Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Diplomu iz matematike krivotvorila iz očaja i neimaštine

20.04.2011. 22:00
Diplomu iz matematike krivotvorila iz očaja i neimaštine


Zaposlila sam se lani na početku školske godine. Svaki dan sam na posao dolazila u strahu da će me razotkriti, ali ne toliko zbog kaznene odgovornosti, već zbog toga što ću ostati bez prihoda. Sve to sam učinila iz očaja i bezizlazne situacije u kojoj sam se našla, kaže 28-godišnja studentica treće godine i majka dvogodišnjeg djeteta
Svjesna sam svoje pogreške i znam da ću ju skupo platiti. Žao mi je zbog svega, ali sam imala svoje razloge zašto sam se u sve to upustila. Imam dijete od dvije godine, suprug trenutačno radi i zarađuje oko tri tisuće kuna, što nam je nedostatno za osnovne životne potrebe. Studirala sam u Rijeci, a zbog životnih prilika na trećoj godini sam morala napustiti fakultet i preseliti se u bakinu kuću. Do diplome mi je preostalo još dvadesetak ispita – na rubu plača drhtavim glasom objasnila je 28-godišnja mlada žena s područja Paga protiv koje je zadarska policija u utorak podnijela kaznenu prijavu zbog krivotvorenja diplome.
– Policijski službenici Odsjeka organiziranog kriminaliteta PU zadarske proveli su kriminalističko istraživanje nad 28-godišnjakinjom s Paga koju se sumnjiči da je na svom osobnom računalu izradila krivotvorenu diplomu Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci za zvanje profesora matematike, te se predočenjem ove krivotvorine, u rujnu prošle godine, zaposlila kao nastavnik matematike u osnovnoj školi na zadarskom području – izvijestili su iz policije koja je mladoj ženi krivotvorenu diplomu oduzela.
– Zaposlila sam se lani na početku školske godine. Svaki dan sam na posao dolazila u strahu da će me razotkriti, ali ne toliko zbog kaznene odgovornosti, već zbog toga što ću ostati bez prihoda. Sve to sam učinila iz očaja i bezizlazne situacije u kojoj sam se našla. Znam da to nije opravdanje i odgovarat ću za ovo što sam učinila, samo bih željela poštedjeti neugodnosti moju obitelj, roditelje i rodbinu – s uzdahom govori mlada žena koju je policija dan ranije kontaktirala telefonom i obavijestila o tome da je kazneno prijavljena zbog krivotvorenja isprava i ovjerovljivanja neistinitog sadržaja.
U osnovnoj školi gdje je mlada nastavnica predavala matematiku jučer još uvijek nisu imali nikakvu službenu obavijest niti saznanja o krivotvorenju diplome pa nisu željeli ništa komentirati. Potvrdili su samo da nastavnica još uvijek radi, te da je i jučer uredno odradila rasporedom predviđene sate. Školsko gradivo nastavnica je bez poteškoća odrađivala s učenicima od petog do osmog razreda, bila radišna i vrlo predana poslu tako da nitko od kolega, a niti roditelja i učenika nije imao nikakvih primjedbi na nju, pa tako ni sumnji u vjerodostojnost diplome koju je uz zamolbu za posao u rujnu prošle godine kada je objavljen natječaj za to radno mjesto priložila.
Mladoj ženi predstoji sudski postupak, a ukoliko na koncu bude proglašena krivom i osuđena, upitno joj je zapošljavanje u struci, čak i ako studij dovede do kraja i legalno stekne diplomu za zvanje profesora matematike.