Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Nemojte klonuti, imajte vjere i nade!

20.04.2011. 22:00
Nemojte klonuti, imajte vjere i nade!


Prigodu koristim da vama djelatnicima medija uputim upravo ove uskrsne riječi ohrabrenja, optimizma i nade. Ako ima optimizma među ljudima i ako vlada ozračje nade, onda ste i vi tome doprinijeli. Ako ga nema, učinite da ga ima, poručio je mons. Puljić


Zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić jučer je u svečanoj dvorani Nadbiskupskog doma u Zadru uputio uskrsnu čestitku. Kako je već tradicionalno, mons. Puljić se ovom prigodom susreo s medijskim djelatnicima poručivši im da budu nositelji vjere, nade i optimizma.
– O uskrsnom događaju ovih dana ćemo slušati evanđeliste kako nas izvješćuju o onome što se zbilo prvoga dana u tjednu, to jest u nedjelju. Uskrs je događaj o kojem Crkva već dva milenija propovijeda te radosno i s vjerom ispovijeda: “znamo da si doistine, uskrsnuo Božji Sine!” Zbog toga nedjelja zauzima povlašteno mjesto. To je, naime, dan Gospodnji, ali i dan kršćana, kojemu s pravom pripada usklik: “Ovo je dan što ga učini Gospodin”. Tako nas ovo sveto uskrsno vrijeme potiče promišljati tijek povijesti u svjetlu upravo toga događaja koji se zbio u rano nedjeljno jutro. Nedjelja je zato središte kršćanskoga života, a vrijeme darovano Kristu na njegov “uskrsni dan”, u nedjelju, nikada nije izgubljeno vrijeme. Jer, On, Uskrsnuli Gospodin, nepomućeno je svjetlo u povijesti ljudskog mraka i tame. On je njezino središte, raskrižje i sidrište; smisao i otkupljenje.
 Ispunjeni tom uskrsnom vjerom mi ćemo pjevati ovih dana uskrsne pjesme, čestitati i izricati dobre želje, jer Isusovo uskrsnuće blagdan je života, radosti, optimizma i nade. To su upravo kreposti koje su nam osobito potrebne u ovom našem vremenu, a one su utemeljene i ugrađene u izvješću o susretima uskrsnuloga Gospodina s njegovim učenicima kojima je, kako piše Luka: “srce gorjelo dok im je tumačio Pisma”.
 Jer, da Isus nije uskrsnuo, uzaludna bi bila naša vjera i neosnovano naše ufanje. Njegovo je uskrsnuće pobjeda istine i ljubavi nad tamom laži, nasilja i mržnje. Ono nije neka utješna filozofija za slabe i naivne, ne, ono je najsnažnije vrelo nade i ključni događaj povijesti. Ono nam pomaže “stajati uzgor”, ispunjeni tim uskrsnim optimizmom mi se ne damo slomiti ni kad pušu orkanske bure i oluje. Znamo, naime, i vjerujemo kako sve možemo u Onome koji nas jača, jer on je središte i smisao svega. I nema, uistinu, pod nebom drugog imena dana ljudima po kojemu se možemo spasiti, osim imena Isusa Krista. U to ime svim vjernicima Zadarske nadbiskupije, kao i svim drugim kršćanima koji žive na ovome području, a u nedjelju Uskrs slave, želim sretne uskrsne blagdane, te vjerom, optimizmom i nadom ispunjene sve dane! Sretan Uskrs! Felix Alleluia, uskrsna je čestitka zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića.
– Prigodu koristim da vama djelatnicima medija uputim upravo ove uskrsne riječi ohrabrenja, optimizma i nade. Ako ima optimizma među ljudima i ako vlada ozračje nade, onda ste i vi tome doprinijeli. Ako ga nema, učinite da ga ima. Zato vam zahvaljujem za sve ono što činite u tome vidu da nam narod ne klone, da ljudi imaju vjeru i nadu, osobito nadahnutu događajem Kristova uskrsnuća, kazao je novinarima, mons. Puljić.