Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

S Franom u mislima

20.04.2012. 22:00
S Franom u mislima


Osovina Ante Kolanović – Predrag Opačić, koji “zajedno imaju sto godina”, poput kakvih mlađahnih kreativaca poigrala se najprije s nama u polufinalu, a potom je smirila i domaće igrače u finale


Kiša je u subotu ujutro zaobišla Vrsi, a jedino je vrijeme moglo biti zapreka odigravanju četvrtog Memorijalnog malonogometnog turnira “Frane Vukić”. No, sunce se probilo kroz oblake i tradicija u kojoj se u travnju okupljamo u Vrsima ide dalje. A sve nas je okupio naš Frane, bez kojeg smo ostali prije četiri godine. I, da, moramo se ispričati Frani jer se ni u četvrtom pokušaju momčad Zadarskog lista nije uspjela probiti do finala. Ponovno smo zaustavljeni od kolega iz drugih redakcija, za ovu priliku pojačanima domaćim adutima Juricom Predovanom i Ivanom Božićem, vratarom.
– Ostavite se vi nogometa i igrajte košarku – kao da čujemo Franu dok gleda kako to prolazimo iz godine u godinu na terenu Športskog centra Gusterna. Oprosti, Frane, izgorjeli smo u prevelikoj želji. Tako se to makar kaže. A izgorjeli nisu naši prijatelji iz zadarskih redakcija koji su ne samo ušli u finale nego su otišli i do kraja te podigli pobjednički pokal. Osovina Ante Kolanović – Predrag Opačić, koji “zajedno imaju sto godina”, poput kakvih mlađahnih kreativaca poigrala se najprije s nama u polufinalu, a potom je smirila i domaće igrače u finale.
Novinari su protiv Zadarskog lista brzo poveli 2:0, potom dolazimo do daha pa je na poluvremenu bilo 2:1. Imali smo i 2:3 i to je bilo to. Ispalo je lošije nego lani kada nas je Kolanović zaustavio svojim obranama u izvođenju šesteraca.
Različita su objašnjenja sada već fenomena pod nazivom zašto Zadarski godinama ne može u finale. Navodno, će se zbog toga u Zadarskom nekima “zahvaliti na suradnji”.
– Nije problem otpustiti igrače, ali koga dovesti – znao je Dalibor Zebić, trener nogometaša Zadra, razmišljati tijekom prijelaznog roka. Nema Zadarski veze sa Zebićem, ali čini se da je pozicija Drage Bajkovića na izborničkoj klupi Zadarskog čvršća od one koju Zebić ima na Stanovima. Da je Zdene Kuman bio u Vrsima sigurno bi viknuo:
– Drago, minjaj!
Toliko o nama. A ostali? Novinari u standardno odličnom izdanju, ovaj put s nedovoljno spremnim Alanom Sinovčićem na klupi, koji je u pravom trenutku znao povući prave poteze. Dva domaća sastava pokazala su solidno malonogometno znanje, što i nije čudno za mjesto koje ima klub u prvom malonogometnom rangu u Zadarskoj županiji.
U finalu su Vršani brzo poveli 1:0, imali su nekoliko odličnih situacija za povećanje vodstva, ali kad ih nisu iskoristili sve im je krenulo nizbrdo. Kolanović i Opačić, u napadu potpomognuti našim Romanom Morovićem, te stabilna obrana sa Franom Šarićem kao korektorom bili su prevaga u finalu.
Sve tri utakmice vrlo autoritativno je sudio Davor Bajlo, koji je svojevremeno u Zadarskom listu pratio razne sportove, od kojih najviše odbojku. Ostala je tek jedna dvoboja, jesu li Novinari (Frane Šarić) pobjednički gol u finalu postigli izravno iz ubacivanja sa strane, što pravila ne dopuštaju, ili je netko dotaknuo loptu na putu prema golu. Za Bajla dvojbi nije bilo – loptu su dodirnuli domaći igrači. Možda jesu, možda i nisu, no u konačnici je nevažno. Jer najvažnije je da smo svake godine u Vrsima i da Frane živi u našim razgovorima, razmišljanjima, planovima. Tako će biti dok je Vrsi i Zadarskog lista.


 REZULTATI I MOMČADI




Polufinale: Novinari – Zadarski list 6:3, Vrsi II – Vrsi 7:3; finale: Novinari – Vrsi II 5:4.
1. NOVINARI: Ivan Božić, Frane Šarić, Damir Kurtagić, Ante Kolanović, Predrag Opačić, Jurica Predovan, Alan Sinovčić.
2. VRSI II: Anton Tomercaj, Valentin Tomercaj, Stipe Božić, Šime Nemarić, Lovre Rančić, Krešo Ćošić, Marko Predovan.
3. ZADARSKI LIST: Nebojša Gunjević, Viktor Bogut, Drago Bajković, Šime Ćurko, Vedran Sitnica, Andrija Dešpoja, Roman Morović.
4. VRSI: Mirjano Božić, Joso Mitrović, Frane Bukva, Mate Papić, Vicko Perinić, Ivan Božić, Lado Predovan


 MOLITVA I CVIJEĆE


Okupljanje u Vrsima je počelo na mjesnom groblju gdje su predstavnici Općine Vrsi, KUD-a Sv. Lovre i Zadarskog lista položili cvijeće, zapalili svijeće te se zajedno s Franinom obitelji pomolili na njegovom grobu. Tom prigodom u tradicionalnoj vrškoj nošnji bili su Šime Stojak, Monika Maraš i Iva Stošić iz KUD-a Sv. Lovre.