Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Iz svih problema i zaostataka izašli kao pobjednici

20.04.2011. 22:00
Iz svih problema i zaostataka izašli kao pobjednici


Posljednju minutu i pol smo zaključili serijom 10:1 i pokazali da imamo karakter – kazao je Škifić


Pred odlazak u Sinj stručni stožer i igrači Borik-Puntamike nisu bili naoružani optimizmom, jer su znali da su im šanse za eventualnu pobjedu bitno smanjene bez ključnog dvojca Ružić-Mikulić koji su zbog ozljeda propustili put u dalmatinsku Zagoru. Također su svjesni bili da u Alkarovoj dvorani koja je i ovog puta bila dupkom ispunjena i mnogo kvalitetniji gost od Borik-Puntamike se mora dobro pomučiti ako misli uzeti puni plijen. Kad se uz to pridoda veliki zaostatak u prvoj četvrtini koji je u jednom trenutku bio i 17 poena minusa onda se konačni rezultat tj. pobjeda Puntamičana može svrstati u svojevrsno sportsko čudo.
Još jednom su Plantakovi igrači pokazali da su najopasniji kad se to od njih najmanje očekuje, kako je bilo u prvom kolu kad su veliku  Cibonu bacili na koljena i u onim ogledima protiv Cedevite i Zagreba kad su uistinu bili blizu velikih pothvata. Nakon pobjede u Sinju nije bilo teško odabrati sugovornika, jedino je bila dvojba hoće li to biti kapetan Marino Jurjević koji je vukao zelene sredinom utakmice kad se hvatao priključak za odbjeglim Sinjanima i pritom zabio 22 poena ili Jure Škifić koji je u završnici pospremio 9 od 10 posljednjih poena Puntamičana te tako odlučio pobjednika. Njegov pečat na kraju je ipak bio presudan za treću ovosezonsko slavlje Borik-Puntamike.
Stizali i prestigli
– Minutu i pol prije kraja Alkar je uspio pobjeći na šest razlike te se činilo da je uzalud bilo sve ono stizanje tijekom druge i treće četvrtine kad smo uspjeli čak preokrenuti velikih 17 minusa. Trener je tada naredio da se akcija odigra na mene i našao sam se na trici te nisam puno razmišljao. Prošla je kroz mrežicu, a u sljedećem napadu Alkara uspjeli smo ih natjerati da završavaju akciju na Ćurkovića koji je izgubio loptu te smo brzo poentirali. Opet smo u sljedećem njihovom napadu odličnom obranom prisilili domaćina da se spetlja te je Petani nakon prekršaja na njemu pogodio jedno bacanje za izjednačenje. Tako je i Župić na drugoj strani pogodio jedno bacanje, a 20 sekundi prije kraja sam uspio staviti oba bacanja i ostalo je Alkaru da u tom zadnjem napadu pokuša doći do poena za pobjedu. Znali smo da će odgovornost u svoje ruke uzeti Delaš, kao što smo znali da će ići u desnu stranu. Zatvorili smo ga i prisilili na nerezonski šut te je tu priča bila gotova.
Nije tako izgledalo optimistično na otvaranju kad ste izgledali potpuno izgubljeno i sve je mirisalo na rezultatsku katastrofu.
– Početak nije slutio na dobro. Nismo se ni okrenuli, a već je bilo desetak viška na strani Sinjana. Malo atmosfera, malo naša neslažljivost i domaći košarkaši su nas iskažnjavali te je pred kraj prve četvrtine bilo 23:6 na semaforu. Nije bilo optimistično, no uspjeli smo se sabrati i pojačali obranu u drugoj četvrtini. To je sve počelo davati rezultata te smo taj veliki zaostatak uspijevali malo-pomalo topiti. Tu najveću zaslugu treba pripisati kapetanu Jurjeviću koji je u serijama zabijao poene što nam je na poluvremenu donijelo tek sedam zaostatka.
Obrana je i ovaj put bila jaki adut Zadrana.
– Znali smo da samo obranom možemo graditi pomak prema egalu i kako je vrijeme odmicalo igrali smo sve bolje dok se kod Sinjana počela javljati nervoza. Kraj treće je donio potpuno približavanje te smo osjetili da možemo do kraja utakmice potpuno preokrenuti stanje na terenu. Imali smo pravo, jer se ispostavilo da smo u završnici pokazali prisebnost i preciznost što nije bio slučaj kod domaćina. Posljednju minutu i pol smo zaključili serijom 10:1 i pokazali da imamo karakter.
Doigravanje za prvaka
U vrućoj atmosferi pune sinjske dvorane treba veliki karakter da bi se uzela pobjeda.
– Uistinu je bio veliki gušt igrati u takvoj atmosferi iako nije bila na našoj strani. Ambijent je sličan onome u punim Jazinama i Sinjani stvarno znaju košarku što nam je dalo poticaj da se pokažemo u što boljem svjetlu. Stvarno je užitak biti sudionikom takve utakmice, pogotovo ako se na kraju pobijedi i nakon toga pjeva u autobusu do Zadra.
Ova pobjeda vas je htjeli ili ne htjeli ubacila u igru za doigravanje u koje ide prve četiri momčadi. Prvi dio sezone ste zaključili na diobi četvrtog mjesta sa Splitom. Omjer 3-4 je učinak iznad svih očekivanja Puntamičana prije početka Lige za prvaka.
– To je još uvijek u razini naučne fantastike za nas iako smo odigrali prvi dio natjecanja u Ligi za prvaka više nego odlično. Nismo se ni u najljepšim snovima nadali da bi mogli imati tri pobjede, a dogodilo se. Ne razmišljamo o nikavom doigravanju, nego jednostavno idemo iz utakmice u utakmicu i tako ćemo nastaviti u ovom drugom dijelu – zaključio je Škifić.


 SLJEDEĆA CIBONA




Sljedeća stanica je Draženov dom u Zagrebu gdje vas dočekuje Cibona.
– Situacija je jasna. Mi se unatoč boljoj poziciji na ljestvici i našoj visokoj pobjedi nad Cibonom u prvom kolu ne možemo postaviti u ulogu favorita. Cibona je favorit kao i većina naših konkurenata u ligi, a mi možemo samo obećati bespoštednu borbu. Sigurno je da se nećemo nikome unaprijed predati, a tko zna možda smo kadri napraviti još koje čudo.