Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Izložba o Latici koja želi “procvjetati” u novom prostoru

20.03.2016. 23:00
Izložba o Latici koja želi “procvjetati” u novom prostoru


– Hvala vam svima na podršci koji ste nam pružali i koju ćete i dalje pružati. Nama treba puno više i vi to znate, nadamo se i veselimo novom prostoru, poručila je Penjalov
Jučerašnji dan bio je u znaku obilježavanja 25 godina djelovanja Dječjeg vrtića za djecu s poteškoćama u razvoju Latica. Obilježavanje dva i pol desetljeća rada ove ustanove počelo je u jutarnjim satima okupljanjem djece i roditelja u samom vrtiću. Proslavu je ometala kiša, pa se umjesto u dvorištu druženje održalo u vrtićkim prostorijama. S obzirom da već svi znaju u kakvim skučenim uvjetima djeluje ovaj vrtić, može se pretpostaviti kolika je gužva nastala. Uglavnom, roditelji su sjedili sa strane, a djeca se družila. Bilo je veselo, kako to uvijek biva u Latici, a kako i priliči rođendanima, bila je tu i predivna torta.
Druženje se potom preselilo u Malu dvoranu Hrvatskog narodnog kazališta Zadar, gdje su zaposlenici pozvali svoje kolege, suradnike i brojne prijatelje DV Latica na druženje. Sve okupljene je pozdravila Vesna Penjalov, ravnateljica vrtića, podsjetivši na početke djelovanja, te zahvalivši lokalnoj zajednici na velikoj podršci. Sve godine djelovanja, bar djelomično, prikazane su na izložbi postavljenoj u Maloj dvorani HNK Zadar, na čemu je Penjalov zahvalila Kazalištu.
Udruga tjelesnih invalida 1989. godine ukazuje na potrebu uključivanja djece i učenika s motoričkim oštećenjima u sustav odgoja, obrazovanja i rehabilitacije u svojoj sredini. Okuplja se tim stručnjaka koji kreira eksperimentalni program čija je temeljna postavka integracija u sredini u kojoj djeca žive sa svojim obiteljima. Eksperimentalni program započinje 1990. u prostorima DV Radost, skupina okuplja 15 djece, program integracije prate zajedno djeca s teškoćama i djeca bez teškoća. Iste godine Ministarstvo izdaje suglasnost na program za djecu predškolske dobi s različitim teškoćama u razvoju i program produženog stručnog postupka za učenike osnovne škole. Udruga tjelesnih invalida je 1991. osnivač Boravka za djecu i mladež s teškoćama u razvoju u prostoru u kojem se i danas nalaze, dakle, Kolovare 10.
– Udruga tjelesnih invalida je dobar pokretač, dali su dobar smjer, prepoznali nas. Prije toga su djeca često odlazila izvan Zadra. Hvala im što su nam dali impuls, kazala je Vesna Penjalov zahvalivši se gošćama iz Zagreba koje su uvelike pomogle u samim počecima Latice. Zahvalila je Penjalov i Šimi Mičiću, vlasniku Pizzerije Šime, koji ih već 16 godina poziva i svoj prostor, kao i učenike OŠ Voštarnica.
– Gospodin Šime i njegova obitelj su odlučili da će to raditi dok ima njih, Dječjeg vrtića Latica i OŠ Voštarnica. I Beštije su danas ovdje, deset godina dolaze i uveseljavaju nas za blagdan Sv. Luce. Oni su nas stavili u svoj statut, ukoliko ih više ne bi bilo, sve što imaju ide DV Latica. Naši dragi franjevci su tu, uvijek rado ustupe prostor, pogotovo ako prokišnjava kod nas.
Hvala vam svima na podršci koji ste nam pružali i koju ćete i dalje pružati. Nama treba puno više i vi to znate, nadamo se i veselimo novom prostoru, poručila je Penjalov.