Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Liječnik kojeg Obrovčani pamte samo po dobru

20.03.2012. 23:00
Liječnik kojeg Obrovčani pamte samo po dobru


Dr. Pavle Barbulović dobio je nagradu za životno djelo Grada Obrovca jer je primjer čovjeka i humanista koji je godinama na velikom području, sa slabom infrastrukturom i slabom tehničkom podrškom, svakodnevno posjećivao svoje pacijente
Ono što me najviše veseli jest što je ova nagrada pokazala da se situacija između dva naroda, Srba i Hrvata, pomalo stišava, kaže dr. Barbulović


Na nedavno održanoj svečanoj sjednici u povodu Dana grada Obrovca, nagrada za životno djelo dodijeljena je dr. Pavlu Barbuloviću, dugogodišnjem obrovačkom liječniku, kojega po dobru poznaju mnoge generacije.
Zahvaljujući promjeni politčke klime, grad i kraj kojem je posvetio većinu svog života odužio mu se priznanjem u kojem stoji da je Pavle Barbulović primjer čovjeka i humanista koji je godinama, na velikom području, sa slabom infrastrukturom i slabom tehničkom podrškom, svakodnevno posjećivao svoje pacijente. To nije bio samo profesionalni odnos nego velika predanost i prijateljstvo s kojim se dr. Pavle Barbulović odnosio prema svojim sugrađanima. S druge strane, iako je prestao obnašati funkciju liječnika prije 20-ak godina, do dana današnjeg ljudi o njemu govore s velikom simpatijom i poštovanjem. Dr. Barbulović je ušao zauvijek u kolektivnu svijest cijelog obrovačkog kraja.
Sretan što za stolom ponovno sjede Hrvati i Srbi
– Ono što me najviše veseli jest što je ova nagrada pokazala da se situacija između dva naroda, Srba i Hrvata, pomalo stišava. Neki su uvijek govorili da sam ja Srbin, što nije točno. Ja sam Vlah iz Timočke Krajine, ali najsretniji sam bio kad sam poslije dobivanja nagrade otišao na svečani ručak gdje su za istim stolom, kao nekad, sjedili predstavnici oba naroda. Još da mi riješe problem stana, nitko sretniji od mene, rekao je na kraju u šali dr. Pavle Barbulović.
Njegovi prijatelji koji su pobrinuli za vremešnog liječnika, a kojeg su svi zvali dr. Pajo kažu da postoji bezbroj anegdota koje govore kakav je čovjek.
– Dr. Pajo je jedan od onih, pravih i istinskih narodnih liječnika koji je išao ljudima i nije bježao od njih. Došao je u Obrovac kad zdravstvena svijest ovog kraja nije bila na velikoj razini, ali nikad nije bio salonski liječnik. Bio je to uvijek siromašan kraj, ali sve što bi dobio od svojih pacijenata, dr. Pajo bi podijelio ljudima. Stalno je bio u kontaktu sa svojim pacijentima zanimajući se kako je prošao njihov oporavak, govorila je Marija Liović sjećajući se kako je dr. Pajo spasio njezinu tetu Terezu Maruna.
Lezi dolje kad ti je doktor Pajo rekao da si mrtav!
Jedna od najpoznatijih anegdota jest ona kad je dr. Barbulović hitno morao intervenirati na prometnoj nesreći ponad Obrovca. Cesta preko Prezida, uvijek je bila “cesta smrti”, kaže dr. Barbulović, gdje su se znale dogoditi nesreće i s deset poginulih osoba.
– Pregledao sam tako unesrećene i za jednu osobu sam rekao naglas da je mrtva. Bio je to smišljeni šok, na što se ta ista osoba trgla i jauknula: “Doktore, nisam ja mrtav!” Tu se našao i prometni policajac koji se okrenuo i ovome zapovijedio: “Lezi dolje kad ti je doktor Pajo rekao da si mrtav!”
Njegove riječi potvrđuje njegov prijatelj Ignjatije Rokvić koji kaže da bi se dijagnoza dr. Barbulovića jednako održala i u Obrovcu i u bolnici u Zadru i na sveučilišnoj klinici u Zagrebu.
Najveća želja dr. Paje jest da mu se riješi stambeno pitanje u Obrovcu. Njegov stan u starom dijelu Obrovca bio je devastiran uslijed vlage i činjenice što 20 godina u njemu nitko nije živio. Naime, radeći nesebično za zajednicu, iako je mogao, nikad sebi nije dodijelio stan u nekoj od novogradnji. Zanimljivo, kad je njegovim zalaganjem izgrađen Dom zdravlja, izgrađeni su i stanovi za liječnike. Prve dvije godine svog službovanja u Obrovcu čak je spavao u kabini na brodu za vađenje pijeska. Tijekom svoga radnog vijeka upoznao je mnoge tadašnje visoke dužnosnike koje je koristio kako bi doveo neke projekte u Obrovac.
I liječnicima i političarima poručuje da se okanu mudrovanja
– Ma, poznavao me i Tito. I s njim sam bio nekoliko puta. Jakovu Blaževiću, kad je bio prvi čovjek Hrvatske, nosio sam komovicu koju je jako volio. Na drugu stranu, kad sam nakon Oluje otišao u Srbiju, one tamo sam naučio što je to peka. Sjećam se da bi mladi liječnici, koji su dolazili u Obrovac, izdržali svega mjesec-dva jer se nisu navikli hraniti onim što se stavlja “ispod peke”, a ja sam eto izdržao cijeli svoj radni vijek. Nekad je Obrovcu gravitiralo 4-5 tisuća radnika sa strane, a sad koliko čujem, toliko stanovnika ima cijeli grad. I liječnicima i političarima bih poručio da se okanu mudrovanja i postanu pravi praktičari. Medicina nije zec, da je možeš uhvatiti već proces koji učiš s narodom. Međutim, raduje me ova tendencija prema miru, prema pomirenju i boljem životu, rekao je na kraju našeg razgovora najpoznatiji obrovački liječnik dr. Pavle Barbulović.


Internist i kardiolog, ali prije toga pravi narodni liječnik




Dr. Barbulović je rođen 1931. godine u Vlaškom Selu kod Negotina u Timočkoj Krajini u Republici Srbiji. Osnovnu i srednju školu završio je u Negotinu, a Medicinski fakultet na Sveučilištu u Zagrebu. Kao liječnik opće medicine radio je u Zadru, Zagrebu i Obrovcu. Većinu radnog vremena proveo je u Obrovcu gdje je čitav niz godina radio kao direktor Doma zdravlja. U početku, krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća, bio je jedini liječnik, a 80-ih godina u Domu zdravlja radilo je 10 do 12 liječnika. Specijalist je interne medicine i kardiologije, ali će njegovi prijatelji prije reći da mu je najvažnija titula pravog narodnog liječnika. Jedan mandat obnašao je dužnost predsjednika Općine Obrovac.