Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Etiopska bajka u zadarskom ruhu

20.03.2012. 23:00
Etiopska bajka u zadarskom ruhu


Tekst je adaptacija etiopske bajke. Krenuli smo od toga da uzmemo afričke elemente pripovijedanja: elemente glazbe, plesa, pokreta i boja, koji čine atraktivan egzotični afrički svijet. Pripovijedanje je vid kazališta, to je najstarija forma, svi pričamo svojoj djeci – Lawrence Kiiru


Rijetko čovjek susreće ansambl koji je toliko predan poslu, pohvalio je Lawrence Kiiru, redatelj najnovije predstave Kazališta lutaka Zadar zadarski lutkarski ansambl. Na jučer održanoj konferenciji za medije u Kazalištu lutaka predstavljena je predstava “Vjetar Kimbunga” koja će premijerno biti prikazana u četvrtak, 22. ožujka u 19 sati, dok je premijera za građanstvo na rasporedu u nedjelju u 11 sati.
Na konferenciji su o predstavi govorili redatelj, Kenijac sa zagrebačkom adresom Lawrence Kiiru, ravnateljica Kazališta lutaka Iris Pavić Tumpa te glumci u predstavi.
– Ove se godine poklopio Svjetski dan kazališta za djecu i mlade i Svjetski dan lutkarstva, koji se obilježavaju 20. i 21. ožujka, a mi imamo sreću da se to poklopilo i s našom premijerom, kazala je Pavić Tumpa istaknuvši kako je Kazalište lutaka Zadar član asocijacije Svjetskog kazališta za djecu i mlade te član UNIMA-e, najstarije udruge svjetskih kazališta.
U najnovijoj predstavi zadarski lutkari, u suradnju s Kiiruom pokušat će Zadranima približiti svijet afričkog čovjeka, usmene predaje i jednog drugačijeg, ali zanimljivog načina života. Predstava je nastala prema motivima etiopske bajke, a za tekst i adaptaciju zaslužna je Zadranka Jadranka Bargh. Predstava donosi priču o sporu između lijenog seoskog mladića Sembulea i velike zmije Nyoke u kojem je presudio Vjetar Kimbunga.
– Tekst je adaptacija etiopske bajke. Krenuli smo od toga da uzmemo afričke elemente pripovijedanja: elemente glazbe, plesa, pokreta i boja, koji čine atraktivan egzotični afrički svijet. Pripovijedanje je vid kazališta, to je najstarija forma, svi pričamo svojoj djeci. Zahvalan sam što sam dobio ovu priliku da radim s Kazalištem lutaka u Zadru, naglasio je Kiiru. Redatelj kojem je ovo prvi zajednički projekt sa zadarskim lutkarim pohvalio je suradnju sa scenografom Robertom Koštom, ali i s glumcima koje je davno gledao u predstavi “Postojani kositreni vojnik”, te, kako je priznao, od tada prati njihov rad.
– Ovdje se skupila sjajna kreativna energija u jednu odličnu predstavu za djecu i odrasle, kaže Kiiru.
Osim kao glumica Sanja Zalović u ovoj predstavi okušala se i kao asistentica redatelja. Zalović je i sama oduševljena novom predstavom i njezinom porukom, a sigurna je da će, kao i uvijek, poruku prepoznati i djeca koja dođu na predstavu.
– Tokom godina rada svaki režiser ima svoj pristup kazalištu pa tako i Lawrence. S njim je rad izuzetno profesionalan, ali i prijateljski. Ovo je bio mjesec dana velike kreativnosti, predstava postavlja pitanja o čovjekom odnosu prema prirodi i ako samo jedno dijete dirne ta poruka znači da smo uspjeli, zaključila je glumica.
Nakon održavanja premijere u četvrtak te premijere za građanstvo u nedjelju, ravnateljica je najavila odlazak zadarskih lutkara u Vinkovce na Lutkarsko proljeće, a zatim, na radost malih Zadrana, slijedi Proljeće na Poluotoku.


VJETAR KIMBUNGA




(Ili kako je Vjetar Kimbunga presudio u sporu između lijenog seoskog mladića Sembulea i velike zmije Nyoke)
*Prema motivima etiopske bajke
Adaptacija i tekst: Jadranka Bargh
Redatelj, dramaturg i izbor glazbe: Lawrence Kiiru
Asistent redatelja: Sanja Zalović
Scenografija, maske i lutke: Robert Košta
Koreografija: Sanja Zalović i Vjerica Vidov
Oblikovanje svjetla: Ivo Nižić
Oblikovanje zvuka i efekata: Mate Petričević
Inspicijentica: Radojka Kozulić
Voditelj svjetla: Frane Papić
Izrada kostima i krojački radovi: Nataša Perović
Tehnička realizacija: Robert Košta, Nataša Perović, Marijan Nižić, Dragan Sinovčić, Darko Petković
Uloge:
Sanja Zalović: Prva pripovjedačica Sungura, rijeka Barabara
Vjerica Vidov: Druga pripovjedačica Sungura, visoka trava Majani
Gabrijela Meštrović-Maštruko: Velika zmija Nyoka
Josip Mihatov: Seoski mladić Sembule
Zlatko Košta: Susjed Jirani, baobab Mtimzee, vjetar Kimbunga
Juraj Aras: Bubnjar i griot