Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

HSP AS: Načelnika Kolana optužili sumnjivo trošenje općinskog novca

20.02.2014. 23:00
HSP AS: Načelnika Kolana optužili sumnjivo trošenje općinskog novca


Povjerenstvo za sukob interesa kaznilo načelnika Kolana s 20 tisuća kuna zbog pogodovanja njegovom bratu za dobivanje poslovnog prostora za kafić u poslovnom centru u Mandrama


Oporbeni vijećnici Općine Kolan Marija Oštarić iz HSU-a i Damir Čemeljić HSP AS iznijeli su jučer na tiskovnoj konferenciji u prostorijama HSP AS-u Zadru niz optužaba na račun općinskog načelnika Josipa Zubovića Pipe. Naime, načelnik godinama ne odgovara na vijećnička pitanja o trošenju općinskih sredstava, vraćanju duga od 1,5 milijuna kuna komunalnom poduzeću u Pagu za isporučenu vodu i sl. ustvrdivši da je trećina općinskog proračuna nestala.
 Nema odgovora na pitanja vijećnika
–    Iako nam je zamjenica načelnika rekla kako će nam dati odgovore na pitanja to se nije dogodilo. Čak pet posto proračuna ili 300 tisuća kuna se troši na reprezenatciju. Troškovi izbora za koje nisu planirana sredstva iznose 65 tisuća kuna, a da ne znamo u što su se potrošili ti novci. Isto tako, sredstva nisu planirana ni za dječije igralište u Mandrama za koje je utrošeno 80 tisuća kuna, ali ne znamo na što. Nevjerojatno je da su dvije table dobrodošlice na ulazu u mjesto koštale 75 tisuća kuna. Još 2012. smo podnijeli prijavu Ministarstvu financija, USKOKU i Povjerenstvu za sukob interesa, ali je unatoč prošlogodišnjoj požurnici, reagiralo samo povjerenstvo i kaznilo načelnika Zubovića s 20 tisuća kuna zbog pogodovanja svom bratu i njegovom kafiću u novoizgrađenom poslovnom centru u Mandrama, govorio je Davor Ćemeljić, dok je Marija Oštarić zatražila načelnikovu ostavku iz moralnih razloga.
U prvoj prijavi Povjerenstvu za sukob interesa se navodi kako je Josip Zubović, općinski načelnik Općine Kolan, u postupku javnog natječaja poslovni prostor – poslovnu zgradu u izgradnji u naselju Mandre, a koja je u vlasništvu Općine Kolan dodijelio svom bratu, iako isti nije ispunjavao uvjete javnog natječaja. U prijavi se također navodi da je općinski načelnik počeo graditi parkiralište za svoju konobu Gijardin, nazvavši taj prostor Tržnica, iako ista nema sadržaje koje tržnica može imati. Nadalje se navodi da je općinski načelnik dodijelio poslovni prostor u vlasništvu Općine Kolan predsjedniku općinskog vijeća, koji je u istom napravio ugostiteljski objekt iako za to nema ispunjene potrebne uvjete.
Sumnje za brojna pogodovanja
U drugoj prijavi se navodi kako je Josip Zubović, pogodovao svom bratu, kao investitoru kojem je dodijelio poslovni prostor u poslovnoj zgradi u vlasništvu Općine Kolan, naselje Mandre ne poštujući uvjete raspisanog javnog natječaja. Također se navodi da je predviđena cijena izgradnje poslovnog prostora 2012.godine, iznosila 3,5 milijuna kuna, ali je u 2013.g., dosegla iznos od 7,5 milijuna kuna. Također se navodi da je predsjedniku općinskog vijeća Bogumilu Šugar, koji je ujedno kum općinskog načelnika, dodijelio u zakup poslovni prostor za obavljanje ugostiteljske djelatnosti. Općinski načelnik se tereti i zbog obavljanja funkcije predsjednika Turističke zajednice Kolan, u kojoj je zaposlena njegova šogorica Ivanka Zubović, no bez pobližeg obrazloženja okolnosti iz kojih bi proizlazio sukob interesa povodom rada u navedenoj turističkoj zajednici.


Načelnik Zubović: Ako budu dalje blatili, znat ćemo odgovoriti




–    Istina je da me je povjerenstvo kaznilo s 20 tisuća kuna iako nije uzelo u obzir ni jedan naš argument. Stoga sam uputio žalbu s priloženom dokumentacijom o provedenom natječaju iz koje je vidljivo da je moj brat bio najpovoljniji ponuđač. Da je netko drugi ponudio više, taj bi dobio prostor. Javnosti moram jasno ukazati da iza svega stoji politička pozadina i osobni interesi napose g. Marije Oštarić. Naime, unatoč zabrani gradnje i nalogu za uklanjanje iz prostora, ona je nastavila gradnju svog nelegalnog objekta, ali je propustila podnijeti zahtjev za legalizaciju nakon roka u lipnju 2011. godine pa je sad tuži Državno odvjetništvo u Zadru. Na drugu stranu, vijećnik Čemeljić je osoba protiv koje je podneseno više kaznenih i inih prijava što samo po sebi govori da su obje te osobe, zapravo osobe upitnog morala za koje izbori nisu završeni. Ako i dalje budu inzistirali na političkom blaćenju, mi ćemo znati odgovoriti na taj rat nabacivanjem blata, rekao je načelnik Josip Zubović.
Zubović je odgovarajući na niz prozivki rekao kako je poslovanje Općine Kolan transparetno i da je ovih dana općinskim vijećnicima poštom odaslani odgovori na njihova vijećnička pitanja i da se vijećnicima ne uskraćuje uvid u finacijsko stanje u općini.