prostoru biti u budućnosti, odnosno dok se ne donese strateška odluka cjelokupnog uređenja ŠRC Višnjik. Još nije definirano hoće li se na toj lokaciji graditi nogometni stadion, hoće li takav stadion imati atletsku stazu, a ne treba zaboraviti ni da je Višnjik ovakav kakav je danas otvoren za sve i središte je rekreacije naših sugrađana. Osim toga na tom je prostoru moguće graditi i nogometni i atletski stadion, pa i to treba uvažiti prije bilo kakvih odluka. Potpuno uređenje atletske staze je višemilijunska investicija u koju u ovoj situaciji ne možemo ulaziti. Ono što smo uspjeli riješiti jest uređenje zaletišta za skok u dalj, a vrlo brzo krećemo i s uređenjem zaletišta za skok u vis.
Svi po malo
Nakon rebalansa proračuna za 2010. godinu gotovo svim klubovima iznos je smanjen za 15 posto od sredstava planiranih kada je proračun pred kraj 2009. i izglasan. Kako ide sadašnja dinamika isplate?
– Novac se uglavnom isplaćuje mjesečno, iako to nije pravilo. Vodimo računa o tome ne kasnimo s isplatom u periodima kada klubovima traje natjecateljska sezona budući da im je tada novac i najpotrebniji. Kada je riječ o 2010. godini ni taj novi iznos, utvrđen rebalansom i smanjen za 15 posto, nekim klubovima do 31. prosinca prošle godine nismo isplatili. To ćemo učiniti u 2011.
U proračunu za sport je oko 170 posebnih stavki, od kojih većinu popunjavaju klubovi. Je li bilo moguće taj novac dati manjem broju klubova koji bi onda s većim iznosima možda mogli ostvarivati i bolje rezultate? Ukupno gledajući novca za sport ima, no s obzirom na to koliko ima korisnika proračuna, taj se novac prilično rasuo.
– Pomažemo sve koji za to ispune uvjete i to s minimalno pet tisuća kuna. Pod uvjetima smatram i to da klub postoji najmanje dvije godine. Mogli smo zauzeti drugi princip, recimo onaj Dubrovnika koji je većinu proračuna za sport uložio u vaterpolo. Tako je Grad Zadar većinu od ovih 30 milijuna kuna mogao usmjeriti u neki sport, recimo košarku. No bi li to bilo u redu? Tvrdim da ne bi jer ovako imamo oko 11 tisuća građana koji su na ovaj ili onaj način korisnici novca koji izdvajamo za sport. Svi su ti građani porezni obveznici ili su to djeca poreznih obveznika koji, uostalom, i pune gradski proračun. Zašto svima njima ne omogućiti makar minimalne uvjete za bavljenje sportom ili nekim oblikom rekreacije.


 NOVAC SE VRTI U KRUG


Što je s inicijativom da Mocire postanu rukometni dom?
– O tome smo razmišljali, ali to za sada nije moguće. Ako bismo Mocire prepustili samo rukometašima, pitanje je što bi bilo s ostalim sportovima i s rekreativcima koji tu dvoranu koriste i koji njeno korištenje plaćaju. Rukometašima Zadra smo povisili proračun za ovu godinu, a jedan od razloga je i taj što je klub skoro pola proračuna trošio na termine u Mocirama. Te će termine Grad rukometašima Zadra i dalje plaćati i to iz novca koji je osiguran za redovnu djelatnost kluba.
No RK Zadar taj novac neće ni vidjeti jer će on s gradskog biti preusmjeren na račun tvrtke Zadarski šport, koja upravlja dvoranom Mocire, a kojoj je vlasnik Grad Zadar. Tako novac zapravo samo kruži.
– Ostajemo pri odluci da novac za dvorane ne dajemo klubovima na račune jer se to nekad znalo zloupotrebljavati. Na taj način financiramo i najam Dvorane Krešimira Ćosića i Plivališta na Višnjku. Samo te dvije stavke iznose 5,6 milijuna kuna, 3,5 milijuna kuna za dvoranu i 2,1 milijun za bazen.




 25 PROFESIONALNIH TRENERA


Grad Zadar financira 25 profesionalnih trenera za koje su sredstva osigurana u redovnim djelatnostima klubova. Najviše trenera, njih troje, je iz Jedriličarskog kluba Uskok. Po dva profesionalna trenera su u AŠK Zadar, OK Zadar, VK Jadran i STK Donat, a po jedan su u Aero klubu Zadar, BK Diabolik, Judo klubu Zadar, KPA Zadar, Streljačkom klubu Zadar, Plivačkom klubu Zadar, Plivačkom klubu Jadera, NK Arbanasi, Košarkaškom savezu Zadarske županije, Taekwondo klubu Zadar, ŽKK Zadar, GK Salto, VK Zadar 1952.
– Želimo da svake godine tih trenera bude i više jer na taj način omogućujemo stručan rad u klubovima budući da profesionalni treneri trebaju imati i odgovarajuće uvjete za taj posao.
Kolika je prosječna plaća trenera profesionalca?
– Za svakog trenera postoje određeni kriterij, pa i njihova plaća nije ista. Nastojimo da ta plaća bude u visini mjesečne plaće srednjoškolskog profesora tjelesne i zdravstvene kulture.


 OD KOŠARKE DO ZRAKOPLOVSTVA


Zanimljiva je i kategorizacija popularnosti sportova koja je dobivena zbrajanjem bodova za tri segmenta koji uključuju razvijenost i tradiciju pojedinog sporta, njegovu kvalitetu (rezultati) te socijalni status tog sporta. Ti su kriteriji bitni jer što popularniji sport, to više novca iz proračuna. Prema toj ljestvici u gradskom Odjelu za sport i kulturu procjenjuju da je u Zadru na prvom mjestu košarka (59 bodova od maksimalnih 60), drugi je nogomet (58), treće veslanje (55), četvrto jedrenje (52), peto atletika (51)… Na začelju ljestvice na kojoj su 32 sporta su konjaništvo (16), ragbi (15) i zrakoplovstvo (12).


ATLETIKA


AŠK Zadar


250.000


AK Olympionik


50.000


AK Alojzije Stepinac


10.000


KAV Zadar


10.000


BOĆANJE


BK Bili brig


15.000


BK Vruljica


8.500


BK Zadar


8.500


BOKS


BK Diabolik


152.000


BK Sv. Krševan


5.000


BK Zadar


5.000


BK Zlatna rukavica


5.000


BK Dijagora


5.000


BICIKLIZAM


BK Donat


50.000


BK Zadar


200.000


BORILAČKI SPORTOVI


Judo klub Zadar


145.000


Ju-jitsu klub Zadar


40.000


Karate klub Croatia


38.000


Karate klub Zadar


40.000


Karate klub Zvonimir


10.000


Ki aikido klub Zadar


30.000


Ki aikido klub Zoilo


8.000


Kickboxing klub Croatia


20.000


Kickboxing klub Sv. Krševan


20.000


Taekwondo klub Jaguar


8.000


Taekwondo klub Zadar


150.000


GIMNASTIKA


GK Salto


96.000


GK Zadar


44.000


KRG Sirena


35.000


JEDRENJE


JK Sv. Krševan


258.000


JK Uskok


400.000


KJD Fortunal


10.000


KOŠARKA


KK Borik-Puntamika


900.000


KK ABC


40.000


KK Jazine


60.000


KK Pet bunara


60.000


KK Zadar


5.000.000


KK Voštarnica


60.000


KK Voštarnica (ž)


8.000


Sportska šk. koš. Zadar


130.000


ŽKK Zadar


572.000


KUGLANJE


KK Zadar


400.000


KK Donat zaštita


10.000


KK Liburnija


10.000


KK Donat


30.000


NOGOMET I MALI NOGOMET


NK Zadar


4.500.000


NK Arbanasi


200.000


NK Dalmatinac


90.000


NK Puntamika (veterani)


10.000


NK Poskoci (veterani)


17.000


MNK Bili Brig


8.000


MNK Bokanjac


8.000


MNK Brodarica


8.000


MNK Bulevar


8.000


MNK Don Bosco Arbanasi


8.000


MNK Mala Rava


8.000


MNK Maslina


8.000


MNK Ploča


8.000


MNK Plovanija


8.000


MNK Puntamika


8.000


MNK Stanovi


8.000


MNK Sv. Ante


8.000


MNK UHBDDR


8.000


MNK Varoš


8.000


MNK Višnjik


8.000


MNK Zadar


8.000


MNK Zapuntel


8.000


ODBOJKA


OK Zadar (ž)


280.000


OK Zadar (m)


280.000


OK Arbanasi


25.000


OK Donat


20.000


KOP Arbanasi Madex


10.000


KOP Jadera


15.000


PLES


SPK Samba


10.000


SPK Studio 1


10.000


PLIVANJE


PK Zadar


206.000


PK Jadera


156.000


KDP Donat


12.000


SPORTSKI RIBOLOV


ŠRD Donat


20.000


ŠRD Zubatac


100.000


RONJENJE


KPD Zadar


57.000


KRD 2dive


5.000


RK Zadar


12.000


RUKOMET


RK Zadar


534.000


ŽRK Zadar


140.000


RK Arbanasi


75.000


SKOKOVI U VODU


KSV Zadar


120.000


KSV Arno


80.000


STOLNI TENIS


STK Donat


302.000


STK Jadera


5.000


STK Zadar


5.000


STRELJAŠTVO


SK Lovac


45.000


SK Zadar


130.000


ŠAH


ŠK Zadar


85.000


ŠK Casper


50.000


TENIS


TK Zadar


60.000


TK Zadar 08


20.000


SPORTSKA REKREACIJA


Biljarski klub 11 10.000, Vaterpolo klub Veterani 10.000, Klub zadarskih studenata 10.000, Udruga mladih Ista 10.000, Udruga Loptica 17.000, Udruga rekreacije žena Relaks 25.000, ŠD Adrenalin 10.000, ŠD Bokanjac 10.000, ŠD Crvene kuće 10.000, ŠD Diklo 10.000, ŠD Dite zadarsko 10.000, ŠD Dragovoljac 25.000, ŠD Jazine 2 10.000, ŠD Kožino 10.000, ŠD Osmjeh za-Dar 10.000, ŠD Novi Bokanjac 10.000, ŠD Petrčane 10.000, ŠD Silba 10.000, ŠD Zadar 10.000, ŠD Sklek 10.000.


SPORTSKI SAVEZI


Košarkaški savez ZŽ 90.000, Odbojkaški savez ZŽ 5.000, Šahovski savez ZŽ 110.000, Županijski savez šk. sporta 10.000.


UDRUGE


Udruga navijača Tornado 10.000, Udruga veterana IV. brigade 10.000, Udruga vaterpolo sudaca Zadar 4.000, Udruga sudaca odbojkaškog saveza 4.000, Udruga košarkaških trenera 2.000, Udruga Krešimir Ćosić 10.000, Zbor atletskih sudaca 3.000, Športska zajednica ZŽ 75.000.


SPORT INVALIDA


Kuglački klub Dišpet 5.000, Odbojkaški klub invalida Zadar 40.000, Plivački klub Sv. Nikola 5.000, Stolnotenski klub Krševan 5.000, Streljački klub Donat 5.000, UHVIDR-a 70.000, Športsko društvo osoba oštećena sluha 40.000, UŠRVIR Škartoc 5.000, Udruga za šport i rekreaciju invalida Zadar 86.000, Udruga slijepih ZŽ 50.000, Športski savez osoba s invaliditetom 5.000.


SPORT DJECE I MLADEŽI


Sportska ambulanta 250.000, Dječji vrtić Latica 5.000, OŠ Voštarnica 5.000, Obuka neplivača 250.000, Škola nogometa za djecu i mladež 40.000, Športske škole za djecu i mladež 450.000, Športski program djece zadarskih otoka 50.000, Tjelesna i zdravstvena kultura mladih 350.000, Sportske igre mladih 50.000, Školski klub Virusi 100.000.


SPORTSKI DOGAĐAJI


Europsko prvenstvo u jedrenju 100.000, Sportski program Dan grada 60.000, Ostale manifestacije klubova 70.000, Državno prvenstvo u plesovima 25.000, Biciklijade 45.000.


SPORTSKO USAVRŠAVANJE


Izdavačka djelatnost 20.000, Školovanje stručnih kadrova 80.000, Stručni seminari 50.000.


OSTALI


Aero klub Zadar 147.000, Auto moto klub Zadar 17.000, Badmintonski klub Iader 5.000, Bejzbol klub Donat 32.000, Golf klub Zadar ’99 10.000, Konjički klub Epona 42.000, PD Paklenica 50.000, HGSS Zadar 100.000, Triatlon klub Zadar 5.000, Vaterpolo klub Zadar 1952 224.000, Veslački klub Jadran 900.000, Najam dvorane i bazena ŠC Višnjik 5.600.000.