Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Javna rasprava o novom zakonu o policiji

20.02.2012. 23:00
Javna rasprava o novom zakonu o policiji


Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić opovrgnuo je danas da je novi zakon o policiji u vladinoj ili saborskoj proceduri te naglasio da je ministarstvo na internetu objavilo tek nacrt zakona kako bi svima bio dostupan za argumentirani razgovor i otklananje mogućih dvojbi
Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić opovrgnuo je danas da je novi zakon o policiji u vladinoj ili saborskoj proceduri te naglasio da je ministarstvo na internetu objavilo tek nacrt zakona kako bi svima bio dostupan za argumentirani razgovor i otklananje mogućih dvojbi.
Govoreći na današnjem Okruglom stolu u “Kući ljudskih prava” u organizaciji Centra za mirovne studije i Kuće ljudskih prava, na temu “Novi zakon o policiji”, ministar Ostojić je istaknuo da je spreman odgovoriti na sve primjedbe na nacrt zakona.
Kao primjer naveo je primjedbe nevladinih udruga na uporabu službenih konja u postupanju policije, dodavši da njihova uporaba kao mogućnost već postoji u postojećem zakonu i da na to dosad nitko nije reagirao. To se događa zbog nepoznavanja zakona tj. zato što se kritičari nisu potrudili pročitati postojeći zakon koji je na snazi već tri godine, dodao je.
Izrazio je zadovoljstvo jer je pokrenuta javna rasprava te naglasio da je nacrt zakona usklađen s europskim zakonodavstvom i da su predložena rješenja prepisana iz važećeg zakona u Sloveniji.
Dodao je da sadašnji zakon o policiji treba mijenjati zbog niza razloga i kao jedan od primjera naveo funkcije glasnogovornika MUP-a i policije, a koje do sada ustrojbeno nisu postojale. Braneći nacrt, Ostojić je rekao da on nije ni “Karamarkov” niti “Ostojićev”.
Profesor Vlatko Cvrtila s Fakulteta političkih znanosti rekao je da oko prijedloga zakona u demokratskom društvu mora postojati javna rasprava dodavši da svaka demokratska participacija može dovesti do kvalitetnijeg prijedloga.
Drago mu je, kazao je, da je ministar osobno došao na Okrugli stol i naglasio da je u prijedlog zakona potrebno bolje ugraditi mjere građanskog nadzora jer, istaknuo je, učinkoviti građanski nadzor može samo pomoći sigurnosnom sustavu da bolje obavlja svoje zadaće. Od predloženih rješenja, naveo je, u sadašnjem prijedlogu postoji samo pritužba građana ako smatra da su mu uskraćena prava te dodao da postoje i druga rješenja koja sigurnosnom sustavu kroz razne oblike nadzora ne oduzimaju neovisnost u radu i obavljanju svoje djelatnosti.
Sanja Sarnavka, iz Kuće ljudskih prava rekla je da iako su poslali poziv MUP-u da pošalje svog predstavnika, nije očekivala osobno ministra. Bitno je slušati argumente obje strane, rekla je i dodala da ni stavovi nevladinih udruga nisu oni koje MUP može u potpunosti prihvatiti. Naglasila je da aktivisti, akademska zajednica i ministarstvo trebaju zajedno utvrditi kakav bi zakon odgovarao standardima visoko razvijene demokracije.
U raspravi su i ostali sudionici naglasili potrebu reguliranja policijskog postupanja, zaštite osobnih podataka i slično. Za idući tjedan najavljena rasprava o zakonu o javnom okupljanju.