Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Irski dani završeni na irski način – veselom zabavom

20.03.2011. 23:00
Irski dani završeni na irski  način – veselom zabavom


Kako je i istaknula profesorica Ukić Košta na jednom od završnih predavanja “Irski identitet u 21. stoljeću”, održanom u petak, još uvijek nije potpuno jasno zašto je irski identitet toliko popularan i globalno prisutan fenomen da se irski praznik Dan sv. Patrika slavi diljem svijeta, pa čak i u zemljama koje s Irskom nemaju nikakve poveznice


Završnim partijem u Studentskom klubu  “Božo Lerotić” u petak su završeni ovogodišnji “Irski dani”  u Zadru. U sedmom izdanju  Irskih dana zainteresirani ljubitelji irske kulture imali su  priliku sudjelovati na nekoliko  zanimljivih predavanja i projekcija filmova. Irski dani započeli su utorak projekcijom  filma “The Secret of Kells”,  program je nastavljen u četvrtak, na Dan sv. Patrika, zanimljivim predavanjem studentica Dorotee Filipan i Eve  Folivarski “Počeci keltske mitologije – The Banshee and the  Leprechaun” nakon čega je  puštena projekcija filma “The  Magical Legend of the Leprechauns”, a u petak, kao  velika završnica obilježavanja  manifestacije održana su dva  predavanja –  mr.sc. Vesne  Ukić Košta “Irski identitet u  21. stoljeću” te prof. Krešimira  Vunića “Obzirna škrtost: Dubliners (James Joyce) i Endgame (Samuel Beckett)”.  Naravno kao što to sami Irci  vole, sedmi Irski dani u Zadru  završeni su velikim partijem  za vrijeme kojeg je održan i  Pub Quiz na kojem su ljubitelji irske kulture mogli pokazati svoje znanje o ovoj zemlji. Dress code partija bila je  naravno samo zelena boja.
Kako je i istaknula profesorica Ukić Košta na jednom  od završnih predavanja “Irski  identitet u 21. stoljeću”,  održanom u petak, još uvijek  nije potpuno jasno zašto je  irski identitet toliko popularan i globalno prisutan fenomen da se irski praznik Dan  sv. Patrika slavi diljem svijeta,  pa čak i u zemljama koje s  Irskom nemaju nikakve poveznice. Neka od objašnjenja  koja je predavačica ponudila  bila je proslava irskog postignuća, naroda s kojim se  vrlo lako identificirati, demonstracija irske kulture ili  pak ispraćaj zime i proslava  početka proljeća. Druga  stvar, uz sv. Patrika, po kojoj  su Irci globalno poznati je  emigracija, naime Irci su vodeća nacija po broju emigranata, ali danas je Irska  također i zemlja imigracije.  Profesorica Ukić Košta zaključila je kako je Irska danas zadržala svoja prepoznatljiva obilježja kao što su  irski pub, glazba i slično, ali  je ujedno postala i multikulturalna i multietnička zemlja.
Nakon profesorice Ukić  Košte predavanje o dva,  možda i najveća, irska pisca  Jamesu Joyceu i Samuelu  Beckettu održao je profesor  Krešimir Vunić. Uz pomoć  dva njihova izabrana djela  ukratko je prikazao stil pisanja simboliziran pojmom  “obzirna škrtost”, jezični stil  koji prikazuje nebrojene mogućnosti korištenja jezika u  opusu ovih dvaju autora.
Ovogodišnje Irske dane organizirao je kao i do sada  Odjel za anglistiku i Studentski zbor Sveučilišta u Zadru, a  organizatori svakako imaju  razloga za zadovoljstvo.
– Kada i kako smo počeli s  organizacijom ovogodišnjih  Irskih dana prilično smo zadovoljni ne samo s činjenicom  da smo uspjeli organizirati  manifestaciju i nastaviti tradiciju, nego i s posjećenošću  događanja. Kako se promijenilo vodstvo organizacije Irskih dana trebalo nam je neko  vrijeme da se snađemo i kasno  smo počeli s organizacijom, ali  mislim da je sve ispalo dobro i  možemo biti zadovoljni i s događajima, ali i s posjetiteljima  koji su nekako bili konstantni,  zaključila je jedna od organizatorica Eva Folivarski.
I dok misterij oko toga što  nas to toliko privlači irskoj  kulturi i narodu traje još i  dalje, jedno je sigurno, manifestacija Irski dani naišla je i  ove godine na zanimanje javnosti u Zadru i sigurno je da se  neće ugasiti barem još neko  vrijeme.