Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Ingrid Antičević Marinović nagrada za najbolju javnu priču

Autor: Hina (H)

20.03.2013. 23:00
Ingrid Antičević Marinović nagrada za najbolju javnu priču

Foto: PIXSELL



Pobjedu četvrte PričeSTi, a radi se o nagradi za najbolju javnu priču u 2012. godini, odnijeli saborska zastupnica Ingrid Antičević Marinović i Vuk Karadžić sa “Ingnam Style”, točnije populiziranje engleskog jezika


U splitskom Multimedijalnom kulturnom centru preksinoć je započeo Festival pričanja priča “Pričigin” na kojem su pobjedu četvrte PričeSTi, a radi se o nagradi za najbolju javnu priču u 2012. godini, odnijeli saborska zastupnica Ingrid Antičević Marinović i Vuk Karadžić sa “Ingnam Style”, točnije populiziranje engleskog jezika.
Organizatori, splitski krug pisaca srednje generacije, su kazali da je ovogodišnja pobjednica natjecanja za najbolju priču godine imala nevjerojatnih 80,7 posto glasova. A uz nju i Vuka Karadžića u konkurenciji su još bili premijer Zoran Milanović s “Kyrie esdepeison”, predsjednik HDZ- a Tomislav Karamarko s uratkom “Sve još miriše na nju”, gradonačelnik Zagreba sa “Gootham City” i naposljetku fra Šime Nimac sa “Tko želi biti milijunaš?”. Sve su njih putem ankete ocjenjivali posjetitelji portala net.hr.
Odmah nakon toga u istom je prostoru održana tribina “Hrvatski pisci pričaju”, a ove prve večeri su se na sceni pojavila imena najpoznatijih hrvatskih pisaca među kojima su bili Vedrana Rudan, Edi Matić, Damir Karakaš, Marinko Koščec, Boris Dežulović i Emir Imamović Pirke. Tema je bila EU-ropska unija. Druženje se nastavilo u kavani hotela Bellevue gdje je svoju autorsku večer s temom “Mlad do smrti” imao znanstvenik Miroslav Radman.
“Mislimo kako su ovogodišnji pobjednici PričeSTi nagradu odnijeli jer se radi o dvije osobe s četiri prezimena. Žao nam je što su se nakon zaključenja našeg natječaja sada pojavile nove priče u kojima glavne uloge nose Zdravko Mamić, Ruža Tomašić, Zoran Milanović, Željko Jovanović i drugi, a koje će zastarjeti do novog natječaja. Prošle godine je ovu lentu odnio premijer. Ponosan sam na ovu nagradu jer nešto što je nastalo iz čiste šale postalo je relevantno”, kazao je novinarima Renato Baretić, direktor programa “Pričigin”.
Sedmi po redu “Pričigin” će ove godine trajati od 19. do 23. ožujka, a odvijat će se na nekoliko lokacija i to osim u Multimedijalnom centru još i Kazalištu lutaka, Kavani Bellevue, kafiću Semafor i Hotelu Park. U pet dana trajanja Festivala pričanja priča u srijedu će se obilježiti i svjetski Dan pripovijedanja, a osim pisaca iz Hrvatske na festivalu će sudjelovat i oni iz Makedonije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Kosova i Crne Gore.
Svi koji se trećeg dana “Pričigina” zateknu u kavani Hotela Bellevue moći će sudjelovati na “Prvom ročištu Zoranu Milanoviću” u kojoj je zastupnica optužbe urednica rubrike Kultura, Slobodne Dalmacije, Eda Vujević, dok braniteljski tim sačinjavaju splitski odvjetnici Meri Juričko, Joško Čeh, Silvijo Ćurin, Jadran Franceshi, Željko Gulišija i Toni Vukičević.
Pretposljednjeg dana će se održati “Burza pročitanih knjiga”, a sve koje ostanu viška biti će donirane knjižnici splitskog zatvora. Zadnji dan Festivala rezerviran je za najmlađe.