Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Nije bilo liječničke pogreške u slučaju zadarskog mrtvorođenčeta

Autor: Suzana Bandić

20.04.2010. 22:00
Nije bilo liječničke pogreške u slučaju zadarskog mrtvorođenčeta


Stručno povjerenstvo Ministarstva zdravstva temeljem izjava liječnika i uvida u medicinsku dokumentaciju zaključilo je da nije bilo liječničke pogreške u slučaju bebe koja je mrtva rođena 2. veljače u zadarskom rodilištu
Nije bilo liječničke pogreške u slučaju mrtvorođenčeta, bebe koja je 2. veljače u 2.30 sati umrla u majčinoj utrobi netom prije poroda u rađaonici Odjela ginekologije Opće bolnice Zadar. Zaključak je to medicinskih stručnjaka donesen nakon uvida u dostavljenu dokumentaciju koja je uključivala posebno policijsko izvješće, medicinsku dokumentaciju majke i mrtvorođenčeta, izvješće o obavljenim razgovorima s dežurnim liječnikom i medicinskim sestrama te nalaze obdukcije obavljene na tijelu bebe na zadarskoj Patologiji.
– Na sjednici koja je održana 12. travnja 2010. godine članovi Stručnog povjerenstva, na temelju uvida u izjave zdravstvenih radnika koji su sudjelovali u vođenju poroda te cjelovitu medicinsku dokumentaciju, donijeli su stručno mišljenje u kojem smatraju da nije učinjena stručna greška u vođenju trudnoće i poroda, izvijestila je Zora Lažeta, glasnogovornica Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.
Podsjetimo, 25-godišnja rodilja A. M., kojoj je to bila treća trudnoća, 2. travnja, pola sata nakon ponoći, primljena je s kontrakcijama na Odjel ginekologije. Sam porod, kako je kazao dr. Branko Dukić, šef Odjela ginekologijezadarske Opće bolnice, tada još nije započeo, a majka je bila podvrgnuta CTG pregledu koji je očitao uredne otkucaje srca. Svega dva sata kasnije rodilji, koja je tri dana ranije s istog odjela otpuštena s urednom dokumentacijom, ponovljen je CTG pregled, a zbog dodatne sigurnosti i ultrazvuk. No, nažalost, tada je utvrđeno kako beba ne daje znakove života pa je ona na osobnu inicijativu carskim rezom na svijet donijela mrtvo dijete. Sumnjajući da je riječ o liječničkoj pogrešci obitelj rodilje odmah je ujutro slučaj prijavila zadarskoj policiji koja je pokrenula istragu te potom svu dokumentaciju proslijedila nadležnom Državnom odvjetništvu, istražnom sucu Milanu Pečini i nadležnom ministarstvu koje je nakon dva i pol mjeseca donijelo zaključak kako za smrt bebe nisu odgovorni liječnici.
Prema medicinskim statistikama u prosjeku na tisuću rođene djece u zadarskoj se Općoj bolnici bilježi pet smrtnih slučajeva godišnje, a uzroci smrtnosti različiti su od tromboze do čvora pupkovine.