Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Stanarima se ne odlazi iz Inkubatora

20.03.2012. 23:00
Stanarima se ne odlazi iz Inkubatora


Možda je i moguće naći jeftiniji prostor na nekoj drugoj lokaciji, ali Inkubator je ipak jedinstven prostor za poduzetnike, prije svega zbog uvjeta rada. Grad Zadar je s ovim projektom zaista napravio izvrstan posao. Naviknuli smo se na ovaj prostor, a i naši klijenti također, rekao je Marko Gržan, dizajner u Futuru IS


U ova krizna vremena kada moramo dobro promisliti gdje i kako ćemo rasporediti novac, posebno je teško onima koji od zarade moraju odvajati za najam poslovnog prostora. Nažalost, visoke cijene najma jedan su od najčešćih razloga zbog kojeg su se brojni obrti i zatvorili. Ipak, Poduzetnički inkubator na Novom Bokanjcu jedan je od rijetkih prostora u kojem poduzetnici, a pogotovo početnici, još uvijek uživaju u blagodatima niskih cijena najma. Podsjetimo, zakupnina poslovnog prostora u Poduzetničkom inkubatoru iznosi 30 kuna po metru četvornom, s tim da se za prvu godinu korištenja zakup ne plaća, za drugu se plaća 15 posto, za treću 30, za četvrtu 60, a za petu 100 posto utvrđenog iznosa zakupnine.
Novi natječaj
Direktor Poduzetničkog inkubatora Perislav Zrilić kaže da trenutačno nema slobodnog prostora, no dijelu “stanara” uskoro istječe petogodišnji ugovor o najmu:
– Naše poslovne prostore koristi 18 tvrtki, a jednom dijelu stanara tijekom ove godine istječe ugovor. Upravo su nas oni zamolili ako možemo s Gradom Zadrom pronaći neko rješenje da te tvrtke ostanu u Inkubatoru još neko vrijeme. Naime, 30 kuna po metru četvornom je vrlo povoljna cijena pa i ne čudi zašto su ljudi zainteresirani da ostanu nakon isteka ugovora, kaže Zrilić i dodaje:
– Iako je natječaj za naše prostore zapravo stalno otvoren, odnosno za prostor se mogu natjecati tvrtke koje tek počinju s poslom i koje djeluju najviše godinu dana, raspisali smo novi natječaj kako bismo vidjeli imali li interesa. Ako se nitko ne javi, pokušat ćemo s Gradom pronaći neku opciju da poduzetnici koji moraju iseliti ostanu još neko vrijeme. Razumijem ljude da im je Inkubator povoljan – ne samo zbog cijene nego i radnih uvjeta kakve im gotovo nitko drugi ne može ponuditi. Inkubator je zamišljen kao poslovni projekt koji pomaže početnike pa je logično da svi koji su stali na noge i isele te nađu novi prostor za rad. Ponavljam, ako nema zainteresiranih poduzetnika početnika, nastojat ćemo izaći u susret postojećim korisnicima poslovnih prostora. Kako saznajem, neki od ostalih inkubatora u Hrvatskoj to su i napravili. Ipak je bolje da se zarada od mjesečnog najma zadrži nego da iselite ljude i potom imate prostor koji neko vrijeme zjapi prazan, kaže Perislav Zrilić te dodaje da je uspkros niskoj cijeni najma zadnje dvije do tri godine i broj zainteresiranih poduzetnika početnika nešto manji:
– Da su bolja vremena, znainteresiranih bi sigurno bio veći broj. No, ljudima je danas teško uopće započeti posao, a ako ga i započnu pitanje je koliko će dugo i hoće li uopće opstati. Inkubator i dalje ostaje najbolja opcija novim poduzetnicima, ali, kao što možemo vidjeti, i onima koji ga moraju napustiti tijekom ove godine, rekao je Zrilić.
Odlični radni uvjeti
Poduzetnica Sonja Vulić, vlasnica knjigovodstvenog obrta “Vulić – računovodstvo, porezi i financije”, nova je stanarka u Inkubatoru. Prezadovoljna je i cijenom i uvjetima rada.
– U ovaj sam se poslovni prostor uselila u siječnju ove godine. Za ovoliki ured u gradu bih vjerojatno plaćala oko 250 eura mjesečno, što je višestruko veća cijena najma nego ovdje. Prostori su lijepo uređeni, imamo sanitarni čvor, kuhinju, grijanje i hlađenje prostora, atmosfera je prijateljska. Nitko nikomu ne smeta, a svatko će vam priskočiti ako vam zatreba neka usluga. Primjerice, čak ako vam ne radi faks uređaj, možete zamoliti gospodina Zrilića da se poslužite njegovim faksom, kaže Vulić te dodaje kako su sve to vrlo važni čimbenici za ugodan i uspješan rad.
– Meni i lokacija odgovara jer inače živim na otoku Viru i ovo mi je prva najbliža lokacija na relaciji kuća – posao. Prije nego što se otvorio ovaj prostor u Inkubatoru, raspitivala sam se i u centru na Relji, no ova mi je opcija bila puno povoljnija i draža, rekla je Sonja Vulić.
Tvrtka Futuro IS za izradu web stranica i digitalni tisak, jedan je od prvih korisnika Inkubatora i njima ove godine istječe ugovor.
– Upravo je naš direktor Hrvoje Grandov uputio zamolbu gospodinu Zriliću da se, ako je moguće, s Gradom Zadrom nađe neka mogućnost da produžimo ugovor, kazao nam je dizajner u Futuru IS Marko Gržan te dodao:
– Možda je i moguće naći jeftiniji prostor na nekoj drugoj lokaciji, ali Inkubator je ipak jedinstven prostor za poduzetnike, prije svega zbog uvjeta rada. Grad Zadar je s ovim projektom zaista napravio izvrstan posao. Mi smo se naviknuli na ovaj prostor, a i naši klijenti također, zbog čega bi nam bilo teško iseliti. Naravno, otići ćemo ako budemo morali pronaći nove prostorije, odnosno ako se na natječaj jave nove firme koje ispunjavaju uvjete za useljenje. Ipak, nadamo se da će se pronaći neka opcija s Gradom, poput nekog godišnjeg ugovora. Zaista bismo voljeli ostati i dalje ovdje, barem još neko vrijeme dok ova kriza ne popusti, rekao je Gržan.