Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Hrvatska ima najkvalitetniju hranu na svijetu

20.03.2017. 23:00
Hrvatska ima najkvalitetniju hranu na svijetu


Na Doručku s hrvatskih farmi u organizaciji Hrvatske poljoprivredne agencije kojem su nazočili ravnatelj Zdravko Barać i ministar Tomislav Tolušić posluženi su i predstavljeni mahom proizvodi velikih hrvatskih tvrtki, dok lokalni OPG-ovci i mali proizvođači nisu došli do izražaja.
Dukat, Vrana, Cromaris, Pik, Tvornica kruha Zadar i redom velike tvrtke na Doručku su predstavili paletu svojih proizvoda, a lokalni mali proizvođači, prvenstveno OPG-ovci na čije bi se poljoprivredne proizvode trebalo staviti naglasak kada je riječ o predstavljanju tradicionalnih domaćih i kvalitetnih proizvoda, nisu nazočili ovom događaju. Spojiti tradicionalni hrvatski doručak s turizmom ideja je koju se dugo želi provesti u djelo, no bez prisustva lokalnih proizvođača teško je ponuditi raznoliku i kvalitetnu paletu proizvoda.
– Posljednjih 10-ak godina kao da nam je slađe postalo ono što uvezemo iz drugih država. Danas imamo priliku ponovno se vratiti domaćoj hrani i probuditi svijest kako kupnjom domaće hrane kupujemo najkvalitetniju i najispravniju hranu i pomažemo lokalnim ribarima, poljoprivrednicima, rekao je ministar Tolušić.
Na Doručku s hrvatskih farmi posluženi su tradicionalni domaći poljoprivredni proizvodi, mlijeko i mliječni proizvodi, meso, jaja, med i kruh s oznakama Mlijeko hrvatskih farmi, Meso hrvatskih farmi, Med iz Lijepe naše, Jaja hrvatskih farmi i Kruh hrvatskih polja, te proizvodi specifični za Zadarsku županiju, ribe i riblje prerađevine, proizvodi OPG Babac, Sirane Gligora… Po prvi put su na Doručku s hrvatskih farmi sudjelovali i predstavnici iz riboprerađivačke industrije, pod motom “jedi što vrijedi”.
Ministar Tolušić i ovom je prilikom istaknuo kako Hrvatska ima najkvalitetniju hranu na svijetu.
– Inicijativa je da domaća hrana, osim na stolovima naših građana bude u ponudi hotela, ugostiteljskih objekata, što će ujedno omogućiti i otvaranje novih pogona, radnih mjesta, poticanje domaće proizvodnje te rast gospodarstva, rekao je ministar.
U ime domaćina, Zadarske županije, okupljenima se obratio i župan Stipe Zrilić.
– Poljoprivredni sektor treba organizirati da bude što kvalitetniji i povezan s našim rastućim turističkim sektorom. Prirodne karakteristike naše županije su takve da imamo zeleni potencijal polja i plavi potencijal mora, a turističke brojke su svake godine sve bolje. Trebamo iskoristiti prirodne potencijale koje imamo i zadržati ljude da žive na polju i od polja. Malo pomalo u tome i uspijevamo, istaknuo je Zrilić.