Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Sidraga otkrila dragost i ljepotu tinjskog folklora

20.04.2012. 22:00
Sidraga otkrila dragost i ljepotu tinjskog folklora


Pod vodstvom stručnog folklornog djelatnika Dragana Kutije, KUD Sidraga se predstavio ženskim samačkim pjevanjem, orcanjem, muškim pjevanjem na bas, mješovitim pjevanjem u biračkom kolu i kolom po muški, kaže Čulina


Kulturno-umjetničko društvo Sidraga iz Tinja bilo je gost prijateljskog KUD-a Šokadija iz Budrovca, naselja nadomak Đakova u istočnoj Hrvatskoj, koji administrativno pripada Osječko-baranjskoj županiji. Tinjski volonteri i entuzijasti, predsjednik Tomislav Vrkić, dopredsjednik Niko Erlić, tajnik Krešimir Erlić, rizničar Miodrag Čulina i voditelj folklorne sekcije Dragan Kutija, svojim domaćinima i gostima predstavili su se na 17. folklornoj manifestaciji “U Budrovcu, na nedilju bilu”.
Šokačka tradicija i internet
– Na manifestaciji su se predstavile i sve skupine KUD-a Šokadija te gostujuće skupine iz Đakova, Privlake iz Vukovarsko-srijemske županije, Ludberga iz Varaždinske županije te Marijanaca smještenih u podravskom dijelu Slavonije, nabraja Čulina.
Pjesmom “Bila nedilja” koju kao zaštitni znak manifestacije izvode svi članovi KUD-a Šokadija, u punoj školskoj sportskoj dvorani Osnovne škole Budrovac započela je manifestacija. Nazočne je prigodnim slovom pozdravio predsjednik KUD-a domaćina Tomislav Vuković, a folklorni program je otvorio gradonačelnik Đakova Zoran Vinković.
– Nakon nastupa najmlađe, srednje i starije folklorne skupine uz pratnju tamburaškog sastava predstavila se i ženska pjevačka skupina KUD-a Šokadija s pjesmom “Ge su oni dani” u kojoj se na šaljiv način susreću stara šokačka tradicija i nova moderna internetska tehnologija, ističe Čulina.
 Nastupila je ženska klapa Certissa iz Đakova, a potom su se pjesmama i plesom predstavili KUD-ovi Klasje iz Privlake i Anka Ošpuh iz Ludbrega. KUD Slavonska vila Marijanci-Kunišinci iz Marijanaca kod Valpova izveo je splet pjesama i plesova pod nazivom “Cure, momci, ajte se okretat”.
Podravska pjesma u tinjskom aranžmanu
– Pod vodstvom stručnog folklornog djelatnika Dragana Kutije, KUD Sidraga se razdraganom mnoštvu predstavio ženskim samačkim pjevanjem, orcanjem, muškim pjevanjem na bas, mješovitim pjevanjem u biračkom kolu i kolom po muški, kaže Čulina.
Na kraju programa predstavnicima svih gostujućih folklornih i pjevačkih skupina uručene su prigodne zahvalnice, a program je nastavljen zajedničkom večerom te pjesmom i plesom uz glazbu domaćeg i gostujućih tamburaških sastava. Tinjani su uz gromoglasnu podršku poveli podravsku pjesmu prilagođenu Tinju, Ravnim kotarima i Sidragi: “Mila mamo, spremi me u svilu, Tinjani u Budrovac idu na nedilju bilu…”
– Tom prigodom dogovorena je i daljnja suradnja između društava pa slijedi razmjena foklornih programa, obznanio je Miodrag Čulina dodajući kako su ovakve smotre jako dobre, jer nakon svih onih obveza tijekom godine ljudi imaju priliku opustiti se.
Tinjani su prenoćili kod svojih domaćina pa su nazočili i svetoj misi u crkvi sv. Nikole biskupa, a na zadovoljstvo nazočnog vjerničkog puka predstavili su se glagoljaškim pjevanjem.