Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Novčanice na Trgu Petra Zoranića gradske će službe pokupiti “ovih dana”

20.02.2014. 23:00
Novčanice na Trgu Petra Zoranića gradske će službe pokupiti “ovih dana”


Zbog par stotina kuna staklene ploče već su jednom razbijene pri čemu je nastala šteta od nekoliko tisuća kuna. Novčanice se opet “smiješe” prolaznicima, a pokupit će ga, kažu iz Grada, “ovih dana”, ako ne oni, onda vandali


I dok jedni za kruh i mlijeko skupljaju po stanu i zadnje lipe, drugi novac “za sreću” doslovno bacaju. Otkako se netko dosjetio da bi ostakljene arheološke iskopine na Trgu Petra Zoranića mogle poslužiti kao svojevrsni sretni zdenac pa je u njega ubacio prvu novčanicu, nova tradicija vrlo brzo je prihvaćena i uskoro su kroz otvore između stakala turisti, možda i neki domaći, počeli ubacivati novčanice, od 10 pa do 200 kuna, tko koliko ima viška.
A oni koji imaju manjka iskoristili su priliku pa je novac netko prije par mjeseci “pokupio” usput razbivši skupocjena stakla, koja se unatoč svojoj skupoći nisu pokazala najboljim rješenjem, te je tako umjesto samo nekoliko stotina ubačenih kuna šteta iznosila nekoliko tisuća kuna.
Ispod stakala na milijunskom trgu opet se prolaznicima “smiješe” novčanice, a nakupilo ih se sada već poprilično i to različitih valuta, ali i vrijednosti. Ima tu i onih vidno krivotvorenih poput jedne novčanice od čak tisuću kuna, no dala bi se i od ovog “pravog” na hrpicu skupiti fina svota. No, čini se ne još zadugo. Iako novčanice ispod stakala stoje već i duže od mjesec dana iz Grada ih “ovih dana” namjeravaju izvaditi.
– U koordinaciji više službi Grada Zadra ovih će se dana provesti skupljanje novca ispod staklenih površina na Trgu Petra Zoranića na način da će podignuti staklo, pokupiti novac i očistiti taj prostor nakon čega će staklo biti ponovno vraćeno na svoje mjesto. Također, Grad Zadar zatražio je od projektanta prijedlog rješenja kojim bi se otvori između stakala popunili i ubacivanje novca više ne bi bilo moguće, odgovorila nam je na upit Marina Mihovilović Pajkin, viša stručna suradnica za informiranje i odnose s javnošću u Gradu Zadru na naš upit.
Do tad, valjda nikoga neće “zasvrbjeti” dlanovi.