Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Gdje igrači kolo vode, nema mjesta za trenera

20.03.2012. 23:00
Gdje igrači kolo vode, nema mjesta za trenera


Nisam trener koji dopušta demokraciju za vrijeme treninga ili igre već je moja zadnja, a igrače mogu saslušati izvan treninga – kaže Petrović


Nije prvi, a kako je krenulo, upitno je hoće li biti i zadnji koji ove sezone odlazi s mjesta trenera rukometaša Biograda. Zvonimir Petrović nakon šest utakmica na klupi trenutačno najboljeg rukometnog kluba u Zadarskoj županiji podnio je ostavku. S obzirom da je s Petrovićem na klupi Biograd pobijedio četiri utakmice (sve kod kuće) i pobjegao šest bodova od zone ispadanja čudi ovakva odluka dojučerašnjeg trenera. Opet, kad je riječ o rukometu u Biogradu, i ne samo u Biogradu, nikoga ništa ne treba čuditi.
– U klubu gdje igrači kolo vode, nema mjesta za trenera – kaže Petrović, koji je na klupi naslijedio Danijela Duvnjaka, a prvih deset kola momčad je vodio Zoran Mikulić.
Petrović je potom pojasnio svoju tvrdnju.
– Kada trener ima neku zamisao kako voditi momčad i kako igrati i za takvo što dobije povjerenje Uprave nedopustivo je da se neki igrači usprotive takvom načinu rada i tihim bojkotom suprotstavljaju se treneru. U pravom klubu to nije problem riješiti, a za to treba imati još 6-7 igrača koji bi takve “buntovnike” zamijenili ili ih poslali na klupu. Međutim, Biograd je po mom dolasku ostao bez pet igrača i cijela igra je bazirana na prvu sedmoricu, dok su na klupi mladići koji su se tek uključili u trenažni proces i nisu dorasli ovako teškim utakmicama u kojima se borite za svaki bod. Prva sedmorica to zna i zato to i koristi.
Opet, i s takvom momčadi pobjeđivali ste u drugom dijelu sezone?
– Ova momčad može pobijediti svakoga, ali i izgubiti od svakoga jer je bazirana na raspoloženju vanjske linije u kojoj igraju Buovac, Markić i Duvnjak. Taj trojac svojom individualnom igrom nameće igru cijele momčadi, a u momčadi za njih nema zamjene. Ja, međutim, nisam trener koji dopušta demokraciju za vrijeme treninga ili igre već je moja zadnja, a igrače mogu saslušati izvan treninga.
Odlazak je, tvrdi Petrović, bio logičan izbor.
– S obzirom na trenutačnu atmosferu u momčadi u razgovoru s predsjednikom kluba Marinom Tomićem zaključio sam da je najbezbolnije podnijeti ostavku jer bi se mojim ostankom samo stvorili problemi. Ako bi se i poduzele određne mjere prema igračima to ne bi prošlo jer ova momčad već duže vrijeme tako djeluje. Reći ću samo da prošli petak, dan prije važne domaće utakmice protiv Đakova, nijedan stariji igrač nije došao na trening niti je opravdao svoj izostanak.
Petrović na kraju zaključuje:
– Ne napuštam brod koji tone budući da Biograd sada ima dobar pravac prema ostanku u ligi, što klubu od sveg srca i želim. Pod mojim i vodstvom Tomislava Šarića, mog pomoćnika, koji je dobro odradio kondicijske treninge, osvojili smo osam bodova iz šest utakmica. To je samo bod manje od učinka koji je momčad ostvarila u prvih 13 kola pod vodstvom Mikulića i Duvnjaka. Momčad je bila dobro fizički pripremljena, a to se vidjelo po tome da smo utakmice, za razliku od prvog dijela sezone, pobjeđivali u završnici. Biograd već sada ima tri trenera, pa neće biti problema naći novog.


Neki su bili od početka protiv




Zašto ste uopće pristali biti trener kad ste dobro poznavali situaciju u momčadi?
– I prije mog dolaska pojedini igrači nisu bili za moj dolazak, kao ni pojedinci iz Uprave jer su znali da ja inzistiram na brzom rukometu s dosta tranzicija vanjske linije, što njima ne odgovara. Ipak, na poziv predsjednika Tomića odlučio sam doći i pomoći klubu jer ove godine slavim 20 godina trenerskog poziva te sedam godina status predavača u kampu HRS-a za mlađe dobne skupine. Igrači iz prve postave nisu navikli na promjene, a posebno na disciplinu, kako u igri tako i na terenu.


Klub nešto mora promijeniti


Budućnost Biograda?
– Ako i ostane u ligi, Biograd mora nešto bitno mijenjati. Od pomlađivanja momčadi, ali i davanja igračima makar “hranarine” jer igrati Prvu ligu za 0 kuna je prava utopija. Konačno, nezadovoljne igrače teško je trenirati, a kamoli motivirati ih i voditi na utakmicama.