Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Što nas čeka u godini Sunca?

20.03.2011. 23:00
Što nas čeka u godini Sunca?


Osobine koje se vezuju uz kartu Sunce i stazu Reš, što znači “glava”, su dječja zaigranost i neozbiljnost, ali i sposobnost zgrtanja bogatstva, što u davnini nije smatrano poslom dostojnim ozbiljnoga i prosvijećenoga čovjeka. Mogla bi porasti i uporaba alkohola, ali i djetinjastih oblika zabave. Određen oporavak ova godina bi, ipak mogla donijeti, no potreban je oprez jer, u tarotu ova karta može značiti i naglu smrt


Noćas, malo prije ponoći  stiglo je proljeće, odnosno završila je zima. Događaj je to  koji su od najranije povijesti  svečano obilježavali narodi diljem zemaljske kugle, odnosno sjeverne hemisfere, jer su  oni na južnoj polulopti tada  dočekivali jesen. Početak proljeća obično se smatrao i  početkom nove godine, a tako  se i danas službeno smatra u  Iranu prema starom perzijskom kalendaru. U Europi se  danas malo zna da su i u  kršćanskom srednjovjekovlju  godine bile brojane od Uskrsa, a ne od Božića, što je  samo drugi način da se izrazi  simbolika rađanja novoga  Sunca, nove godine. Zapravo,  računanje početka godine od  prvoga siječnja uveo je Gaj  Julije Cezar koji je bio vrhovni  svećenik Rima, odnosno Pontifex Maximus. Boraveći u  Egiptu, saznao je dovoljno astronomskih podataka od tamošnjih svećenika prema kojima je izvršio reformu kalendara koji se i danas zove  julijanski.
No trebalo je proći više od  jednog i pol tisućljeća da se  ljudi u potpunosti priviknu na  zimski početak nove godine, a  i tada je tradicija obilježavanja  prvog dana proljeća, obično  21. ožujka, ostala živa i omiljena. Tako je bilo i u hrvatskoj  narodnoj tradiciji, religiji i  graditeljstvu. Najbolje se to  vidi u predromaničkim crkvicama koje su potpuno usmjerene prema Sunčevu hodu i  usklađene upravo s datumima  kao što je proljetni ekvinocij.  Tu je najpoznatiji primjer crkva Sv. Križa u Ninu čije je  astronomske i svjetlosne efekte godinama pomno istraživao  Mladen Pejaković dokazavši  da su njene asimetričnosti i  nepravilnosti tlorisa zapravo  uspio pokušaj starohrvatskih  graditelja da rasporedom prozora i vrata spoje Sunčevu  svjetlost i godišnji hod sa simbolikom kršćanske liturgije.
Sv. Križ nije u tom svojstvu  usamljen, pogotovo na prostorima Zadarske županije  gdje je do danas opstalo još  desetak takvih objekata. Vrijedi spomenuti crkvice Sv.  Jurja u Rovanjskoj, Sv. Pelegrina na otočiću Utra kod  Savra, Sv. Mariju kod Mlaog  Iža, Sv. Martina u Pridragi, Sv.  Nikole u Povljani, Sv. Nikole u  Prahuljama kod Nina, kao i  crkvice u Pagu, Biogradu, Neviđanama, Ošljaku i Telašćici.
Dana 21. ožujka, kada i  počinje nova godina, ujedno  započinje i vladavina znaka  Ovna, prvoga znaka s kojim se  otvara Sunčev hod kroz dvanaest znakova životinjskoga  pojasa ili Zodijaka. Znak je  dobio ime po simbolici proboja, otvaranja, jednako kao i  istoimena ratna naprava starih vremena, a ne zbog toga  što raspored zvijezda podsjeća na životinju ovna, kao  što se katkad dade pročitati.  Podudarnosti svakako postoje, ali u karakteru, a ne u  vizualnim pojavnim oblicima  na nebu.
Oživljavanje drevnih tradicija koje je započelo još s  krajem 19. stoljeća, a pun zamah dobilo prije dvadesetak  godina, pridonijelo je i novom  vrednovanju ovog datuma i  događaja. Uspostavljeni su i  neki načini računanja vremena. Tako se u thelemitskoj  tradiciji današnji dan označava kao prvi dan godine  Horusova eona koji je započeo 1904. godine te bismo  prema tom kalendaru danas  ušli u sto i sedmu godinu istog.  Unutar tog sustava nadalje se  svaka godina vezuje uz jednu  od dvadeset i dvije staze drva  života s kojima su povezani i  aduti iz tarot karata. Prema  tome bi ova godina bila godina Sunca.
Osobine koje se vezuju uz  kartu Sunce i stazu Reš, što  znači “glava”, su dječja zaigranost i neozbiljnost, ali i  sposobnost zgrtanja bogatstva, što u davnini nije smatrano poslom dostojnim ozbiljnoga i prosvijećenoga čovjeka. Mogla bi porasti i uporaba alkohola, ali i djetinjastih  oblika zabave. Određen oporavak ova godina bi, ipak mogla donijeti, iako je potreban  oprez jer u tarotu ova karta  može značiti i naglu smrt, a  vrijedi primijetiti da je i 1945.,  godina prve atomske eksplozije bila, također godina Sunca. Pogotovo što je iduća godina, godina Eona, koji se  prema starom, ozirijanskom  sustavu zvao i Strašni sud.  Tako se i po ovom sustavu  predviđanja događaja izdvojila 2012. kao godina kraja. Ili  početka.