17 °C
Online izdanje
Četvrtak, 27.travnja 2017.
Vi ste ovdje:  Home » Događaji
RSS feed
Današnji broj
Događaji
Povratak
Otišao je veliki čovjek, velikog srca
Piše: Suzana Bandić
Foto: Zvonko KUCELIN
Ivica Matešić Jeremija

- Tolika muka mi je da ne znam što da kažem. Poznavao sam ga cijeli život. Bio mi je kao dijete. Rođen je nikako i umro nikako, na žalost. Svi smo pomalo zakazali u njegovu slučaju - rekao je Ivan Đovani Matešić-Jeremija, kolumnist i književnik, dodavši kako je Nevio bio dobri duh, pjesnik koji je živio boemski i od ljubavi ali prema drugima, ne štedeći pri tom ni malo sebe.

- Bio je veliki čovjek, velika srca, naš Arbanas. Njegov najveći teret koji mislim da ga je i odveo u smrt bila je njegova natprosječna inteligencija. Vjerojatno je u jednom trenutku sagledao svoj život od početka do kraja - oplakujući dragog prijatelja jedva je izgovorio Jeremija, napomenuvši kako je Soro 1251. hrvatski branitelj i dragovoljac koji je nakon rata digao ruku na sebe i presudio si.

- Skinuo se s broda čim je započeo rat i ostao sve do kraja. Ništa nije uzeo, ni stan, ni mirovinu, a mogao je. To govori o njegovoj veličini, o tome kakav i koliki čovjek je bio - zaključuje Jeremija, prisjećajući se kako je Nevio Paleka kao beba stara svega dva dana pronađen ispred crkve Gospe Loretske u Arbanasima, gdje ga je ostavila, a zatim i zauvijek napustila biološka majka. Udomila ga je jedna starija Arbanaška, a nakon njezine smrti završio je u domu za odgoj.

- Sjećam se da je sa 12 godina pješice iz doma u Karlovcu došao u Arbanase, nakon čega ga je udomila teta Marija koja je radila u arbanaškoj osnovnoj školi kao čistačica. Bila je to dobra i plemenita žena, ali i ona je umrla i on je opet ostao sam kao i nakon rođenja - prisjetio se Jeremija.

Komentari (1)

miramira, prije 1831d 18h
R.I.P.
Komentiranje više nije dostupno
Copyright © 2008. Zadarski list Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | Marketing
Powered by Sitestudio.hr