Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Hotel Hyatt neće imati svoju plažu, a kupalište Jadran ostaje javno

20.02.2017. 23:00
Hotel Hyatt neće imati svoju plažu, a kupalište Jadran ostaje javno


Za razliku od burnih rasprava na Gradskom vijeću, jučerašnji javni uvid u izmjene Detaljnog plana uređenja (DPU) zone parka i centralnih funkcija Maraska park prošao je relativno mirno. Naime, gradska oporba je htjela pokazati da ovaj projekt ide nauštrb javnih potreba Zadra, napose u dijelu koji se odnosi na pomorsko dobro, ali i na postojeće stambene zgrade. No kako se jučer čulo u u velikoj vijećnici Grada Zadra, izmjene se ne odnose na budući hotel, najvjerojatnije iz „ergele” Hyatt, već ponajprije na preispitivanje javnog prostora.
– Moramo istaknuti da je postojeći parking zgrada Maraska parka izvan obuhvata plana. Stanarima smo omogućili i da na malom trokutu, dijelu uz cestu Miroslava Krleže, isti koriste za servisne svrhe i za parking, kao i u donjem dijelu budućeg poslovno – trgovačkog centra. Još jednom moram naglasiti da nema nikakve hotelske plaže i da postojeće kupalište Jadran i dalje ostaje javno kupalište, dostupno svima, rekao je zamjenik pročelnika za graditeljstvo Grada Zadra Matko Segarić.
Koordinator izmjena ispred izrađivača tvrtke D&Z Zoran Šuša objasnio je tek nekolicini nazočnih na što se točno odnose izmjene. Odustaje se od gradnje četiriju kaskadnih višestambenih zgrada, koje su trebale izrasti iznad hotela te se na planu vide obrisi samo dvaju „bubrega”, kao tlocrta budućih zgrada.
– Također se odustalo od višeetažne zgrade na prostoru prije zamišljene zgrade nazvane Palača, već će se izgraditi dvoetažna zgrada budućeg poslovno- trgovinskog centra s trgom. Riječ je zgradi malo ekskluzivnije arhitekture, a preko trga će se osigurati komunikacija prema spojnoj cesti. Kupalište Jadran ostaje javno kupalište s mogućnošću gradnje pratećih sadržaja, koji ovim planom nisu utvrđeni. U zapadnom dijelu gradskog lukobrana, Đige, uredit će se šetnica. Postojeći zid, koji dijeli nekadašnju tvornicu od parka Maraska, ostaje u prostoru kao barijera, ali ovim planom se ne može definirati njegov izgled, rekao je Zoran Šuša.
Gradskog vijećnika SDP-a Antuna Novoselovića zanimalo je što je s pristaništem za hidroavione, koje je također planirano u zapadnom dijelu Đige, a o kojem se satima raspravljalo na Gradskom vijeću. Matko Segarić mu je odgovorio da je investitor odustao od tog projekta, budući da je maritimna studija pokazala da zapadni dio Đige i nije baš najpovoljnije mjesto za buduće hidroavionsko pristanište.
Predstavnik stanara iz zgrada Maraska parka Šime Medić upozorio je da neke odredbe izmjena nisu u skladu s potpisanim protokolom između stanara i Grada Zadra.
– Sporan je prostor na kojem se nalazi kotlovnica za centralno grijanje i površina koja se koristi za parking, govori Medić, kojemu je Segarić odgovorio da je Grad u ovoj situaciji išao na ruku stanarima, tim više što su izrazili želju da im preko te površine prođe plinovod.
– Dio parkinga stanari će dobiti u donjem dijelu obuhvata, koji nije u vlasništvu investitora, Dogus grupe, koja je i inicirala ove izmjene, priča pročelnik.