Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Podivljali muškarac Aliju motikom razbio njušku (UZNEMIRUJUĆA FOTOGRAFIJA)

20.02.2017. 23:00
Podivljali muškarac Aliju motikom razbio njušku (UZNEMIRUJUĆA FOTOGRAFIJA)


U jednom trenutku začuo sam kako 8-mjesečno štene Ali ispušta bolne urlike i jezivo cvili. Potrčao sam svom silinom prema mjestu otkud su dolazili zapomagajući jauci. Kad tamo moj ljubimac bespomoćno leži na zemlji krvlju oblivene glave. Obuzela me panika. Odmah sam primijetio ubodnu ranu ispod lijevog oka i krv koja šiklja iz nosa. Suze su mi krenule iz očiju. Zapitao sam se tko je mogao učiniti ovakvo nedjelo nad nedužnim stvorenjem. Izvadio sam svoje maramice pokušavajući zaustaviti krvarenje, u čemu sam koliko toliko uspio, govori zadarski zaljubljenik u kinologiju i lovstvo, dragovoljac Domovinskog rata i ratni vojni invalid Alen Perišić, koji ima vlastitu uzgajivačnicu s leglom i u njoj 16 pasa.
Perišić kazuje kako je te srijede, 15. veljače htio iskoristiti vedar i sunčan dan, vrijeme izuzetno pogodno za njega i njegova četiri lovačka psa engleska ptičara da se iz Zadra uobičajenom rutom otisnu do lokaliteta Bunari Božići, mnedaleko čuvenog viadukta Božić na vrletima Velebita iznad mjesta Jasenice. Ovaj lokalitet se nalazi unutar lovišta sv. Brdo, kojim gospodari lovni ovlaštenik Račić d.o.o., a radi se o rezervatu koji ima dozvolu za ispuštanje i dresuru pasa ptičara.
 I uzgajivaču pasa prijetio smrću
– S obzirom da smo odradili vremenom propisanu normu na terenu, pozvao sam pse i negdje oko 14 sati uputili smo se prema vozilu kako bismo krenuli natrag. U jednom trenutku samo iz njemu poznatih razloga štene Ali, koje ima zvonce oko vrata, odvojilo se te se udaljilo od nas, ne mareći za moja uporna dozivanja. Nisam ga više mogao pogledom pratiti, jer je teren izuzetno nepregledan zbog velikih suhozidova, priča ovaj uzgajivač pasa, koji je po pronalasku teško ozlijeđenog psa pokušavao zaustaviti krvarenje.
– Kad sam podigao pogled ugledao sam čovjeka i ženu dvadesetak metara podalje od mjesta zločina. Nikad ih do sada nisam na tom mjestu vidio. Prišao sam im te sam ih upitao jesu li možda vidjeli tko je mog psa zatukao? Muškarac od svojih 60-tak godina, za kojega sam kasnije, za davanja iskaza u policijskoj postaji, doznao da je riječ o A. B. s boravištem u Maslenici, ljutito mi je odgovorio.
  – Napao me tvoj pas. Ubit ću te maj.. ti tvoju tebi i tvom psu. Ovo je moje, ovo je moja zemlja, gubi se odavde, ljutito mi je poručio.
 Na to sam mu odgovorio “hvala vam lijepo, zaista niste normalni”, što je tog muškarca potaknulo da prema meni zamahne motikom, kojom je zatukao mog psa, pri čemu je ponovno zaprijetio kako će ubiti mene i psa!
Veterinar žurnom operacijom spasio Alija
 – Uvidjevši da ne moram spašavati samo Alija, već da moram čuvati i svoju glavu na ramenu od pomahnitalog muškarca i da se s njime nema što raspravljati, žurno sam pse utovario u vozilo te se zaputio prema Zadru. U veterinarskoj stanici u Skročinima dežurni veterinar dr.vet.med. Darko Morožin nas je primio i odmah se uhvatio u spašavanje Alija. Napravio je sve što je trebao. Ranu je očistio od krvi te ju je kiruški sanirao. Mladom psu je dao injekciju protiv bolova, a naposljetku propisao mu je antibiotsku terapiju, uz obvezatnu kontrolu u roku od naredna 24 sata. U otpusnom pismu uz ostalo stoji kako je izvjesno da je rana napravljena oštrim i teškim predmetom, koji je oštetio nosnu hrskavicu te da je taj predmet ušao do nosnih prohoda, govori Perišić, koji je iz veterinarske postaje nazvao lovočuvara.
 – Ispričao sam mu sve što nam se dogodilo, a on je potom žurno obavijestio policiju u Obrovcu. Policijski službenici pripratili su napadača na psa u svoju postaju, a ja sam sutradan pozvan da dam iskaz. Još sam u šoku i zgrožen sam. Ne mogu vjerovati da tako nešto može normalan čovjek učiniti. Hvala Bogu štene Ali sada je na kućnoj njezi i dobro se oporavlja, priča taj uzgajivač, dodajući kako je ozlijeđeni pas kod njega trebao tri mjeseca provesti dresuri. Njegov izvorni vlasnik je talijanski državljanin, inače moj dugogodišnji prijatelj i dokazani prijatelj Zadra i Hrvatske Vettore Fabrizzio iz grada Vigodarzere. Odmah sam ga upoznao s onime što nam se dogodilo. Štene je osigurano pri Lovačkom savezu Italije. Ima sve potrebne papire. Vlasnik je za njegovo parenje platio dvije tisuće eura, a otac mu je internacionalni šampion u radu pod imenom Nosferatus, ističe Perišić, koji je rekao kako će Vettore za koji dan doći po teško ozlijeđeno štene te će ga odvesti u Padovu u tamošnju kliniku za pse na daljnje liječenje.
Prijavit će ga i u Italiji
– Istovremeno će protiv počinitelja podnijeti kaznenu prijavu tamošnjem sudu, zbog pokušaja ubijanja i mučenja životinje. Isto se može očekivati od strane talijanskog Lovačkog saveza. Naposljetku, osobno potaknut ovim nemilim događajem, želio bih ovom prigodom skrenuti pozornost svakome koji podigne ruku na bilo koju životinju, a posebno na pse, da prije itekako dobro razmisli o mogućim posljedicama, kakve će u ovom slučaju zasluženo zadesiti izvjesnog počinitelja A. B. iz Maslenice, kaže još uvijek itekako utučeni 45-godišnji ljubitelj pasa, prirode i lova Alen Perišić.
U Policijskoj upravi zadarskoj doznajemo kako su u srijedu poslijepodne zaprimili dojavu da je na otvorenom predjelu kod Jasenica ozlijeđen lovački pas. Njima se obratio 40-godišnji dreser, kojemu je 47-godišnji vlasnik, inače Talijan, povjerio psa na dresuru, kazavši kako sumnja da je psa udarcem motikom po glavi ozlijedio stariji muškarac.
– Nakon što su policijski službenici obavili razgovor sa 40-godišnjakom i 64-godišnjakom, te pribavili veterinarsku dokumentaciju iz koje je razvidno kako je psu ozlijeđenja lijeva strana glave s probojem sinusa, protiv 64-godišnjaka je, zbog sumnje na kazneno djelo ubijanja i mučenja životinja, podnesena kaznena prijava, kažu u PU zadarskoj.