Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Strabag potvrdio ineteres

20.02.2014. 23:00
Strabag potvrdio ineteres


Austrijska grupa Strabag potvrdila je jučer da je zainteresirana za sudjelovanje na natječaju za dodjelu koncesije na više od tisuću kilometara hrvatskih autocesta.
Pozivajući se na pisanje hrvatskih medija, austrijska novinska agencija APA prenosi da su interes za sudjelovanje u drugom krugu natječaja za dodjelu koncesije iskazali konzorciji okupljeni oko grupe Macguarie i oko Goldman Sachsa, te talijanski operater Atlantia, španjolska Cintra i austrijski Strabag.
Strabag se kvalificirao za taj projekt, ali još nije dobio pristup natječajnoj dokumentaciji, kazala je glasnogovornica Strabaga na upit APA-e.
U Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture pak kažu kako im Zakon o javnoj nabavi izričito zabranjuje objavu imena tvrtki koje sudjeluju u natječaju za monetizaciju autocesta te da bi se u slučaju objave imena izložili mogućim tužbama.
Informacije koje se pojavljuju u medijima možda potječu od samih zainteresiranih ponuđača, koji procjenjuju da im takav oblik medijske pažnje u ovom trenutku ide u korist, smatraju u Ministarstvu.
Napominju da je u tijeku izrada nacrta koncesijskog ugovora nakon čega će biti obavljeni razgovori sa svim ponuđačima te sužavanje kruga potencijalnih koncesionara kojima će biti omogućen due diligence. Tek nakon toga mogu se očekivati obvezujuće ponude, ali ne prije lipnja, kažu u Ministarstvu.
Postupak u vezi davanja u koncesiju autocesta provodi se slijedom odluke hrvatske vlade koja je 4. srpnja prošle godine prihvatila model monetizacije javnog duga Hrvatskih autocesta i Autoceste Rijeka-Zagreb kroz dodjelu koncesije za upravljanje i održavanje autocesta na rok od 30 do 50 godina.