Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Maslinari Zadarske i Istarske županije elita hrvatskog maslinarstva

20.04.2012. 22:00
Maslinari Zadarske i Istarske županije elita hrvatskog maslinarstva


Najbolje bi bilo prvo napraviti zajedničku udrugu maslinara Istre i Dalmacije kako bi preko nje mogli nastupati na velikim svjetskim natjecanjima. Kroz udrugu bi promovirali hrvatsku kvalitetu, a zatim bi naša ulja plasirali na tržišta, kaže Ivica Vlatković


Za petnaest dana, na maslinarsko-uljarskoj manifestaciji Ulika u Medulinu, najbolji maslinari Zadarske i Istarske županije napravit će prve konkretne korake kojima će svojoj dosadašnjoj uspješnoj suradnji dati određeni pravni oblik. Ideja ima puno, ali prema najavama koji daju ovdašnji maslinari prvo bi se krenulo s udrugom kojom bi se marketinški probilo na poznate europske uljarske sajmove, a zatim bi se prešlo na profitabilne organizacije tipa zadruga i slično.
Stvaranje hrvatskog brenda
O potrebi i važnosti udruživanju zadarskih i istarskih maslinara zadnji je javno govorio Nino Činić, šampion ovogodišnjeg Dana masline iz Krasice u Istri. Riječ je o šampionu sa 750 stabala koji godišnje proizvede 1.000 litara maslinovog ulja, a litru prodaje po prosječnoj cijeni od 100 kuna, većinom talijanskim vikend gostima. Nešto o čemu većina domaćih maslinara samo može sanjati, iako njihovo ulje kvalitetom ne zaostaje za njegovim kako su i pokazali Noćnjak, Maslina i sada Dan masline. Ulje PZ Maslina i vino iz Polače osvojilo je samo 0,5 bodova manje od Činića, a na Noćnjaku 88,8 bodova koliko i Činić u Zadru. No, da se vratimo na priču o udruživanju. Kada maslinar s proizvodnim i tržišnim rezultatima kao Činić govori o potrebi za udruživanjem onda se o tome nema što više raspravljati.
– Imam kušaonicu pa mi agencije šalju goste. Dolaze iz Austrije, Njemačke. Talijani dolaze tijekom cijele godine, osobito ljeti. Svo ulje prodam. Lani smo ja i drugi koji imaju kušaonice već oko srpnja imali ulja samo za naše stalne goste, govori Činić i dodaje:
– Mi Istrani imamo odlične odnose s maslinarima Zadarske županije i već smo puno puta pričali o zajedničkoj suradnji i udruživanju, a o njoj ćemo ponovno govoriti i uskoro u Medulinu. Sigurno je da zajedno možemo biti vodeći po kvaliteti. Zadrani su vrhunski maslinari, vole maslinarstvo i baš su fanatici kao mi Istrijani. Od maslinovog ulja možemo stvoriti hrvatski brend koji će biti prepoznat u Europi. Za to ćemo se morati udružiti u interesne skupine jer sami ne možemo ništa. Kada bi zajedno imali dvadeset, trideset tisuća butelja to bi već bilo nešto. Jedini zahtjev za udruživanje koji bi stavio jest da ulje bude vrhunske kvalitete. Tu kvalitetu imamo, a Europa je nema u dovoljnoj količni. Putujem po Italiji, Francuskoj, Grčkoj i vidim da oni možda imaju pet posto ulja naše kvalitete. Po Europi ima svega i svačega, ulje svakakve proizvodnje koje se prodaje po otkupnoj cijeni od jednog eura.
Rezultatski izjednačeni
Poznati zadarski maslinar Ivica Vlatković otkriva detalje buduće suradnje. Spomenimo kako je Vlatković na Danu masline osvojio četiri zlatne medalje za kvalitetu svog ekstra djevičanskog maslinovog ulja, po jednu za svaku od berbi koju je imao.
 – S istarskim maslinarima imamo odlična iskustva, pogotovo onima iz Krasice, Rovinja i Medulina. S njima smo se povezali prije tri godine, razmjenjujemo iskustva, idemo jedni drugima na manifestacije. Želimo podignuti koncentraciju najboljih ulja koja idu na natjecanja, kaže Vlatković i nastavlja:
 – Zadar zajedno s Istrom nosi maslinarsku elitu u Hrvatskoj. Gledano po ostvarenim rezultatima mi smo se izjednačili. Naše zajedničko udruženje je neminovno. Najbolje bi bilo prvo napraviti zajedničku udrugu maslinara Istre i Dalmacije kako bi preko nje mogli nastupati na velikim svjetskim natjecanjima, a na kojima sada sami ne možemo jer nemamo za to potrebne količine. Tako bi kroz udrugu promovirali hrvatsku kvalitetu, a zatim bi se mogli udružiti u zadrugu kako bi naša ulja plasirali na tržišta. Tek na taj način bi tu kvalitetu mogli i dobro naplatiti.