Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Valčiću 10 mjeseci zatvora

Autor: Suzana Bandić

20.04.2009. 22:00
Valčiću 10 mjeseci zatvora

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Tijekom dokaznog postupka tužiteljstvo Valčiću nije uspjelo dokazati namjeru prodaje heroina s kojim je zatečen niti da je novac koji posjeduje stečen kaznenim djelom. Stoga ga je Sudsko vijeće u nedostatku dokaza osudilo samo za posjedovanje
Davor Valčić (49) jučer je na Županijskom sudu u Zadru proglašen krivim za posjedovanje 18,57 grama heroina pa je nepravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od 10 mjeseci. Osim toga, ukinut mu je i pritvor u kojem se nalazio od 30. prosinca prošle godine kada je, podsjetimo, na Trgu pet bunara uhvaćen sa smotuljkom heroina koji je držao u porculanskoj šalici u unutrašnjem džepu jakne.
Iako ga je optužnica najprije teretila za posjedovanje zbog preprodaje, u dokaznom postupku to nije utvrđeno, kazao je u obrazloženju presude predsjednik Sudskog vijeća Boris Babić.
– Sud nije prihvatio tezu tužiteljstva da je optuženi držao drogu zbog daljnje prodaje niti je ta teza tijekom dokaznog postupka potkrijepljena dokaznim materijalom koji bi nesumnjivo ukazivao na počinjenje djela za koje ga se tereti – pojasnio je Babić dodajući kako je obzirom na to Sud morao uzeti u obzir tvrdnju obrane i samog optuženog te ga osuditi samo za posjedovanje. Napomenuo je kako je riječ o količini koja upućuje na daljnju prodaju, ali da osim indicija Sudsko vijeće nije raspolagalo ničim drugim.
No, upravo ta količina droge s kojom je Valčić uhvaćen večer uoči Silvestrova te njegova recidivnost bili su presudni za izricanje gotovo maksimalne kazne.
Naime, kako je vidljivo iz kaznene evidencije, Valčić je do sada osuđivan već 15 puta, a osim za zloporabu opojnih droga, robijao je i zbog nanošenja teških tjelesnih ozljeda, krađa te nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih stvari. Njegov branitelj Gordan Nižić tijekom iznošenja završnih riječi zatražio je oslobađajuću presudu za Valčića obzirom da je on već 30 godina ovisnik, što je i sam priznao iznoseći svoju obranu, a napomenuo je i da njegov klijent materijalno i stambeno zbrinut pa mu nije potrebno prodavati drogu. No, Sud mu to nije uzeo za olakotnu okolnost. Naprotiv, na osnovu prikazanog imovinskog stanja na tekućem i deviznom računu, a za koje se tijekom postupka nije uspjelo dokazati kako potječu od preprodaje opojne droge, Sudsko je vijeće donijelo odluku prema kojoj je Valčić dužan platiti sudske troškove u iznosu od 4,5 tisuća kuna.
Podsjetimo, Franka Valčić, majka optuženog posvjedočila je na raspravi kako je sinu krajem prošle godine dala pet tisuća eura koje je imala od prodaje stana. Tu je svoju tvrdnju potkrijepila kupoprodajnim ugovorom pa je tako tužiteljstvu izbila iz ruku još jedan adut. Naime, tijekom dokaznog postupka nije dokazano da je novac stečen kaznenim djelom.
Nakon potvrde pravomoćnosti presude, stoga Valčiću preostaje odslužiti još nešto više od pet mjeseci zatvora.