Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Uzeli im novac, priključke ne daju?

20.03.2011. 23:00
Uzeli im novac, priključke ne daju?


Oko priključka za vodu i kanalizaciju sukobili su se mještanka Dara Škoda i tehnički direktor društva Marijan Tičić. Intervenirala je i policija koja je potom aktere sukoba kaznila prekršajnim prijavama


Zbog verbalnog i fizičkog sukoba u prostorijama povljanskog Komunalca u prošli četvrtak, kada su se oko priključka za vodu i kanalizaciju sukobili mještanka Dara Škoda i tehnički direktor društva Marijan Tičić, intervenirala je i policija koja je potom aktere sukoba kaznila prekršajnim prijavama. No cijela priča ne bi bila vrijedna pažnje da eskalacija sukoba nije povezana s nesređenim i zategnutim odnosima na relaciji Općina – Općinsko vijeće – Komunalac, a povod sukoba seže i tri godine unatrag.
Naime, sve je započelo još 2008. godine kada je Riječanin Josip Kovač, vlasnik tvrtke Kovač gradnja, s četvoricom vlasnika zemljišnih parcela u povljanskom Putu Sv. Nikole, dogovorio da mu oni svoja zemljišta ustupe za gradnju turističkog objekta sa devet apartmana. Prema tom dogovoru, Kovač je vlasnike zemljišta među kojima i Daru Škodu, trebao isplatiti po završetku radova ustupanjem dvaju apartmana po sustavu “ključ u ruke”.
Radile šake
U dogovoru s mjesnim vlastima Kovač je koncem 2009. godine na račun Općine uplatio oko 150 tisuća kuna komunalnog doprinosa, a šest mjeseci kasnije Ured državne uprave u Pagu izdao mu je građevinsku dozvolu. Gradnja objekta vrijednog oko pola milijuna eura započela je, a ovih dana privode se kraju i posljednji radovi. Kovač je od Općine zatražio priključke za vodu i kanalizaciju da bi ishodio i lokacijsku i uporabnu dozvolu. U tu svrhu početkom ovoga mjeseca uplatio je oko 80 tisuća kuna, odnosno dva puta po oko 39 tisuća kuna. Kako na njegov pisani podnesak za priključcima i nakon uplate nitko od nadležnih nije odgovorio, s Darom Škodom, vlasnicom jedne zemljišne parcele na kojoj je izgradio apartmanski objekt, Kovač se u četvrtak prijepodne uputio u Komunalac. S obzirom na to da nisu uspjeli doći do direktora Komunalca Mladena Peranića,  pokušali su se za realizaciju priključaka raspitati kod tehničkog direktora Marijana Tičića, kojega su zatekli u prostorijama. Riječ po riječ i razgovor je prerastao u prepirku, nakon što im je Tičić dao do znanja da priključke još dugo, a moguće i nikada neće dobiti. Kovač je napustio njegov ured, no revoltirana takvim odgovorom Škoda se upustila u daljnju prepirku koja je kulminirala u fizički obračun. Tičić ju je, naime, zgrabio za ruku i  fizičkom snagom izgurao iz ureda, a po njezinoj priči koja je ušla i u policijski zapisnik, još ju je i udario šakom u predjelu lijevog oka, oštetivši joj pri tom rožnicu zbog čega se obratila i liječnicima.
Josip Kovač za gradnju turističkog objekta podigao je kredit koji već isplaćuje, a na istom zemljištu planirao je po ishođenju svih potrebnih dokumenata graditi još tri manja objekta s po šest apartmana. Već izgrađeni objekt namjeravao je iznajmljivati već od ove turističke sezone, no bez priključaka na vodovod i kanalizaciju to neće moći zbog čega, rekao nam je, trpi veliku štetu. Razmišlja i o tužbi ukoliko u dogledno vrijeme ne ostvari svoja prava legalnim putem. Upravo njegovoj tužbi nadaju se članovi Općinskog vijeća. Oni su, naime, uvjereni kako je Kovaču građevinska dozvola izdana pod sumnjivim okolnostima i uz pomoć načelnika Pogorilića tako da su krivo prikazane zemljišne međe i slično. Spornim drže i činjenicu da po Prostornom planu upravo preko zemljišne parcele na kojoj je Kovač izgradio svoj objekt prolazi sustav kanalizacije, a nakon što je on započeo gradnju planiran je i put. 
Kovač sve demantira
– Izvođač radova bio je dužan obavijestiti nadležne kada je prilikom gradnje naišao na kanalizacijske cijevi. On to nije učinio, već je nastavio s gradnjom. Pitanje je sada, što ako se zaštopa kanalizacija? Kako će se pristupiti glavnom kanalizacijskom vodu kada se on nalazi ispod njegovih apartmana? – zapitao je Petar Tičić, predsjednik Općinskog vijeća Povljane najavivši kako će o svim tim okolnostima obavijestiti nadležne službe. Uvjeren je da će oni pronaći niz nepravilnosti još kod izdavanja građevinske dozvole. To što Kovač posjeduje svu dokumentaciju i što je uplatio sve doprinose, pa i priključak vode i kanalizacije koje još uvijek nema, Tičić drži odgovornošću načelnika Općine Pogorilića.
– Neka načelnika pita zašto ne može dobiti te priključke – kratko je dodao najavivši da će upravo Kovačeva građevina biti temom na sjednici Općinskog vijeća koja bi se trebala održati večeras u 18 sati. Tičićevu tvrdnju da je onemogućen pristup kanalizacijskom vodu demantira Kovač ističući da nikakvog problema s pristupom kanalizacijskim šahtovima nema te poziva nadležne da se na licu mjesta u to i uvjere.