Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Vinko Bakija – novi majstor aikida

20.03.2017. 23:00
Vinko Bakija – novi majstor aikida


 Na zadnjem međunarodnom seminaru Ki-aikida i susreta aikidoka, kojeg je vodio Doshu Kenjiro Yoshigasaki, osnivač i glavni instruktor međunarodne organizacije Ki No Kenkyukai Association Internationale sudjelovalo je i šest članova Aikido kluba Zadar. Instruktor Vinko Bakija uspješno je položio zahtjevni ispit i stekao majstorsko zvanje 1. Dan, čime je zadarski Klub dobio i petog nositelja crnog pojasa. Inače, potrebno je, uz uobičajene ispite, za predmajstorska zvanja položiti i četiri ispita za tzv. Ki testove, specifične provjere psihofizičke koordinacije i relaksacije).
Iz zadarskog Aikido kluba sudjelovali su Vojko Vrdoljak, Vinko Bakija, Vlado Krnić, te Vesna, Darijan i Nenad Vertovšek. Za stjecanje zvanja majstorskog kandidata priprema se još troje starijih članova.
 Seminar je, kao i uvijek teško prepričati, ali i ovog puta Doshu Yoshigasaki je vrlo dobro “osjetio” kako ponovo podići razinu vještine nazočnih aikidoka. I sada je u središtu pažnje bila percepcija, osjet i opažanje prostora i kretanja unutar njega, relaksirano i bez suvišnih misli ili emocija. U izvođenju tehnika tražilo se “nevezivanje” uz napadača, njegove namjere, hvatove ili udarce, već osjećanje i vođenje njegovog uma i “smirivanje” na zemlji. Sve tehnike i komentari Doshua doticali su se zapravo primjene aikida u svakodnevnom životu, kretanja bez namjere i bez predodžbe vježbača o sebi kao nekom koji “radi aikido”. Smirenost (uma) i opušteno kretanje tijela donosi punu snagu, ali bez namjere ozljeđivanja napadača-partnera. Na instruktorskom dijelu seminara – dodatni sat ujutro i poslijepodne svakog dana – posebno se vježbalo s Tantom (drvenim nožem), Jo-om (štap ) i Bokkenom (drvenim mačem).