Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Na Stanovima se nadaju da više neće biti posljednji

Autor: Šime Ćurko

20.03.2009. 23:00
Na Stanovima se nadaju da više neće biti posljednji

Foto: Vedran SITNICA



I pored niza mladih igrača Miljenko Mumlek je sigurno trenutačno najveća vrijednost Varteksa – upozorava Edin Šaranović
Dio posla nogometaši Zadra odradili su u prošlom kolu nakon kojeg su se približili Croatiji na jedan, odnosno Interu na dva boda. U 23. kolu u nedjelju u Varaždinu imaju priliku otići korak dalje, a to bi značilo prestići Sesvećane, a možda i Zaprešićane. Za takav željeni rasplet nužna je pobjeda u Varaždinu, a jedan od onih koji bi mogao znati kako do pobjede i doći je Edin Šaranović, ključni čovjek u pobjedi protiv Zagreba u prošlom kolu. Šaranović će se sjetiti vremena dok je igrao za Međimurje kada je u pobjedi 4:1 nad Varteksom zabio tri gola.
– Ne moram u nedjelju zabiti nijedan, samo da mi ne izgubimo – iznosi Šaranović svoja očekivanja za prvo gostovanje u tzv. trećem krugu. Zagrebu je Šaranović zabio premijerni gol u dresu Zadra, a ukupan dojam koji je ostavio nakon četiri utakmice je jako dobar.
Mumlek i Papa
– Najvažnije mi je da sam zdrav i da sam u potpunosti odradio pripreme. U Zadru mi je lijepo, momčad se privikla na mene, kao i ja na njih. Kada sam dolazio u Zadar rekao sam da ne zanima osobna afirmacija već rezultat cijele momčadi. Imam 33 godine i ne trebam se više nikome dokazivati nego želim učiniti sve da Zadar pobjeđuje, s mojim golovima ili bez njih. Pred nas je postavljen cilj ostanka u ligi i to je ono što se traži one mene kao i svakog drugog igrača.
Priviknuo se na Šaranovića i Želimir Terkeš s kojim dosta dobro surađuje u napadu. No, u Varaždinu neće biti Terkeša, društvo bi Šaranoviću u napadu praviti Mitrović, iako nije nerealna opcija ni ta da Šaranović bude jedini napadač.
– S Terkešom se dobro slažem, razumijemo se i možemo zajedno dobro surađivati. Mitrović je mlad igrač i sigurno ima potencijala. Na njega, kao uostalom i na sve nas, utječe pritisak posljednjeg mjesta.
Varteks?
– Mlada momčad u kojoj se svake sezone pojavljuju novi kvalitetni igrači. Moj je dojam da Uprava Varteksa ne prati dovoljno ambiciozno kvalitetu koju ima prva momčad. I pored niza mladih igrača Miljenko Mumlek je sigurno trenutačno najveća vrijednost Varteksa, dobro ga poznajem iz vremena dok smo igrali zajedno u Slaven Belupu. Od Mumleka polazi svaka akcija Varteksa. Ne smijemo zaboraviti ni Dragu Papu, ali ni ostale koji su bili opasnost u prošloj utakmici.
Dobar je bod
Koju je Zadar izgubio 2:0.
– Iako smo na neki način nesretno izgubili mislim da nismo ni zaslužili više od poraza. Loše smo igrali od početka, u utakmicu smo ušli skoro kao da nam bodovi ne trebaju. Varteks je tu pobjedu više želio i zato ne smijemo dopustiti da na taj način ponovno započnemo utakmicu. Nadam se da ćemo kao što je Varteks pogodio slobodni udarac preko Brezovca ovaj put mi dočekati neki prijelomni trenutak, ali u našu korist.
Zašto je Zadar tako loš na gostovanjima?
– Rekao sam, sve je stvar pristupa. Na gostovanjima ponekad igramo tako da samo čekamo da nam protivnik zabije gol, onda pomislimo dajete nam još jedan tako da sve završi. Logično, na taj način nitko ne može očekivati bodove s gostovanja. Moramo biti u poziciji da razmišljamo da možemo pobijediti svakoga, ali ne tako da čekamo da nam taj protivnik zabije gol. U Rijeci smo se mogli uvjeriti da nismo bezopasni na gostovanjima. Moramo početi pozitivno razmišljati uvjereni da imamo kvalitetu dovoljno za ostanak u ligi.
Je li bod iz Varaždina dobar rezultat?
– Jest. Sve osim poraza za nas je na gostovanjima dobro.
Hoće li Zadar ove sezone odigrati neku utakmicu u kojoj će moći bezbrižno očekivati konačan rezultat?
– Nadam se da ćemo što prije doći u takvu situaciju, jer tek bi se tada vidjela prava snaga i potencijal ove momačdi.


 PRVA HNL. 23. OŽUJKA


VARAŽDIN (15.30): Varteks – Zadar. Sudac: Dalibor Mlakar (Zagreb). Pomoćnici: Željko Novosel (Vrbovec), Željko Grgec (Bistra).
ZAGREB (15.30): Dinamo – Osijek. Sudac: Zlatko Šimčić (Koprivnica). Pomoćnici: Josip Havaić (Koprivnica), Siniša Premužaj (Varaždin).
KOPRIVNICA (15.30): Slaven Belupo – Cibalia. Sudac: Alen Gerek (Zabok). Pomoćnici: Ivica Modrić, Mate Matić (oba Zagreb).
ŠIBENIK (15.30): Šibenik – Inter. Sudac: Ivan Bebek (Rijeka). Pomoćnici: Tomislav Petrović (Valpovo), Tomislav Šetka (Đakovo).
RIJEKA (15.30): Rijeka – Croatia Sesvete. Sudac: Domagoj Ljubičić (Osijek). Pomoćnici: Krunoslav Lesandrić (Nuštar), Hrvoje Menđušić (Vinkovci).
SPLIT (20.15 – HTV 2): Hajduk – Zagreb. Sudac: Damir Batinić (Osijek). Pomoćnici: Robertino Dujela (Zadar), Miro Grgić (Osijek).




 DVA NAPADAČA ILI DVA ZADNJA VEZNA


Promjena u prvoj jedanaestorici u odnosu na pobjedu protiv Zagreba će sigurno biti. Prvi je razlog izostanak Želimira Terkeša i Josipa Bilavera zbog tri žuta kartona. Bilavera će zamijeniti Šime Maruna, a kada je riječ o Terkešu Dalibor Zebić jučer ujutro nije ni na čistu što napraviti.
– Razmišljam što je bolje, krenuti s drugim napadačem uz Šaranovića ili igrati s dva zadnja vezna – glasno je razmišljao Zebić. Pitanje je, međutim, koga staviti na drugog zadnjeg veznog uz Marina Ljubičića, jer Zadar ima veznih igrača, ali većina njih više razmišlja o napadu nego o obrani. Priliku bi mogao dobiti junior Jure Jerbić. Oporavio se Ninoslav Parmaković i oni bi iz prve momčadi mogao izgurati Bruna Šiklića, a Goran Jozinović će ipak biti spreman za Varteks.
Vjerojatni sastav (3-4-2-1): Vuković – Bećiri, Milin, Parmaković – Maruna, Jerbić, Ljubičić, Jozinović – Surać, Župan – Šaranović. Pričuve: Ježina, Šiklić, Puljić, Pletikosić, Ćurjurić, Batur, Mitrović. Nedostaju: Župan, Bilaver (tri žuta kartona), Batkoski (ozlijeđen), Skočibušić (nije registriran).