Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

In memoriam Tomislav Bašić

20.02.2014. 23:00
In memoriam Tomislav Bašić


Tomislav Bašić bit će pokopan u nedjelju, 23. veljače 2013. godine na mjesnom groblju u Viru


U Zagrebu je u 76. godini umro Tomislav Bašić. Pokojni Bašić bio je nogometaš (bavio se i rukometom), nogometni trener i instruktor, nezaobilazna pojava u ovdašnjoj nogometnoj povijesti, ali i osoba čije je nogometno djelo utkano u cjelokupnost hrvatske nogometne igre.
Tomislav Bašić nogomet je počeo igrati u Zadru i polovicom šezdesetih godina prošloga stoljeća kao darovit i perspektivan postao je jedan od zapaženijih igrača. Prvi seniorski nastup Bašić je imao kao 17-godišnjak s drniškim DOŠK-om, a zadarski je klub tad nosio ime Sloga. Nedugo zatim Bašić je bio standardni član Sloge (i strijelac jednoga gola) koja je u Kupu Dalmacije u Zadru nadigrala i s 4:3 pobijedila Hajduk. Kao istaknuti igrač Sloge, pa i prvi strijelac Podsavezne dalmatinske lige s 22 gola, Bašić je otišao u splitski Hajduk, a poslije toga igrao je u Šibeniku, u Lokomotivi i u Segesti. Nedugo potom pokojnog je Tomislava put odveo u SAD gdje je nekoliko sezona igrao u majici Sant Louis Stara. Iz tog doba datira i svjedočansto o njegovu izraženom hrvatskom domoljublju jer je na svojoj majici s brojem 12 imao natpis Tomo Basic – Croatia, dok su drugi igrači s područja bivše Jugoslavije uz svoje ime dodavali “Yougoslavie”. Na kraju sedamdesetih godina prošloga stoljeća, kao 32-godišnjak, Bašić je postao prvi trener Zadra. Bio je to nedugo jer su nastali neki nesporazumi, ali svakako je to početak duge Bašićeve trenerske karijere tijekom čega je u niz navrata u stvaranju igrača i momčadi polazio od ništice. U svim naraštajima s kojima je radio Bašić je pronalazio darovite i perspektivne igrače, a i dan danas mnogi ovdašnji ljubitelji nogometa sjećaju se kvalitetne igre koju je Zadar imao u vrijeme Tonija Dijana, Milenka Lazovića, Enca Mičića, Maksa Dundova, Predraga Đorđevića, Slavka Šare, Jakova Pinčića, Edvarda Kvartuča i drugih brojnih izvrsnih igrača koji su došli poslije njih. Bašić je imao značajnu ulogu i u dijelu povijesti NK Zadar kad se Hrvatska osamostalila, a klub iz Stanova postao prvoligaš. Za Bašićeva djelovanja u NK Zadar otkriven je i Luka Modrić, danas igrač Reala Madrida.
I poslije odlaska u mirovinu pokojni se Bašić intenzivno bavio nogometom, premda ne trenerskim zvanjem, a velik dio svoga slobodnoga vremena, uz obitelj uglavnom na Viru, provodio je i uspješno baveći se slikarstvom.
Tomislav Bašić bit će pokopan u nedjelju, 23. veljače 2013. godine na mjesnom groblju u Viru.