Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Svima je u interesu zaštita i očuvanje ribljeg fonda

20.03.2017. 23:00
Svima je u interesu zaštita i očuvanje ribljeg fonda


Ministar Tomislav Tolušić i povjerenik Europske komisije za okoliš, pomorstvo i ribarstvo Karmenu Vella, otvorili su jučer u Zadru konferenciju na temu “Višegodišnji plan upravljanja za malu plavu ribu na Jadranu”. Konferencija je okupila 80-ak stranih i domaćih stručnjaka u području ribarstva, predstavnike ministarstava nadležnih za ribarstvo jadranskih zemalja članica, Italije, Slovenije i Hrvatske, predstavnike sektora udružene kroz MEDAC, predstavnike regionalnog projekta FAO-a Adriamed-a, STEFC-a, znanstvenih institucija Italije i Hrvatske. Konferenciji su nazočili i predstavnici domaćih udruga ribara, Saveza ribarskih zadruga, Hrvatske obrtničke komore i Hrvatske gospodarske komore.
Nakon konferencije ministar Tolušić i europski povjerenik Vella obišli su ribarsku luku u Gaženici i susreli se s ribarima kako bi se detaljnije upoznali sa problematikom u hrvatskom ribarstvu.
– Mediteran zaslužuje imati zdravu industriju ribarstva poput Baltika i Atlantika. Jadransko more dijele tri naše zemlje članice – Hrvatska, Italija i Slovenija. Imali smo priliku na konferenciji ribarima predstaviti višegodišnji plan upravljanja za malu plavu ribu kako bismo imali zdraviju ekonomiju i industriju, izjavio je Vella, dodajući kako nije istina da Europska komisija predviđa smanjenje kvota za izlov plave ribe kao što su pisali pojedini mediji.
– Nismo ni razgovarali o kvotama. Trenutno razgovaramo o mogućnostima na koje načine možemo unaprijediti ribarstvo na Jadranu. Hrvatska, Italija i Slovenija će se naknadno dogovoriti o kvotama, istaknuo je Vella.
Ministar Tolušić naveo je kako nastojanja Europske komisije, resornog ministarstva i domaćih ribara idu u istom smjeru, zaštiti i očuvanju ribljeg fonda.
– Načini kako to učiniti nam se razlikuju. Komisija je dala jedan prijedlog koji je dobar, ali ga treba dodatno razraditi. Pokušavamo na lokalnim razinama razgovarati s ribarima u cilju pronalaska najboljeg rješenja. Prijedlog kojeg je Komisija dala neće se usvojiti bez suglasnosti Hrvatske, Italije i Slovenije, jer mi ipak najbolje znamo koliko i što se lovi i što se događa u Jadranskom moru. Naša istraživanja ćemo koristiti u daljnjim raspravama, izjavio je Tolušić.
– Ribari se ne trebaju bojati da će postati ugroženi. Oko četiri tisuće obitelji u Hrvatskoj živi od ribarstva, nadam se kako će ih u budućnosti biti još i više, zaključio je ministar.