Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Mali spasitelj sa zadarske plaže junak u Sloveniji

20.03.2012. 23:00
Mali spasitelj sa zadarske plaže junak u Sloveniji


Dvanaestogodišnjak Jakob Lozar iz slovenskog gradića Črnomelj, koji je prošlog ljeta prilikom ljetovanja s roditeljima u Hrvatskoj spasio jednog svog vršnjaka od utapanja na zadarskoj plaži, proglašen je “slovenskim junakom”, a u utorak ga je primio i slovenski predsjednik Danilo Tuerk kao počasni pokrovitelj akcije nagrađivanja humanih akcija jednog dnevnog lista.
O Jakobovom potezu već su izvješćivali hrvatski mediji, a nastupio je i na televiziji.
“Hvala za priznanje, to je sve što mogu reći”, rekao je nakon prijama dvanaestogodišnjak, dodavši da je iznenađen što je za junaka Slovenije u konkurenciji šest kandidata odabran upravo on.
Predsjednik Danilo Tuerk rekao je na svečanosti dodjele nagrade da treba isticati hrabri podvig 12-godišnjaka koji je riskirao svoj život da spasi drugi, što se ne bi očekivalo od osobe njegova uzrasta.
“To su priče koje zaslužuju da se o njima govori”, rekao je Tuerk.
Jakob Lozar prošlog je ljeta na plaži na Puntamici spasio od utapanja i sigurne smrti svoga vršnjaka iz Zadra. Tog poslijepodneva, Jakob se na plaži igrao i kupao sa starijim bratom Peterom (16) i mlađom sestrom Emom (8) te još nekoliko prijatelja. U jednom trenutku u moru je uočio dječaka kako s utapa i pokušava isplivati, no ostali kupači to nisu primjetili.
Jakob je hrabro zaplivao prema svom vršnjaku, podignuo ga i uspio izvući na obalu. Otac dječaka je odmah dotrčao i pružio pomoć sinu, a Jakobu je za nagradu ponudio 100 kuna. Jakob je nagradu odbio, a otac dječaka svome je sinu pokazao na Jakoba rekavši “On te spasio”. Jakob je novinarima ispričao kako su potom otac i sin otišli u crvenom automobilu zadarske registracije, ali on ih više nikada nije vidio niti je doznao tko je dječak kojeg je spasio.
No, ostali kupači s divljenjem su gledali u malog Slovenca koji je pokazao veliku hrabrost i spasio vršnjaka. Inače, Jakob sa svojom obitelji već nekoliko godina ljetuje u Zadru, kod Luciana Pavina na Puntamici pa ćemo malog junaka vjerojatno susresti i ovog ljeta.