17 °C
Online izdanje
Nedjelja, 25.lipnja 2017.
Vi ste ovdje:  Home » Kultura
RSS feed
Današnji broj
Kultura
Povratak
Novinari moraju imati odgovornost
Piše: Ante Rogić
Struka u svemu teži etičnosti i postavljanju nekih granica. Kao poseban problem istaknut je internet i prevelika sloboda
Foto: Adam VIDAS
U diskusiji koja se otvorila sudjelovali su i djelatnici Odjela, Gradske knjižnice, a i dio novinara

Odjel za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru sudjelovao je jučer na manifestaciji Gradske knjižnice "Zadar čita 2012" predstavljanjem knjige "Profesionalno novinarstvo & samoregulacija" te okruglim stolom na temu "Etika novinarstva".

Pročelnik Odjela za turizam i komunikacijske znanosti, prof. dr. sc. Stjepan Malović govorio je o stanju u medijima danas. Studentica diplomskog studija "Novinarstvo i odnosi s javnostima", Mia Mohorić govorila je o zastupljenosti žena u medijima. Marko Pačar, student diplomskog studija "Novinarstvo i odnosi s javnostima" govorio je o djeci u medijima i utjecaju medija na djecu.

Knjigu "Profesionalno novinarstvo & samoregulacija", predstavila je prof. dr. sc. Gordana Vilović, profesorica sa Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

Uz navedene izlagače u diskusiji koja se otvorila sudjelovali su i djelatnici Odjela, Gradske knjižnice, a i dio novinara. Istaknut je problem etičnosti i odgovornosti u novinarskoj struci.

Gordana Vilović istaknula je kako novinari imaju veću odgovornost, a navedena knjiga opisuje kako je teško napraviti samoregulaciju.

- Novinarstvo javno, te se greške ne mogu skriti u ladici, kazala je Vilović.

Prof. Malović je naveo neke primjere za koje bi se moglo kazati kako prelaze mjeru etičnosti, no, s druge strane, neki su drugačijeg mišljenja. Struka u svemu teži etičnosti i postavljanju nekih granica. Kao poseban problem istaknut je internet i prevelika sloboda. S tim u vezi istaknulo se kao posebno osjetljiva tema djeca i njhova prava.

Trenutno nema komentara

Komentiranje više nije dostupno
Copyright © 2008. Zadarski list Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | Marketing
Powered by Sitestudio.hr